Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj na balama
  • 11.02.2020. 18:00

Kako uzgojiti krastavce na balama slame?

Za uzgoj u balama potrebno je iskopati kanale i napuniti ih slamom koja će grijati korijen, a zbog toga će krastavci brže rasti i dati bolje prinose.

Foto: Depositphotos/KikkiaJackson
  • 9.148
  • 941
  • 0

Dokazano je da uzgoj na slami daje vrlo dobre rezultate. S ovim se načinom uzgoja počelo u zaštićenim prostorima gdje se krastavci uzgajaju više godina uzastopce. Takvim načinom uzgoja izbjegava se nakupljanje štetnika u tlu i napad biljnih bolesti. Praktično je i to što se slama na kojoj se uzgajaju biljke nakon sezone uzgoja može kompletno ukloniti. Tako se uklanja iscrpljena podloga koja može biti zaražena i nekim parazitima.

Bale slame su dobro rješenje i ukoliko nemate povoljno tlo za uzgoj (presuho, pjeskovito ili prevlažno). Možete ih postaviti i na beton pa krastavce, ali i ostalo povrće uzgajati u dvorištu.

Na što obratiti pažnju pri nabavi slame

Za uzgoj možete koristiti bale težine od 15 do 25 kg. Na takvoj bali biljke mogu rasti više mjeseci, a najbolje se pokazala ona od pšenice. Slama mora biti suha jer u suprotnom biokemijski procesi koji se odvijaju pri raspadanju neće biti ujednačeni. Također, mora biti od biljaka koje nisu bile tretirane herbicidima što je bitno kako rezidue ne bi štetno djelovale na buduće biljke i plodove krastavaca.

Postavljanje bala 

U stakleniku širine 3,20 m složite dvije gredice slame. Bale složite 30 do 40 cm dalje od stijenke staklenika. Potrebo je slagati red od dvije bale s lijeve i desne strane, a u sredini ostaviti prolaz.
Mogu se postaviti samo na površinu tla, ali se mogu i malo ukopati. Ako ste se odlučili za ukopavanje, nemojte ukopati više od trećine njihove visine.

Mali vrt u slami - jednostavan uzgoj povrća i na lošijim zemljištima

Zbog zaštite od nematoda i fuzarioze kojom bale mogu biti zaražene, prije njihovog polaganja na tlo, potrebno je raširiti plastičnu foliju i na nju ih složiti. Rubove folije zakrenuti prema gore tako da se napravi zaštitni podložak. Stazu između možete zasipati sitnom slamom, usitnjenom korom drva ili tresetom. Zbog korova se također na dno postavlja folija, najlon ili karton kako ne bi prorastao kroz njih.

Priprema slame za sadnju

Zbog suhoće, bale je potrebno navlažiti kako bi se pokrenuli mikrobiološki procesi. Namakanje je najbolje obaviti mlakom vodom u dozi od 40 do 50 litara po bali, a uz vodu dodati i gnojivo. Ukoliko se koristi granulirano gnojivo, voda se dodaje u 2 do 3 navrata kako bi se ono polako otapalo i ulazilo u unutrašnjost te pomoglo odvijanju mikrobioloških procesa u slami.

Kako bi se tijekom uzgoja zimi proces razgradnje slame potaknuo, staklenik treba lagano zagrijati. Kada proces krene, počne se oslobađati toplina. Temperatura u sredini bale može biti i iznad 40°C. Nakon prve burne reakcije temperatura se pomalo stabilizira i iznosi 25 do 30°C. Tako će ostati tijekom vegetacije i davati potrebnu toplinu biljkama.

Presađivanje krastavaca u bale

Na balu se nanosi sloj plodne, iskopane zemlje u debljini od 10 do 15 cm. Potom se presađuju presadnice krastavca obično stare 30 - 35 dana, iako mogu biti i mlađe. U plastenicima bez grijanja presađuju se obično početkom travnja. Na jednom se redu sade dva reda krastavca, s međurednim razmakom od 40 cm i razmakom između biljaka u redu oko 30 cm. Tako se dobivaju dvorede trake s međurednim razmakom od 120 cm.

Uzgoj povrća u balama slame - jednostavno i dekorativno

Na slami možete uzgajati i ostalo povrće

Na ovaj način osim krastavaca možete uzgajati i papriku, rajčicu, patlidžan, salate, kupusnjače, jagode, cvijeće itd. Prije njihove sadnje na balama izbušite rupu u koju ćete staviti malo zemlje iz vrta, komposta ili kupovne organske zemlje. Ovisno što sadite, u njih možete postaviti i kolce ili kolce s mrežom. Kod uzgajanja krastavaca ih možete slobodno pustiti da biljka puže prema dolje što će izgledati vrlo dekorativno. Ukoliko sami želite posijati povrće ili cvijeće u bale, na površinu stavite 3 do 5 cm zemlje iz vrta ili kupovne organske zemlje. Napravite sitne rupice i u njih posijte sjeme. 


Tagovi

Uzgoj krastavca Uzgoj na balama Bale slame Uzgoj povrća Cucumis sativus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]