Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik
  • 01.12.2018. 07:30

Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu

Kako bi produžili životni vijek plastenika i osigurali visoke prinose potrebno je posvetiti pažnju tijekom proizvodnje i pripremiti plastenik za novu sezonu.

Foto: Bigstockphoto/Alis Photo
  • 1.849
  • 53
  • 0

Gotovo svako seosko imanje i prigradsko dvorište imaju plastenik. To ljudima omogućava kontinuirano uzgajanje povrća tijekom cijele godine. Pravilnim izborom vrsta i sorti, znanjem i radom možemo proizvesti svježe povrće i tijekom zime. Zbog intenzivne proizvodnje i smjene usjeva tijekom vremena, u plastenicima dolazi do smanjenja prinosa, nakupljanja korova, štetnika i uzročnika bolesti. Kako bi produžili životni vijek plastenika i osigurali visoke prinose potrebno je posvetiti pažnju tijekom proizvodnje i pripremiti plastenik za novu sezonu.

Započnite s čišćenjem plastenika

Plastenik i prostor oko plastenika nisu pogodni služiti kao skladište. Što je veći nered u i oko plastenika veće su šanse da će štetni organizmi odabrati vaš plastenik za prezimljavanje. Prvi korak čišćenja je sređivanje prostora oko plastenika. Ukloniti sve kante i druge predmete, košenje korova, nasuti staze kako se ne bi stvarale lokve i blato na prilazu plasteniku.

Sav alat koji koristimo za rad u plasteniku potrebno je očistiti, oprati, dezinficirati, osušiti i premazati lanenim uljem kako bi spriječili koroziju metala.

Tijekom vegetacije na foliji plastenika se nakupila prašina. U naborima folije i mjestima sastavljanja zaglavljuje se lišće, male grančice što može oštetiti foliju i poslužiti kao skrovište štetnicima, prvenstveno kukcima. Nakon čišćenja površine pristupa se pranju vanjske strane folije. Za pranje se koriste eko deterdženti.

Poslije čišćenja vanjske strane očistiti unutrašnjost. Plastenik nikada ne treba služiti kao skladište za opremu, drva ili bilo što drugo. Ako plastenik nećemo koristiti tijekom najhladnijeg dijela godine trebamo ga ostaviti čistim i urednim. Ukloniti biljne ostatke, konopce, kopče, cijevi za navodnjavanje ukoliko nisu fiksirane, alat.

Dezinficirajte unutrašnjost plastenika

Radi li se o plasteniku sa slabom armaturom postaviti drvene T-nosače koji će ojačati konstrukciju i spriječiti deformaciju cijevi pod težinom snježne mase. Provjeriti rad mehanizma za podizanje i spuštanje otvora, kao i vrata plastenika.

Unutrašnjost plastenika oprati eko deterdženotm. Obaviti dezinfekciju unutrašnjosti plastenika. Kod dezinfekcije dati prednost eko proizvodima. Danas su na tržištu dostupni pripravci za dezinfekciju na bazi mikroorganizama koji inhibiraju rast patogene mikroflore. Potrebno je tretirati čitavu površinu unutrašnjosti plastenika, a postupak se ponavlja poslije desetak dana.

Za tretiranje unutrašnjosti plastenika, posebno ako je konstrukcija od drveta, i zidane osnove plastenika možemo koristiti i priručno sredstvo pripremljeno od gašenog vapna.

Kod izrade ovog sredstva koristimo 3 do 4kg hidriranog vapna u koji se doda 0,5kg bakrovog sulfata. Sve se dobro izmiješa i razblaži sa 10l vode. Ostavimo da stoji oko 2h i tom smjesom se premazuju drveni okviri, zidana baza plastenika i sva druga mjesta koja mogu poslužiti kao sklonište insektima i mjesto nakupljanja patogenih mikroorganizama.

Obnova zemljišta u plasteniku

Za uspješno uzgajanje povrća u plasteniku od velikog značaja je kvaliteta zemljišta. Za male plastenike se svake 3 do 4 godine može obaviti zamjena zemljišta u sloju od 20 do 25cm. Drugi način je zamjena plitkog, površinskog sloja od 10 do 15cm. Ukoliko je uklonjen samo površinski, plitki sloj tada se dodaju nova zemlja, organska gnojiva, kompost, suho lišće koji će obogatiti zemljište u plasteniku i poboljšati njegove karakteristike. Obradom zemljišta novi površinski sloj će se izmiješati s dubljim slojevima zemljišta. Ovaj postupak se obnavlja svake 2 godine kako bi imao učinak na stanje zemljišta u plasteniku.

Kako bi dobili što zdravije i kvalitetnije zemljište obogaćeno organskom tvari u plasteniku možemo posijati zelene siderate. To su biljke koje će razviti zelenu masu i nakon njihovog zaoravanja dobit ćemo dodatna hraniva za zemljište. Osim toga svaka siderativna biljna vrsta koju posijemo ispoljit će određene efekte. Raž će potisnuti većinu korova i dobit ćemo čistu površinu. Korijen raži će za sobom ostaviti rahlo zemljište. Mahunarke će obogatiti zemljište dušikom. Slačica će zemljište obogatiti dušikom i fosforom. Ovisno od efekta koji želite postići odabrat ćete i određenu biljnu vrstu ili smjesu više vrsta za sjetvu siderata.


Tagovi

Plastenik Čišćenje Dezinfekcija Eko deterdženti Alat Obnova zemlje Zeleni siderati


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!