Plamenjača rajčice, krumpira i patlidžana je bolest koja se javlja svake godine i u potpunosti može uništiti usjev.
Plamenjača krumpira i rajčice je najštetnija bolest krumpira, rajčice i plavog patlidžana. Uzročnik ove bolesti je gljivica Phytophthora infestans.
Simptomi bolesti javljaju se na svim dijelovima biljke: stabljici, listu, plodu i na krtolama krumpira. Biljke rajčice i patlidžana mogu biti zaražene već kao presadnice. Na otvorenom simptomi se pojavljuju od svibnja do rujna, ali budući da je razvoj ove gljivice ovisan o temperaturi i vlazi, pojedinih godina, kada je nedovoljno padalina i s izrazitom sušom, pojava bolesti može izostati.
Prvi simptomi se javljaju na donjem lišću u vidu nepravilnih, vodenastih pjega. Ako je vrijeme dovoljno vlažno pjege se brzo šire i zahvaćaju veću površinu lista. S naličja lista javlja se bjeličasta prevlaka na ivici pjege. Kada su uvjeti za razvoj gljivice optimalni bolest se vrlo brzo širi i zahvaća cijelu biljku. Biljke postaju nekrotične, trule, karakterističnog su mirisa i imaju izgled kao da ih je netko prelio vrelom vodom.
Krtole krumpira također mogu biti zaražene. Plamenjača se s lista prenosi na krtole, ali i obratno. Infekcija krtola se ostvaruje kišom ili prilikom vađenja krtola. Na površini krtola uočavaju se tamne pjege koje su malo udubljene na površini. Zaražene krtole u skladištu trule, ako prežive postaju izvor zaraze za sljedeću godinu.
Na rajčici simptomi se javljaju na listu, stablu, granama, zelenim i zrelim plodovima. Simptomi se pokazuju na isti način kao i na krumpiru. Ako je zaražena stabljika, biljni dijelovi iznad se suše. Na plodovima se javljaju tamnije pjege koje se postepeno povećavaju dok ne zahvate cijeli plod. Na njima se, u optimalnim uvjetima, može javiti micelijska bijela prevlaka.
Gljivica prezimljava u formi micelije na zaraženim krtolama u skladištima, na krtolama zaostalim u polju.
Da bi se simptomi plamenjače pojavili trebaju biti ispunjeni uvjeti:
Da bi zaštitili usjev od plamenjače, potrebno je učiniti sljedeće:
1l mlijeka se razrijedi s 10l vode. Ovako pripremljen preparat se mora odmah upotrijebiti. Ako se koristi pasterizirano mlijeko količina vode se može smanjiti do najmanje 5l. Umjesto mlijeka može se koristiti jogurt ili kefir. 1l jogurta se razrijedi s 10l vode. Može se koristiti i sirutka.
U 2l vode dodati 2 kašike sode bikarbone, nekoliko kapi biljnog ulja i nekoliko kapi tekućeg deterdženta.
500g lukovine potopiti u 10l vode i ostaviti oko 10 dana da fermentira. Dužina fermentacije ovisi od temperature. Nakon što se prestane javljati pjena, procijediti tu otopinu i razrijediti s vodom u omjeru 1:10. Mogu se pripremati i razni drugi preparati kao npr. cimet otopljen u vodi. Saditi biljke koje su dobri susjedi rajčici i krumpiru i koji ih štite kao što su: bosiljak, hren, kadifica.
Povezane biljne vrste
Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum
Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]Tagovi
Autorica