Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezona šparoge
  • 03.04.2016. 07:30

Koliko zapravo košta stručak šparoga?

Ove godine, sezona šparoga je došla nešto ranije nego inače, a jedan stručak košta čak 40 kuna! Saznajemo je li cjenik nedrvnih šumskih proizvoda Hrvatskih šuma uzrok tome!

  • 2.970
  • 41
  • 0

Ove godine, sezona šparoga je došla nešto ranije nego inače i, gle vraga, mediji su opet zatrpani člancima o problematičnom cjeniku nedrvnih šumskih proizvoda Hrvatskih šuma koji je, prema pojedincima, razlog visokim cijenama na tržnicama. No kratkim uvidom u spomenuti pravilnik, vidljivo je kako je istina ipak malo drugačija.

Previsoka cijena

I ove godine, kao i prethodnih godina, digla se prašina vezana uz cjenik nedrvnih šumskih proizvoda Hrvatskih šuma. Svako proljeće, šparoge postaju veliki trn u oku naših medija jer cijenom od 40 kuna po stručku koju postižu na tržnici, građani se s pravom pitaju tko si to šparoge uopće može priuštiti.

Prodavači upiru prst u Hrvatske šume jer se zbog visokih cijena koje se nalaze u spomenutom Pravilniku ne može drugačije niti prodavati. Da tome i nije baš tako, vidljivo je iz letimičnog pogleda na cjenik pravilnika koji je svima dostupan na stranicama Hrvatskih šuma, stoga je nejasno zbog čega se svakoga proljeća poteže isto pitanje.

Jedna osoba za cijenu od 10 kuna po danu može ubrati do 2 kilograma šparoga, što je otprilike 16 stručaka šparoga u kojima ima čak 640 stabljika šparoga!

Dakle, šparoge su nedrvni šumski proizvod i za njihovo branju u državnim šumama treba ishoditi dozvolu od strane Hrvatskih šuma d.o.o. Prema Cjeniku nedrvnih šumskih proizvoda HŠ d.o.o., stručak šparoga broji 40 komada, po cijeni od 3 kune. Međutim, ta je naknada već sadržana u cijeni dozvole i dnevno se za osobne potrebe može ubrati do 2 kg stabljika.

Dozvola za branje

Jednostavna matematika glasi 3 kune podijeljeno na 40 stabljika iznosi 0,075 kn po stabljici što je daleko manje od 0,5 kuna koje se provlače po medijima.

Cijene su različite, ovisno o tome za koje razdoblje želite ishoditi dozvolu, kako slijedi:

  • Dozvola za 1 mjesec - 150 kn
  • Dozvola za 1 tjedan - 70 kn
  • Dozvola za 1 vikend - 20 kn
  • Dozvola za 1 dan - 10 kn

Prema tome, jedna osoba za cijenu od 10 kuna po danu može ubrati do 2 kilograma šparoga, što je ako uzmemo u obzir prosječnu težinu stručka od 0,12 kg (kako je i naglašeno u Pravilniku) otprilike 16 stručaka šparoga u kojima ima (16 x 40), čak 640 stabljika šparoga!

Zanimljivo, Odnosi s javnošću Hrvatskih šuma svakoga proljeća odgovaraju na ista pitanja vezana na temu šparoga, no iz nepoznatog razloga, ta medijska priopćenja se, ili ne objavljuju ili uopće ne čitaju.

Nedrvni proizvod

Branje nedrvnih šumskih proizvoda u koje spadaju i šparoge regulirano je Zakonom o šumama te Pravilnikom o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda Hrvatskih šuma. U Članku 12. Zakona o šumama stoji da se posjetom šumi ili šumskom zemljištu smatra šetnja i ostali oblici građanskog uživanja u šumi i/ili šumskom zemljištu bez stjecanja imovinske koristi. U Članku 33. Zakona o šumama stoji da trgovačko društvo utvrđuje vrstu šumskih proizvoda, visinu naknade za sakupljanje te uvjete pod kojima ih građani mogu sakupljati.

Hrvatske šume nemaju ingerenciju za privatne posjede nego su nadležne samo za šume koje su u vlasništvu Republike Hrvatske.

Nadzor i kontrola

Što se tiče nadzora i eventualnog sankcioniranja onih koji šparoge u šumama u vlasništvu RH beru bez izdane dozvole, nadležna je šumarska inspekcija koja djeluju u Ministarstvu poljoprivrede.

Smatramo da mora postojati i kontrola branja (gljiva, ljekovitog bilja, bilja za hranu ljudima i dr.) naročito onih koji se beru u svrhu daljnje prodaje, kako bismo zaštitili staništa i omogućili očuvanje biološke raznolikosti, te na taj način onemogućili devastaciju naših šumskih ekosustava.

Naravno, nameće se i pitanje čemu cijena od 40 kuna za stručak, kada je njegova cijena u nabavi 3 kune. Jasno je kako treba ukalkulirati cijenu berača, transport, PDV, maržu i slično, no okriviti Hrvatske šume za visinu cijene je u najmanju ruku neodgovorno.

Autor: Goran Vincenc, Izvor: Hrvatske šume


Izvori

Hrvatske šume


Tagovi

Hrvatske šume Šparoge Cijena Branje Kontrola Nadzor Nedrvni proizvod

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]