Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 17.01.2019. 07:30

Kako uzgojiti dobre presadnice povrća

Za uspješan uzgoj presadnica povrća potrebno je osigurati optimalne uvjete i sjetvu obaviti u pravom trenutku.

Foto: Pixabay/Uki_71
  • 6.234
  • 278
  • 0

Dok svi s nestrpljenjem po tisućiti put provjeravamo kutije sa sjemenom i odlučujemo što ćemo sijati potrebno je odvojiti sjeme biljnih vrsta koje se siju direktno na otvorenom i sjeme biljaka koje se uzgajaju iz presadnica. Proizvodnja presadnica je aktivnost koja zahtijeva znanje, prostor, optimalne uvjete, kvalitetno sjeme i vaše vrijeme.

Nisu sve biljne vrste iste

Biljne vrste koje uzgajamo iz presadnica nisu iste u pogledu svojih zahtjeva i uvjeta koje trebaju. Sjemenu nekih vrsta treba duže vrijeme da proklija. Tako će rajčica nići prije paprike i pored toga što ih posijete istog dana. Neke  vrste ne vole da im se dira i oštećuje korijen. Patlidžan je vrsta koja ne voli da joj se oštećuje korijen i zbog toga se sije direktno u veće lončanice kako bi korijen imao dovoljno prostora za razvoj, dok paprike i rajčice odlično reagiraju na pikiranje – presađivanje u veće lončanice.

Osigurajte optimalne uvjete za klijanje, nicanje i rast

Bez obzira jeste li amater ili profesionalni uzgajivač povrća uspjeh uzgoja presadnica će ovisiti od uvjeta uzgoja kao što su: kvaliteta i klijavost sjemena, kvaliteta supstrata, dubina sjetve, načina uzgoja, temperature, vlažnosti, osvjetljenja, vremena sjetve.

Sjeme koje koristimo treba biti dobre kvalitete, fiziološki zrelo, dobro klijavo. Postoje različiti načini provjere klijavosti sjemena. Kao supstrat treba koristiti namjenske supstrate za proizvodnju presadnica, a izbjegavati supstrate za cvijeće. Kvalitetni supstrati bolje drže vodu, sadrže hranjive tvari za mlade biljke. Supstrati za cvijeće, posebice jeftina zemlja za cvijeće, vrlo se brzo isušuje i siromašnija je hranivima. Daleko bolje od supstrata za cvijeće je ako sami napravite supstrat za presadnice, ali ga je prethodno potrebno dezinficirati zbog opasnosti od uzročnika polijeganja i truljenja rasada.

Proizvodnja presadnica paprike ima svoje zahtjeve

Dubina sjetve ovisi od krupnoće sjemena. Što je sjeme krupnije, dubina sjetve je veća. Ako se sjeme posije preduboko potrošit će hranjive tvari, kasnije niče, a mladi klijanci mogu propasti i prije nicanja. Previše plitko posijano sjeme je podložno isušivanju. Prekidaju se procesi klijanja i nicanja, a klica propada. Za većinu biljnih vrsta optimalna dubina sjetve se kreće između 0,3 do 0,7cm. Vrlo sitna sjemena, poput bosiljka ili celera se siju na površinu supstrata. Ako se sjetva obavlja na otvorenom, tada je dubina sjetve nešto veća. U rasadniku su optimalni uvjeti i sjeme je tijekom procesa klijanja i nicanja zaštićeno od stresnih faktora. Optimalna dubina sjetve sjemena paprike, rajčice i patlidžana je od 0,5 do 1cm, dok je za krastavac od 1 do 1,5cm.

Temperatura nicanja nikada ne smije biti manja od 10°C

Temperatura je još jedan važan faktor od velikog utjecaja na procese klijanja i nicanja biljaka. Biljne vrste koje se uzgajaju iz presadnica su toploljubive kulture. Za papriku, rajčicu, patlidžan, lubenice, krastavce, dinje optimalna temperatura za klijanje i nicanje se kreće od 24 do 26°C tijekom dana i oko 15°C tijekom noći. Temperatura nikada ne smije biti manja od 10°C jer će to izazvati stres kod mladih biljaka, zaostajanje u rastu, izazvat će umanjenje rodnosti. Rasad nekih biljnih vrsta je vrlo osjetljiv na pad temperature i može doći do njegova propadanja. Nakon nicanja, temperatura tijekom dana treba biti nešto niža.

Kako proizvesti presadnice patlidžana?

Vlažnost supstrata je još jedan limitirajući faktor u proizvodnji presadnica. U nedovoljno vlažnom supstratu klijanci se mogu osušiti i tako dolazi do njihovog propadanja. U prevlažnom supstratu uzročnici polijeganja i truleži napadaju klijance i mlade biljke. U stadiju klijanja optimalna vlaga se kreće oko 80%, a poslije nicanja se smanjuje. Dobro provjetravanje će povoljno djelovati na vlažnost površinskog sloja u kojem se nalazi sjeme i mlada biljka.

Planirate li sadnju na otvorenom, za sjetvu presadnica još uvijek imate vremena o čemu ćemo nešto više pisati ovih dana pa nas svakako pratite. 


Tagovi

Presadnice Uzgoj Povrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]