Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.07.2009.

Kamo sa hrvatskim povrćem

Povrtlari bačeni na koljena: Bugari i Makedonci ruše cijene, država šuti

  • 1.823
  • 90
  • 0

Iako je sezona berbe paprike i rajčice iz plastenika u punom jeku, hrvatski su povrtlari ovih dana u teškoj situaciji.

Zbog krize i smanjene potražnje za povrćem na tržištu zapadne Europe, makedonski su uzgajivači snizili cijene svojih proizvoda i preplavili i hrvatsko tržište jeftinim povrćem.

Cijene sjemena rastu

- Rajčica i paprika početkom sezone ni jedne godine nisu bili jeftiniji nego sada. Uz početne cijene paprike od 10, a rajčice od 8 kuna za kilogram, naše povrće prodajemo oko 40 posto jeftinije nego prošlog lipnja, a pravi se cjenovni udar može očekivati za desetak dana - kaže Tomo Kovačević, povrtlar iz Klokočevika nedaleko od Slavonskog Broda.

- Makedonci i Bugari, najavljuje se, prepolovit će svoje cijene, pa ćemo naše povrće moći prodati samo ako ga budemo nudili u bescjenje. Zbog oštre kontinentalne klime naši su troškovi proizvodnje znatno viši nego njihovi, pa im ne možemo parirati - dodaje Kovačević, koji se uzgojem povrća u plastenicima veličine tri tisuće četvornih metara bavi već desetak godina.

Uz trošak grijanja, dodatni je problem povrtlarima i činjenica da su u proteklih godinu dana cijene gnojiva, sjemena, supstrata i ostalog repromaterijala značajno porasle.

Primjerice, dok se 25 kilograma posebnog vodotopivog gnojiva, bez kojeg je uspješan uzgoj povrća u plastenicima gotovo nezamisliv, prošlog proljeća prodavalo za 370, danas mu je cijena oko 450 kuna, odnosno oko 21 posto viša. Uz to, kišovito i hladno vrijeme neuobičajeno za lipanj usporilo je zrenje povrća, potaknulo neuobičajeno masovan razvoj bolesti biljaka, poput plamenjače, te su i troškovi zaštite bilja znatno veći negi inače.

Pozitivna nula - uspjeh

- Uopće ne smijem ni pomisliti kakva će biti bilanca na jesen, kad zbrojim koliko je povrća ubrano i po kojim sam ga cijenama uspio prodati. Bit ću sretan ako ostanem na pozitivnoj nuli - kaže Kovačević.

Autor: Bernard Karakaš


Izvori

Večernji list


Tagovi

Povrćarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]