Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rukole u vrtovima
  • 25.04.2017. 07:30

Kako uzgojiti njezino veličanstvo - rukolu?

Rukola pripada porodici kupusnjača i možemo je uzgajati tijekom cijele godine. Voli hladno vrijeme i podnosi mrazeve, nije zahtjevna, ne zauzima mnogo prostora, uzgaja se kao jednogodišnja ili višegodišnja i odlično se sama zasijava.

Foto: Tatjana Suhajček
  • 14.762
  • 261
  • 0

Rukolu sam počela konzumirati prije nekoliko godina, kad se i pojavila na našem tržištu. Ubrzo se našla i u mom vrtui od prije četiri sezone kako sam je posijala, na istom mjestu iznova berem svježe aromatične listove.

Rukolu (Eruca sativa) možete uzgajati kao jednogodišnju, ali preporuka je da je uzgajate kao višegodišnju, jer ćete uvijek imati svježe listove za brati, s pauzom tijekom najhladnijeg perioda godine. Moj vrt se ne ore, tako da je rukola jedno od ugodnih iznenađenja svakog proljeća i nikad ne znam gdje je sve mogu naći.

Pretprošle jeseni sam dio rukole s jedne gredice počupala s namjerom da mi na tom mjestu više ne niče i prekrila sam taj dio vrta sijenom. Međutim u proljeće je opet bilo iznenađenja u obliku svježih zelenih listova rukole. Korijen biljke se ušuškao u sijenu i pustio listove, kontak sa zemljom mu očigledno nije nedostajao, a rukola je bila ukusna i aromatična.

Može se uzgajati kroz cijelu godinu

Rukola se odlično i sama zasijava, a sijati je možete gotovo tijekom cijele godine, jer dobro podnosi hladnoću. Uzgojiti je možete na otvorenom već od kraja zime i sve do kraja jeseni, dok u zatvorenom rukolu možete uzgajati tijekom godine. Rukola je odlična i za uzgoj u saksijama. Uz to što je imam u vrtu, odlično mi uspijeva i na balkonu u stambenoj zgradi gdje i nema dovoljno sunca, tako da samo skoknem do balkona po svježe listove za salatu.

Rukola se odlično i sama zasijava, a sijati je možete gotovo tijekom cijele godine, jer dobro podnosi hladnoću.

Kako više voli hladnije vrijeme, tako da su mi njeni listovi najaromatičniji u proljeće i jesen, dok ljeti, uslijed nedostatka vlage i visokih temperatura mogu biti gorči.

Borba s kupusnim stjenicama

Mene ljeti manje brine vrućina, jer muku mučim s kupusnim stjenicama koje je obožavaju isto kao i ja. Kupusne stjenice napadaju i ostale kupusnjače, ali tu šteta i nije toliko vidljiva. S obzirom da se rukoli konzumira list, a one ga u potpunosti izbuše, onda od rukole gotovo da i nemate mnogo. Kako ne koristim sintetička sredstva u uzgoju, kupusne stjenice pokušavam riješiti prirodno. Ono što sam uočila je da se javlja kad je toplije i suho vrijeme, te da je u periodu kiše gotovo i nema. Prošle godine sam pokušala s otopinom praha biljke neem koji sam pripremala kao čaj.

Indijska biljka neem, odnosno prah se dobija iz lišća ove biljke, dok se ulje dobija iz plodova, se mogu u biološkoj poljoprivredi koristiti kao insekticid. Međutim, oni djeluju sistematski, kukci prestaju jesti, razmnožavati se i tako im se smanjuje populacija, te morate biti strpljivi. Ovdje morate biti pažljivi kako ne bi naudili i ostalim kukcima koji su vam potrebni u vrtu, pa oprezno i s njim, bez obzira što je prirodni preparat. Ja ga koristim u predvečernjim satima. Za kupusne stjenice je djelotvornija otopina s uljem neema, nego prah, a možete ih kupiti u opremljenijim radnjama sa prirodnim preparatima. Pored kupusnih stjenica, rukolu može napadati sve što napada i ostale kupusnjače.

Brzo odlazi u cvijet

Rukoli od perioda sijanja do perioda berbe ne treba mnogo vremena, u najhladnijem periodu do dva mjeseca, a kad je već toplije vrijeme, kraj proljeća i početak ljeta, rukola je spremna za branje već nakon tri do četiri tjedna od perioda sijanja. Isto tako, ubrzo nakon perioda sazrijevanja brzo se pojavljuje i cvijet. Ali ne brinite mnogo, može se konzumirati i u periodu cvjetanja, samo što mu se aromatičnost malo gubi i lisna masa postaje manja.

Bogata je vitaminima C, K i A, te kalijumom, manganom, željezom, kalcijumom i cinkom

Za veće prinose možete je prorijediti, ali ja to ne obraćam mnogo pažnju, jer volim svoju gustu šumu rukole.

Bogata vitaminima i mineralima

Rukola se najviše konzumira svježa, ali može se i dinstati i kuhati. Bogata je vitaminima C, K i A, te kalijem, manganom, željezom, kalcijem i cinkom. Puna je antioksidansa i ima brojne značajne zdravstvene osobine te pored toga što je jako ukusna, njeni aromatični listovi su dobri za zdravlje i jako su hranjivi. Kako se lako uzgaja, ne zauzima mnogo prostora, velika je šteta ne imati bar jedan red u svom vrtu ili saksiji na balkonu. Pored toga, rukola je na tržištu dosta skupa, pa je njen uzgoj i ekonomski opravdan.

Foto: Tatjana Suhajček


Povezana biljna vrsta

Rukola

Rukola

Sinonim: riga, rokula, rikula, rigola | Engleski naziv: Arugula | Latinski naziv: Eruca sativa L.

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Uzgaja se zbog lišća oštrog pikantnog okusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno djelovanje na ljudski organizam,... Više [+]

Tagovi

Rukola Otpornost Povrtnica


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Biologinja po zanimanju, eksperimentira i u poljoprivredi, a svoja iskustva dijeli s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije