Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 07.09.2018. 10:30

Kako prepoznati i suzbiti kupusnog moljca?

Masovni napad gusjenica kupusnog moljca može nanijeti ogromne štete, čak u tolikoj mjeri da ostanu samo glavni nervi listova ugrožene biljke.

Foto: PIS Vojvodina
  • 2.193
  • 44
  • 0

promjenom klime, to jest dugim periodima sušnog ljeta i visokim temperaturama, štetočine koje su do nedavno bile karakteritične isključivo za mediteranske predjele sve su prisutnije i u kontinentalnim krajevima nanoseći ogromne štete uzgajanim kulturama. Jedna od njih je kupusni moljac (Plutellama culipennis). To je najčešća i najproblematičnija štetočina kupusa, a kupusni moljac napada i druge biljke iz roda kupusnjača kao što su: brokula, cvjetača i kelj. Međutim, ovaj štetnik se nerijetko sreće i na uljanoj repici, ima kratak životni vijek, ali se uprkos tome brzo razmnožava i ima sposobnost preletjeti velike udaljenosti.

5-7 generacija godišnje

Kupusni moljac razvija 5-7 generacija godišnje, a u povoljnim uvjetima i više. Ovaj kukac je prisutan tijekom čitave vegetacije uzgajane kulture, pri čemu sušni periodi, s visokim temperaturama, vrlo pogoduju masovnijoj pojavi i većem broju generacija. Štetočina prezimljava u fazi lutke, bijele boje i vrlo lako uočljive, dužine oko 10 mm, dok transformacija u imago počinje krajem travnja. Odmah nakon toga počinje se hraniti, letiti i pariti.

Ženka godišnje položi oko 300 jaja

Odrastao leptir je smeđesiv sa smeđežutim nijansama na krilima. Dug je oko 9 mm i lako je uočljiv oko kupusišta. Raspon krila mu je oko 15 milimetara što mu omogućava da preleti velike udaljenosti u potrazi za hranom i mjestom za polaganje jaja. Ženka polaže sitna ovalna jaja (2-4 komada) duž glavnog nerva na naličju lista. Ona su žuta, ali vremenom pozelene. Toijekom života svaka ženka položi oko 300 jaja. Nakon 14 dana iz jaja se legu gusjenice (larve) karakteristično zelene boje, s nešto tamnijom glavom. Mogu doseći dužinu i do 12mm. Aktivne su tijekom cijelog dana, za dva tjedna larva se transformira u lutku, a 14 dana nakon toga u odraslu jedinku (imago).

Najveći gubici nastaju u fazi cvjetanja i formiranja glavica

Masovni napad gusjenica kupusnog moljca može nanijeti ogromne štete, čak u tolikoj mjeri da ostanu samo glavni nervi listova ugrožene biljke. Najveći gubici nastaju u fazi cvjetanja i formiranja glavica jer ih oni prljaju svojim izmetom. Odrasla jedinka ne čini velike štete u direktnom smislu. Štete prave gusjenice koje se hrane tkivima lista između epidermisa praveći mine. Onda izgrizaju donji sloj epidermisa, a vremenom propada i gornji sloj, te nastaju rupe na listu, a najveće štete prave kasnije generacije na kasnim sortama kupusa.

Zaštitne tretmane početi čim se primijeti prisustvo gusjenica

Diplomirani inženjer zaštite bilja Lidija Vulović, naglašava da ukoliko se ustanovi da na jednoj biljci postoji više od jedne gusjenice kupusnog moljca, što predstavlja prag štetnosti, treba odmah reagirati radi suzbijanja spomenute štetočine. Redovni monitoring, uz poznavanje biologije kukaca i utvrđen fenološki model razvojnih stadija kukaca omogućava pravovremenu i efikasnu primjenu pesticida, uz obavezno poštovanje karence. Za kemijske tretmane mogu se koristiti registrirani preparati s aktivnim materijama:

  • esfenvalerat (Sumi­Alfa 5 EW) 0,15-0,2 l/ha;
  • tak­fluvalinat (Mavrik EW) 0,3 l/ha;
  • lambda­cihalotrin (Lambdex 5 CS, Kozak, Lambada) 0,2–0,3 l/ha;
  • bifentrin (Talstar 10 EC, Fobos EC)
  • hlorantraniliprol (Coragen) 0,14–0,2 l/ha

Od nepesticidnih mjera primijenjivati sve raspoložive agrotehničke mjere, a prvenstveno duboko oranje plodored.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupusni moljac Karaktaristike Kupus Povrtarstvo Zaštita bilja Lidija Vulović Tretiranje Plodored


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]