Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje češnjaka
  • 15.07.2018. 18:00

Kako pripremiti češnjak za čuvanje tijekom zime?

Češnjak je zdrava povrtnica koju mnogi uzgajaju. Da bi se što duže očuvale glavice češnjaka potrebno je znati kada ga povaditi i kako čuvati ovo povrće.

Foto: Pixabay/MaisonBoutarin
  • 15.967
  • 339
  • 0

U svakom vrtu možemo pronaći gredicu češnjaka. Ova povrtna vrsta svoju popularnost može zahvaliti svojoj ljekovitosti za ljudski organizam, ali češnjak je ljekovit i za mnoge vrtne kulture. Što je više češnjaka u vrtu uzgajane biljke su zdravije.

Za čuvanje tijekom zime odabrati zdrave glavice

Glavice češnjaka vade se iz zemlje kada je biljka u početnoj fazi polijeganja. Najbolje je vađenje glavica obaviti po toplom, osunčanom danu. U godinama s previše vlage glavice luka su u opasnosti od pojave truljenja. Suviše polegle biljke tijekom kišnog ljeta nastavljaju s vegetacijom. Zbog suvišne vlage vrlo brzo dolazi do odvajanja češnjeva i pojave "cvjetanja glavice". Ovakve glavice su podložne truljenju i brzom propadanju tijekom čuvanja, a češnjak u ovakvom stanju nema tržišnu vrijednost.

Ovisno o vrsti, uvjetima uzgoja i stanja usjeva na gredici određuje se termin vađenja češnjaka. Ozime vrste se vade početkom srpnja, dok se proljetni vade krajem srpnja. Na dužinu čuvanja utječe pripadnost varijetetu. Ozimi češnjak se sadi tijekom jeseni i dobro se čuva do tog termina, odnosno dobro se čuvaju od vađenja do termina sadnje. Proljetni se sade tijekom proljeća i dobro se čuvaju do proljetnog termina za sadnju. Ozimi češnjak se dobro čuva tijekom 5 do 6 mjeseci, a dužina čuvanja proljetnog luka je veća i iznosi oko 10 mjeseci. Glavice ne trebaju biti prezrele da češnjevi ispadaju iz omotača, jer češnjevi brzo propadaju kada nisu u omotaču i kada su odvojeni od dna glavice.

Nakon vađenja iz zemlje glavice češnjaka je potrebno očistiti od zemlje, suhog lišća i korijenja. Nadzemni dio biljke se prikraćuje iznad glavice na dužinu 1,5 do 2cm, a korijen se prikrati na dužinu 1 do 1,5cm.

Izvađene glavice češnjaka je potrebno dobro osušiti. To je posebno važno kada je godina kišna. Glavice koje ostanu vlažne brzo podliježu procesima truljenja.

Krupne i zdrave glavice odvojite i posebno čuvajte za sadnju.

Uvjeti čuvanja

Češnjak se može nakon čišćenja i sušenja čuvati na temperaturi od 16 do 20°C. Ovo je optimalna temperatura za kraći period čuvanja. Želimo li glavice duže čuvati temperatura treba imati vrijednosti od 2 do 4°C.

Tijekom čuvanja vlaga treba biti niža, jer u vlažnim skladištima ubrzava se proces propadanja glavica. Za očuvanje glavica češnjaka najznačajniji faktori su:

  • da su glavice zdrave, bez simptoma truleži i drugih bolesti;
  • da su glavice očišćene i prosušene;
  • da u skladišnom prostoru nema varijacije temperature i
  • vlaga ne smije biti previsoka.

U domaćim uvjetima glavice češnjaka je najpraktičnije čuvati u drvenim gajbicama, korpama ili platnenim vrećama u plitkom sloju. Gajbice, korpe i vrećice trebaju biti međusobno udaljene kako bi se osigurala bolja cirkulacija zraka.

Želimo li češnjak čuvati u ispletenim pletenicama tada prilikom čišćenja ne skraćujemo nadzemni dio biljke već samo očistimo od suvišnog lišća. Osim u pletenicama češnjak se može čuvati u snopićima. Biljke se nakon čišćenja povežu u manje snopiće i objese na prozračno mjesto.

Neočišćene glavice češnjaka možemo čuvati u steriliziranim teglicama ili ih možemo uvaljati u brašno. Glavice češnjaka možemo čuvati u soli na taj način što se u teglu slaže sloj soli, zatim sloj glavica i tako sve do vrha dok ne popunimo teglu.

Češnjeve koji su zbog vlage ili prezrelosti ispali iz omotača možemo čuvati u ulju, iskoristiti za pripremu zimnice ili ukiseliti.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Čuvanje Skladištenje Temperatura Pletenice Uvjeti čuvanja Proljetni luk Ozimi luk Cvjetanje glavice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P