Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodavci napadaju
  • 20.12.2022. 07:30

Kako otjerati glodavce iz plastenika?

Miševi, štakori i voluharice traže hranu, vodu, sigurno i toplo sklonište, a pri tome nanose štetu i sve zaprljaju urinom i fekalijama

Foto: Depositphoto/basel101658/CreatuveNature
  • 2.061
  • 177
  • 0

Ovo je vrijeme kada možemo otkriti glodavce u plastenicima koji im predstavljaju idealno sklonište. To se prije svega odnosi na miševe, štakore i voluharice. Oni mogu izazvati velike štete. Hrane se sjemenom, zimskim, ali i uskladištenim povrćem kao što je ukopani celer, razne repe, drugo korijenasto povrće ili pak uskladištene voćne sadnice, a grizu i opremu.

Ako ne uklonimo ostatke biljaka, biljni otpad, kontejnere od stiropora, posude, crijeva za navodnjavanje, velika je mogućnost da ćemo imati problema s glodavcima. Njihov broj se u takvim uvjetima brzo povećava. Osim što prostor koriste kao sklonište, tu se razmnožavaju, hrane, kriju, a sve zaprljaju svojim urinom i fekalijama. Mogu biti prijenosnici bolesti koje se šire preko povrća kojeg uzgajamo i konzumiramo.

Još jedan bitan faktor je da im je stalno dostupna voda za piće.

Najbolje je spriječiti njihov ulazak

Kako bi imali što manje glavobolje, najbolje je da im spriječimo ulazak. Borba protiv njih započinje još u jesen kada uklanjamo ljetne usjeve koji su završili vegetaciju. Ako nemamo namjeru tijekom zime uzgajati povrće, potrebno je unutrašnjost dobro očistiti od biljnih ostataka. Također, treba zatvoriti dovode vode, skloniti crijeva za navodnjavanje. Što je plastenik čistiji i uredniji, to manje privlači štetnike.

Okolinu objekta održavajte i uklanjajte sve nepotrebne stvari. Korov i biljni pokrivač treba redovno kositi, grmovi se orezuju. Što je područje zapuštenije, to će biti privlačnije.

Plastenik im je idealno mjesto za prezimiti (foto: Depositphoto/MegaVolt)

Mjere suzbijanja

Tijekom zime obavlja se provjeravanje na njihovu prisutnost. Miševima i štakorima neće odgovarati repelenti jakog mirisa. Povrtlari često ostavljaju kuglice vate namočene tekućinama koje imaju jak miris, kao što su terpentin, katran. Od biljnih vrsta bit će nam od koristi menta, obični vratić, pelin, žalfija. Njihova eterična ulja nakapamo na kuglice vate ili na krpe, a možemo objesiti i suhe buketiće. Potrebno je redovno obnavljati kuglice natopljene uljima. Neće im odgovarati zapaljena vuna ili perje te njihov pepeo. Mačke i psi već svojim mirisom odbijaju glodavce. Postavljaju se i kuglice njihove dlake. Poželjno je da stolovi za presadnice imaju metalne noge što spriječava penjanje i nanošenje štete.

Kako pripremiti plastenik za proljetnu sjetvu?

Za hvatanje malog broja štetnika mogu nam pomoći mišolovke i razne zamke. Potrebno je vidjeti kuda se najčešće kreću, dolaze li iz vanjske sredine ili su se već naselili. Koriste se zvučni repelenti koji ispuštaju neugodne zvukove koje samo glodavcii čuju. Uništavajte pronađena gnijezda.

Upotreba toksičnih mamaca je problematična, jer mogu zatrovati zemljište u kojem ćemo uzgajati povrće. Često se koriste pomiješano pšenično brašno i gips, odnosno vapno.

Na mjestima ulaska postavljaju se biljke koje bockaju i tako spriječavaju ulazak. Najbolje su se pokazale grančice ruže, kupine i čičak.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Miševi Miševi u plasteniku Glodavci Štakori


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?