Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 16.01.2022. 15:00

Kako uzgojiti presadnice povrća na prozorskoj dasci?

Veliki problem su prostor i osvjetljenje. Više je načina kako ga riješiti

Foto: Depositphoto/Far700
  • 1.568
  • 112
  • 2

Od kvalitete uzgojenih presadnica ovisi i rodnost povrćarskih kultura. Tanke, izdužene, savijene, blijede sadnice se teško ukorjenjuju i oporavljaju. One su podložnije napadu štetnika, pojavi bolesti. Vrlo su osjetljive na zrake Sunca koje na njima izazivaju ožegotine i propadanje.

Pred vratima nam je sjetva povrća i za to se trebamo dobro pripremiti. Prije svega potrebno je osigurati prostor za sjetvu i dovoljan broj posuda (teglica, kontejnera).

Idealno je da imate grijani staklenik ili plastenik. Ako ste hobi vrtlar, dobro će poslužiti osvjetljen hodnik ili prozorska daska okrenuta na južnu stranu.

Osvjetljenje, toplina i supstrat su bitni faktori koji djeluju na kvalitetu mladih presadnica. Kada je osvjetljenje loše, temperatura niska, a supstrat nekvalitetan, naše sadnice neće napredovati kako treba.

Pripremite mjesto

Nije dovoljno samo poredati teglice na prozorsku dasku. Bolja opcija je da na nju postavimo šperploču dužine kao daska i širine 15 do 20cm. Time ćemo riješiti tri problema s kojima se susrećemo. Povećat ćemo površinu na koju možemo složiti posude. Šperploča je dobar izolator i spriječit će zagrijavanje teglica i supstrata od radijatora. Također, tijekom noći se supstrat neće previše rashladiti.

Dodatni prostor možemo dobiti ako napravimo policu koju ćemo montirati 60cm iznad daske. Tako će i biljke na dasci dobiti dovoljno osvjetljenja i bez problema se razvijati.

Broj posuda koje možemo poredati ovisi od njihove veličine, odnosno od vrste povrća kojeg ćemo uzgajati. Na jednu prozorsku dasku možemo smjestiti njih 10 s patlidžanima ili 25 do 30 sa kupusnjačama. Kod rajčica njihov broj ovisi o tome radi li se o visokim ili niskim sortama. Taj broj se kreće od 10 za visoke do 17 za niske sorte. Broj teglica za paprike se kreće od 15 do 25 ovisno uzgajamo li slatke ili ljute sorte.

Ako sijemo čupani rasad, stat će više (Depositphoto/koromelana.yandex.ru)

Broj ovako uzgajanih biljaka možemo povećati ukoliko posijemo čupani rasad. Na prosječnu dasku možete postaviti dva veća korita za cvijeće. U njima možete uzgojiti kvalitetne presadnice rajčice, kupusnjača. Manje je pogodno kada su u pitanju paprike i druge kulture.

Spriječite izduživanje presadnica

Veliki problem kod uzgoja presadnica je kako spriječiti pojavu izduživanja koja nastaje zbog slabog osvjetljenja. To možemo preduhitriti različitim uređajima koje ćemo kupiti ili ćemo samo improvizirati različite dodatke koji će poboljšati osvjetljenost.

U tu svrhu možemo izrezati kartonsku kutiju od mlijeka ili soka koja s unutrašnje strane ima sloj aluminija. On odbija svjetlosne zrake i pojačava osvjetljenje zbog refleksije.

Takvu ambalažu možemo izrezati u obliku površine teglice i na njima napraviti rez do sredine gdje dodatno izrežemo prostor za biljku. Karton ne smije dodirivati biljku, a rez preko kartona će nam omogućiti jednostavno uklanjanje po potrebi. Prilikom postavljanja okrenite aluminijski dio prema gore, jer će on reflektirati dodatnu svjetlost prema biljci. Poboljšat će se osvjetljenost donjih listova i neće doći do izduživanja.

Drugi način je da izrežemo karton prema visini sadnica koje će se formirati. Taj karton obložimo aluminijskom folijom i postavimo nasuprot prozora tako da posuda s presadnicama dođe između prozora i reflektirajuće površine. Kako bi poboljšali osvjetljenje, ovakve površine možemo postaviti i s bočnih strana. Oprez! Treba imati na umu da će se povećati temperatura. Pazite da ne "skuhate" biljke.

Odlučite li se za kupovinu lampi za rasvjetu, odaberite one koje imaju žarne niti. Nemojte ih prenisko postaviti, jer kada su niže od 40cm iznad biljaka, mogu ih pregrijati i spaliti.


Tagovi

Uzgoj presadnica Presadnice Prozorska daska Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije