Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema plastenika
  • 12.01.2022. 07:30

Kako pripremiti plastenik za proljetnu sjetvu?

Što trebamo napraviti prije proljetne sjetve? Zašto su važni čišćenje i dezinfekcija?

Foto: Depositphoto/OlgaSolo
  • 1.525
  • 54
  • 0

Za svaku novu sezonu potrebno je pripremiti plastenik ili staklenik kako bi imali zdrave biljke i dobar urod. Sjetvu sjemena i sadnju presadnica treba obaviti u sređen zaštićen prostor i uređene gredice gdje je zemljište dovoljno toplo, ima dovoljno biljnih hraniva, vlage i prisutna je povoljna mikroflora. To znači da ima više poželjnih mikroorganizama, a nema uzročnika bolesti.

Čišćenje i dezinfekcija

Prve aktivnost koje se obavljaju u plasteniku su čišćenje i dezinfekcija. S njima treba početi nakon skidanja prethodnog usjeva. Uklanjaju se ostaci biljaka, veziva, jer na njima prezimljavaju uzročnici mnogih bolesti. Armatura se dobro opere, kao i folija. Ako je ona zaprljana, opere se i s vanjske strane kako bi osigurali prodiranje sunčeve svjetlosti u unutrašnjost plastenika. Po potrebi se vrši zamjena folije, popravka armature.

Poslije toga obavlja se dezinfekcija. Običan eko deterdžent koji koristimo za pranje armature ima funkciju dezinfekcije.

U plasteniku treba biti dovoljno sunčeve svjetlosti (Foto: Depositphoto/Photoerick)

Kod dezinfekcije zemljišta prednost treba dati biološkim preparatima koji neće u njemu ostaviti štetne tvari, povećat će sadržaj korisnih mikroorganizama, smanjiti prisustvo štetnih i poboljšati njegovu strukturu. Često se koriste preparati na bazi biljaka ili gljivice Trichoderme.

Priprema zemljišta

Kako bi osigurali dobar rast, razvoj i rodnost potrebno je obaviti dodavanje hraniva. Svaka biljna vrsta iznosi hraniva i potrebno ih je nadoknaditi. Osnovna gnojidba se vrši u proljeće prilikom pripreme zemlje za sjetvu ili sadnju. Potrebno je redovno unositi organske tvari u zemljište, jer povrtlarske kulture dobro uspijevaju na onom bogatom humusom. Njegovu količinu možete povećati dodavanjem humusa, komposta, vermikomposta ili sjetvom biljaka za zelenu gnojidbu.

Osim dodavanja gnojiva, možemo djelovati na strukturu zemljišta, rahlost, sadržaj vode. Za uzgajane kulture je pogubno ako dođe do sabijanja, smanjenja sadržaja organskih tvari. Kada radimo obradu, osim gnojiva možemo dodati pijesak, piljevinu, vapnenac, zeolit i drugo. Bilo bi najbolje kada bi se prije svake obrade napravila analiza tla, tada bi točno znali u kakvom je stanju i kako ćemo djelovati, što trebamo dodati.

Proizvodnja salate u staklenicima i plastenicima - u tlu i supstratu

Kada redovno dodajemo organska gnojiva, poboljšat ćemo kvalitetu tla i smanjiti štetnu floru i faunu.

Ako je zemljište u vrlo lošem stanju, puno štetnih organizama, potrebno ga je zamijeniti.


Tagovi

Priprema plastenika Dezinfekcija Čišćenje plastenika Plastenik Plastenička proizvodnja Proljetna sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]