Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba povrća
  • 04.09.2021. 09:00

Kasne vrste povrća bit će ukusnije nakon djelovanja prvih mrazeva

Razne povrtne vrste postaju ukusnije poslije djelovanja mraza. Biljka se protiv smrzavanja bori stvaranjem šećera i drugih korisnih tvari koje poboljšavaju okus.

Foto: Depositphotos/Genika (ilustracija)
  • 173
  • 9
  • 0

Većina ljudi smatra da s dolaskom hladnog vremena i niskih temperatura, aktivnosti u vrtu prestaju i da nema berbe povrća. Međutim, to nije tako. Mnogo je vrsta koje možemo brati i konzumirati poslije mraza.

Za sljedeće povrtnice je karakteristično da postaju ukusnije poslije izloženosti nižim temperaturama. Sadržaj gorkih tvari se smanjuje, a povećava se udio šećera i tvari koje poboljšavaju okus.

Veći udio šećera u korjenastom povrću

Mraz izaziva smrzavanje vode u biljnom tkivu. Usjevi se protiv te pojave bore stvaranjem većih količina šećera i dugih susptanci koje im omogućavaju da izdrže niske temperature bez izmrzavanja. To znači da će plodovi, listovi, ali i podzemni organi biti slađi i ukusniji.

Mnogi vrtlari namjerno obavljaju kasnu berbu nekih vrsta jer iz iskustva znaju da će biti sočnije poslije mraza. Celer, pastrnjak, mrkva, kelj, kelj pupčar samo su neke koje su bolje.

Kako zaštititi povrtnice od mraza?

Kako bi produžili njihovu berbu, proizvođači se služe prekivanjem usjeva agrofolijama ili organiziraju proizvodnju u tunelima. Na taj način produžavaju dospijevanje kasnog povrća sve do zime s dugoročno negativnim temperaturama. Kada je prekriveno, bit će zaštićeno prilikom pojave prvih kratkotrajnih hladnoća. Po želji ili potrebi, folije i najloni mogu se skinuti kako bi kulture bile izložene djelovanju niskih temperatura.

Mrkva, pastrnjak, repa i cikla ukusniji su poslije prvog mraza. Nikako ih ne smijemo dugo ostaviti u hladnoj zemlji zato što može doći do njihovog izmrzavanja. Prva hladnoća će djelovati tako da poveća sadržaj šećera u korijenu koji se i konzumira. Ukoliko ove vrste ostavimo u zemlji trebamo biti pažljivi jer su vrlo privlačna hrana za mnogobrojne štetnike i zbog toga kulture trebamo pregledati. Mogu se i ostaviti u tlu sve do proljeća, ukoliko nema prijetnje od štetnih organizama i izuzetno niskih temperatura.

Popravlja okus kupusnjačama

Za razne vrste kupusnjača mraz djeluje kao poboljšivač okusa. Takav je slučaj s kupusom, keljom, keljom pupčarom, cvjetačom, raštikom. Dolazi do akumuliranja šećera u listovima navedenih vrsta koji zatim postaju slađi i nježniji. Tako raštika poslije djelovanja mraza bude pravi gastronomski specijalitet.

Poriluk

Poriluk je još jedna povrtnica koja odlično podnosi zimske uvjete, a mraz mu poboljšava okus. Važno je da ne dođe do smrzavanja poriluka, što znači da se može jesti tijekom cijele zime ovisno od vremenskih prilika.

Čičoka

Gomolji čičoke postaju mnogo slasniji nakon djelovanja prvih jesenskih hladnoća.


Tagovi

Kasno povrće Berba povrća Prvi mrazevi Pokrivanje povrća Agrofolija Kupusnjače Korjenasto povrće Smrzavanje povrća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]