Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kalete
  • 23.04.2022. 18:00

Kalete - novo povrće okusa boljeg od prokulica i kelja

Bogat je izvor hranjivih tvari, posebno vitaminom K, vitaminom C, folata, vlakana, karotenoida, antioksidantima. Najslađe su nakon mraza

Foto: Depositphotos/brebca
  • 457
  • 21
  • 0

Kalete je novo povrće koje je stvorila britanska sjemenska kompanija Tozer Seed. Kreirano je tradicionalnim metodama križanja i predstavlja križanca između kovrčavog kelja i prokulice. Kako obje roditeljske vrste pripadaju porodici kupusnjača, to je bilo lako moguće. Razvijano je 15 godina i naziv je registriran.

Pažljivim odabirom stvorena je biljka koja ima centralnu debelu stabljiku, visoku do 90cm, na kojoj se umjesto glavica prokulice nalaze male biljke kelja - kalete. Najbolji okus imaju nakon djelovanja mraza.

Bogat je izvor hranjivih tvari, posebno vitaminom K, vitaminom C, folata, vlakana, karotenoida, antioksidantima. Njihov okus je bolji od prokulica ili kelja. Slađe su, s okusom orašastih plodova. Mogu se koristiti u sirovom stanju ili pripremljene na različite načine.

Zahtjevi uzgoja

Kalete su jesenski i zimski usjev. Prodaju se od studenog do travnja.

Sjetva se obavlja rano u proljeće. Biljke su rodne. Uzgajaju se iz direktne sjetve ili iz rasada ovisno od klimatskih uvjeta. Sjetva na otvorenom se obavlja četiri do šest tjedana prije termina posljednjeg mraza. Sije se na dubinu od 6mm. Klija za sedam do deset dana pri temperaturi iznad 10ºC uz optimalnu vlažnost. Ako ih uzgajate iz presadnica, sade se na stalno mjesto kada imaju šest do osam listova i to na udaljenost od 50 do 60cm.

Kako zaštititi kupusnjače prirodnim sredstvima?

Za uzgoj je najpogodnija rahla zemlja s pH reakcijom od 6,5 do 7,5. Imaju spor razvoj i potrebno ih je redovno prihranjivati i zalijevati.

Dostupne su tri sorte

Kalete su za sada dostupne u tri sorte. Jesenska zvijezda se odlikuje kratkim periodom vegetacije od 110 dana i odličnom otpornošću na mraz. Dozrijeva od listopada. Odlikuje se snažnim rastom i visokim prinosom. Berba se može obavljati od lipnja do studenog.

Božićna ruža ima vegetaciju od 125 dana, a Visibaba (Snowdrop) od 140 dana. Snowdrop je vrlo otporan hibrid. Nešto je niži od ostalih, ali dobro odolijeva udarima vjetra. 


Povezana biljna vrsta

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa te bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Tagovi

Kalete Kalette Novo povrće Kelj Prokulice Sjetva Sadnja Uzgoj kaleta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]