Grah je podložan raznim bolestima koje izazivaju gljivice i bakterije. Najčešće se javljaju: anratknoza graha, hrđa graha, bakteriska plamenjača graha, mozaik graha, pepelnica i mnoge druge.
Grah je povrće koje ima široku primjenu i odličan je izvor proteina. Prema sadržaju proteina izjednačava se s mesom. Odličan je antioksidant i sadrži skoro sve aminokiseline. Sadrži vitamine, posebno iz grupe B. Grah se odlikuje sadržajem dijetalnih vlakana koja stvaraju osjećaj sitosti i održavaj stabilnu razinu šećera u krvi.
U Europu grah dospjeva iz Srednje i Južne Amerike tijekom 16. stoljeća. To je jednogodišnja biljka koja pripada porodici mahunarki. Na svom korijenu formira kvržice bakterija i na taj način veže dušik iz zraka i obogaćuje zemljište.
Tijekom vegetacije, od nicanja do zrenja, biljke graha vrebaju brojne bolesti i štetnici. Grah je podložan raznim bolestima koje izazivaju gljivice i bakterije. Najčešće se javljaju: antraknoza graha, hrđa graha, bakterijska plamenjača graha, mozaik graha, pepelnica i mnoge druge.
Uzročnik je gljivica Colletotrichum lindemunthianum. Simptomi zaraze se pojavljuju na lišću, stabljici, mahunama i zrnima graha. Prvo se pojavljuju svijetlosmeđe pjege okruglog oblika. Mogu biti pogođeni i izdanci. Najlakše se prepoznaje po ulegnutim pjegama na mahunama koje imaju smeđi ili crveni rub. Ova bolest se brzo širi u nasadu graha kada su ostvareni optimalni uvjeti: vlaga i temperatura od 15 do 20ºC.
Bolest se prenosi sjemenom i osnovna mjera je preventivna - koristiti zdravo sjeme koje potiče iz zdravog nasada. Za sjetvu koristiti dezinficirano sjeme. Voditi računa o plodoredu. Grah sijati na istoj parceli nakon 3 do 4 godine. Biljne ostatke sakupiti i spaliti. Uništavati samonikle biljke graha.
Hrđu graha izaziva gljivica Uromyces appendiculatus. Simptomi bolesti se javljaju na lišću, a rijetko na stabljici i mahunama. Zaraženo lišće se suši i može dovesti do propadanja biljke ili umanjenja uroda. Prvi simptomi prođu nezapaženi. Krajem ljeta se na naličju lista javljaju svijetle mrljice. Vremenom ove mrljice dobivaju boju hrđe i brzo im se povećava broj zbog sekundarnih zaraza tijekom vegetacije.
Važna mjera suzbijanja je plodored i uništavanje zaraženih biljaka. Spore se mogu prenijeti putem vjetra do 1.000 m, ali se mogu prenijeti i preko alata, životinja, transportnih sredstava, ljudi.
Grah na istoj parceli sijati nakon najmanje 3 godine. Ne prenosi se sjemenom.
Mozaik graha je virusna bolest, a virus na biljke graha prenose biljne uši ili se prenosi sjemenom. Susrećemo se s običnim mozaikom graha, žutim mozaikom i južnim mozaikom graha. Sva tri su posljedica zaraze određenim tipom virusa. Bolest se prepoznaje po karakterističnoj obojenosti listova graha. Zaraza sjemena se ostvaruje ako su biljke zaražene prije cvjetanja. Zaražene biljke zaostaju u rastu, imaju slabo razvijen korijen i daju slab urod. Virus se lako prenosi sokom zaraženih biljaka.
Najčešće je izaziva bakterija Xanthomonas campestris pv phaseoli. Razvoju ove bakterije pogoduje vlažno i toplo vrijeme. Simptomi na listu su slični ožegotinama od sunčevih zraka, ali se razlikuje po pojavi eksudata - iscjetka. Glavni način širenja bolesti je putem sjemena.
Preventivne mjere i mjere kontrole bolesti graha:
Foto: Diyana Dimitrova/bigstockphoto.com
Tagovi
Autorica