Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi jeseni
  • 12.08.2022. 07:30

Kako obaviti berbu, sušenje i skladištenje tikvi?

Osjetljive su na mraz. Zašto je potrebno sačuvati dršku tikve?

Foto: Depositphoto/Smileus
  • 1.400
  • 96
  • 0

Tikve, bundeve, masirače, misirače ili ćurte, bez obzira kako ih zvali i kojeg oblika, boje i veličine bile, beremo od sredine ljeta do kasne jeseni. Kako bi se sačuvao jedinstven okus, vitamini, minerali i druge korisne tvari od izuzetne važnosti je da se plodovi uberu kada su zreli i da se pravilno uskladište.

Zelene tikve se ne mogu dugo čuvati, a nisu dobre ni prezrele. U oba slučaja dolazi do truljenja i propadanja plodova. Ovisno od sorte od sjetve do berbe može proći 90 do 130 dana.

Berba i sušenje tikve

Kako bi odredili optimalno vrijeme potrebno je obratiti pažnju na vanjske znakove i prestanite zalijevati desetak dana prije berbe. Drška ploda treba biti suha. Obavezno je treba sačuvati, jer su plodovi bez njih podložni truljenju. Rana od drške predstavlja ulazna vrata za patogene i napad štetnika. Listovi pored ploda gube zelenu boju, postaju žućkasti, a neki se osuše.

Za berbu birajte sunčane dane (Foto: Depositphoto/Juliedeshaies)

Kora dobiva karakterističnu boju i postaje tvrda. Ako noktom možete napraviti ogrebotinu znači da je još zelena i da trebate pričekati.

Pobrinite se da berbu obavite prije pojave mraza, jer su osjetljivi na niske temperature i brzo propadnu. Birajte sunčane dana.

Plodovi ne smiju biti mokri. U slučaju da jesu, potrebno ih je očistiti i ostaviti tjedan dana na suho mjesto s dobrom ventilacijom. U periodu sušenja povećava se sadržaj šećera i drugih tvari koje utječu na trajnost i poboljšavaju okuse. Prvi tjedan temperatura treba biti 25ºC, a vlažnost zraka do 70 posto. U ovakvim uvjetima plodovi dozrijevaju, kora postaje čvršća, a zacjeljuju eventualna oštećenja.

Skladištenje i čuvanje

Prije skladištenja potrebno je plodove sortirati po veličini. Čuvaju se srednje i velike tikve na kojima nema simptoma bolesti, znakova napada štetnika ili oštećenja.

Sok od tikve prava je energetska bomba - pasteriziran duže traje

Prostor za skladištenje mora biti suh s dobrom ventilacijom i prohladan. Ispod bundeve se postavlja slama, piljevina ili karton. U istom prostoru nemojte čuvati jabuku i druge plodove koji ispuštaju etilen. Ne stavljati tikve nagurane na jedan zid, jer to sprječava ventilaciju i plodovi su nedostupni i ne mogu se pregledati. Na mjestu dodira sa zidom često se javljaju truležne mrlje.

Uobičajeno je da se tikve mogu sačuvati do šest mjeseci.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Berba tikvi Skladištenje tikvi Bundeva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/