Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj špinata
  • 10.03.2019. 13:30

Koji špinat uzgajate? Obični, novozelandski ili malabarski?

Obični, novozelandski ili malabarski špinat su odličan izbor za sve ljubitelje zeleniša, svježih salata i variva. Svaka vrsta ima karakterističan okus listova.

Foto: Pixabay/MSphotos
  • 2.312
  • 87
  • 0

Špinat (Spinacea oleracea) je česta povrtna vrsta koja se uzgaja u našim vrtovima. Ne samo da špinat koristimo u gastronomiji već je on pronašao i svoje mjesto u narodnoj medicini.

Uzgaja se vrlo lako u vrtu, plasteniku ili pod agrotekstilom. Osim u proljeće, špinat možemo sijati tijekom ljeta i jeseni. Na taj način možemo imati nekoliko berbi tijekom godine. Sjeme špinata sijemo direktno u zemlju. Nema posla oko uzgoja presadnica. Budući da je špinat vrlo otporan na niske temperature sjetva se obavlja u ožujku, a može i u travnju. Dobro podnosi pojavu mraza. Optimalna temperatura za rast je između 13 i 16°C.

Špinat voli vlagu, ali ne pretjeranu

Kod sjetve u ožujku i travnju berba se obavlja u svibnju i lipnju. Međuredni razmak sjetve je od 20 do 25cm. Kod sjetve u vrtu za vlastite potrebe razmak sjetve u redu može biti nešto gušći. Tada obavljamo prorjeđivanje i možemo ubrati više mladih biljki špinata. Obratiti pažnju da špinat voli vlagu u zemljištu, ali ne pretjeranu. Konačna gustoća biljaka u redu je 10 do 15cm, a biljke koje smo isčupali možemo iskoristiti za pripremu raznih jela. Kod prorjeđivanja biljke beremo s korijenom.

Biljka špinata na početku formira rozetu listova, a kasnije formira cvjetnu stabljiku. Špinat dostiže visinu do 40cm.

Najčešće se sije sorta Matador

Postoje brojne sorte špinata koje se razlikuju prema vremenu berbe, vremenu sjetve, boji i krupnoći listova, okusu. Naravno, za sjetvu možemo odabrati i neki od hibrida samo što sjeme ovakvih biljaka neće vjerno prenijeti osobine matičnih biljaka u narednu generaciju. Kod ranih sorti berba može započeti već nakon 3 tjedna  od sjetve. Treba znati da rane sorte daju manje prinose. Kod nas se najčešće sije sorta Matador, sorta srednje duge vegetacije. Od sjetve do berbe prođe 30 do 50 dana.

Kako uzgojiti novozelandski špinat?

Berba listova se obavlja kada biljka razvije 6 ili više listova, ovisno od sorte, pa sve dok biljka ne počne razvijati cvjetno stablo. Špinat nakon berbe treba što prije upotrijebiti zbog nakupljanja štetnih dušičnih tvarti. Najduže se može čuvati do 5 dana. Kupujete li špinat obratite pažnju da nije uvenuo, bez vodenih pjega na listovima. Ako je lišće mlitavo, uvenulo bolje ga ne kupovati, jer je riječ o biljkama koje nisu svježe. Svježe lišće špinata se lomi pod prstima.

Osim klasičnog špinata sve više se uzgajaju novozelandski i malabarski špinat.

Novozelandski špinat

Novozelandski špinat (Tetragonia tetragoniodes) je puzavica koju možete uzgajati u vrtu, ali i u posudi na terasi. Nije u rodu s običnim špinatom, ali se listovi ove puzavice koriste na isti način. U Europu je stigao u 18. stoljeću s Novog Zelanda gdje su ga Maori koristili u svojoj prehrani. Lišće je vrlo bogato mineralima i vitaminima.

Prednost novozelandskog špinata je što se na otkinutom mjestu razvijaju nove grančice što osigurava dugotrajnu berbu. Cvjetovi su mali, žuti, dok su sjemenke veličine graška. Sklon je samozasijavanju ako ga uzgajate u vrtu koji ne orete.

Biljke ovog špinata su vrlo osjetljive na mraz, zato ga sijemo kada prođe opasnost od mraza i niske temperature. Sjetva na otvorenom se obavlja u svibnju, a sjetva se može obaviti u produženom periodu do kolovoza. Dobro raste na sjenovitim mjestima i odlično podnosi sušu. Novozelandski špinat se u plasteniku može uzgajati tijekom najvećeg dijela godine i koristiti kao zimska salata.

Možemo ga uzgajati iz presadnica. Tada se sije u sjetvene čašice kada sijemo paprike i rajčicu. Sjeme prije sjetve se potopi u čaj od kamilice. Klijanje i nicanje traje oko 20 dana. Iz jednog sjemena može nići nekoliko biljčica. Mlade sadnice se prikraćuju kada dostignu 15cm. To će ih potaknuti da se razgranaju. Međuredni razmak biljaka je 25cm, a razmak u redu od 15 do 20cm.

Već od sredine ljeta imat ćemo berbu listova novozelandskog špinata. Bere se do kasne jeseni i pojave mraza. Najukusniji su mladi listovi, zato se kidaju vršni izbojci. Biljka će se razgranati kao posljedica kidanja izbojaka. Listovi su ukusniji ako biljka raste u sjeni. Odlično je povrće za vrtlare početnike i eko vrtlare jer je biljka otporna na mnoge bolesti i štetnike.

Malabarski špinat

Ovo je biljka porijeklom iz Azije, još je jedna puzavica koja nije zahtjevna vrsta. Nije u rodu s običnim špinatom. Voli sunčane gredice, ali voli zalijevanje tijekom sušnog perioda. Za rast mu je potreban potporanj. Može se uzgajati u vrtu, ali i u posudama na terasi.

Malabarski špinat (Basella alba ili rubra) je biljka koju već poslije 50 dana od sjetve možemo brati. Njeni mladi listovi se upotrebljavaju poput špinata, a dobar je za zgušnjavanje variva. Tijekom ljeta će nam osigurati uvijek svježe listove za salatu. Listovi su vrlo mesnati, hrskavi i specifičnog okusa. Vrlo je popularna namirnica u kuhinji Azije, Afrike i Indije.

Kod nas se uzgaja kao jednogodišnja povrtnica, a za svoj rast i razvoj zahtijeva stalnu vlagu. Možemo ga uzgajati zajedno s graškom da iskoristimo podignutu mrežu. Uzgajamo ga iz sjemena ili reznica. Reznice se vrlo lako ukorjenjuju. Da bi ubrzali klijanje sjeme je potrebno naparati šmirgl papirom kao sjeme patlidžana. Period nicanja pri optimalnoj temperaturi 20°C traje oko 21 dan. Na otvorenom se sije oko 2 tjedna nakon posljednjeg mraza, kada se zemlja dovoljno ugrije.


Povezana biljna vrsta

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Tagovi

Špinat Uzgoj špinata Sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]