Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte rajčice
  • 13.07.2021. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kako je Dražen Karačić Cacan od amaterskog uzgoja rajčice došao do dvije nove sorte?

Zaljubljenost u okus rajčice i fanatičnost u pristupu njihovom uzgajanju, dovele su ga do dvije nove sorte - jabučara Green Erika Apple i šljivara Green Erika Plum koju odlikuju vrlo ukusni, rodni, otporni i trajni plodovi.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 1.971
  • 549
  • 0

"Napokon! Dvije sestre, dvije Erike!", riječi su kojima Dražen Karačić Cacan, naš šaptač rajčicama, najavljuje dvije dugo očekivane sorte nastale dugogodišnjom selekcijom križanaca. 

One se zovu Green Erika Plum i Green Erika Apple, a svoja su imena dobile po sada već petogodišnjoj Draženovoj kćerkici Eriki koja je poput svoga tate velika zaljubljenica u okuse ovog rajskog povrća i vrlo dobro zna koje dolaze iz supermarketa, a koje iz tatinog vrta. 

O čemu je riječ? Ovaj je Osječanin s amaterskim, k tome, kako sam kaže, fanatičnim uzgojem tog povrća započeo 2013. godine, razočaran ponudom u trgovinama pa čak i tržnicama. Tražio je rane sorte kako bi ih mogao što duže uzgajati. Tada je otkrio da osim uobičajenih crvenih postoje i crne, ljubičaste, zelene i druge rajčice. Zanimanje je sve više raslo. Preko interneta je naručio nebrojeno puno sjemena različitih vrsta.

"U to sam vrijeme stanovao u stanu bez balkona. Pitao sam prijatelje da mi ustupe komadić zemlje", priča nam prisjećajući se trenutka kada je nadobudno krenuo u obradu livade. 

Bogatstvo boja, oblika i najvažnije - okusa (Foto: Volim rajčice)

"Nisam uspio ni zabiti aršov", smije se i dalje prepričava gotovo filmsku scenu. "Vidio sam seljaka kako prolazi traktorom. Zaustavio ga i zamolio da mi preore i istanjura taj komad zemlje iako sam znao da se u proljeće to ne radi. Ali, želja je bila velika. Samo da ih uzgojim i probam kakve su."

Drama se, kako to u životu biva, nastavila. "Jako dobro pamtim tu 2014. godinu. To su ljeto možda samo dva dana bila iznad 30°C. Ostalo je vrijeme padala kiša, temperature bile niske, što nikako ne odgovara rajčicama", napominje dodajući kako je svaki dan skidao zaražene listove i zbog neiskustva ulagao puno energije i vremena. 

Unatoč plamenjači, fantastični plodovi

U konačnici je došlo je do plodova. "Tada sam shvatio da je to potpuno drugi univerzum od onoga na kojeg sam bio naviknuo. To je potpuno novi spektar okusa, boja, mirisa. Primarno okusa. 
Bile su fantastične
", prisjeća se. Sačuvao je sjemena mnogih sorti, a tada kreće i njegova priča s inicijativom Volim rajčice i podjelom sjemena

Šaptač rajčicama Dražen Karačić dosad je isprobao 350, a čuva sjeme 80-ak sorti!

Neke od njih posebno su mu prirasle nepcu jer, komentira, čovjek može suditi samo o onome što je probao. "Mnogi kažu kako im je super "amerikanac" ili volovsko srce, ali kada se usporede s nekim drugim, puno ukusnijim te dvije su u najboljem slučaju prosječne", intrigira Cacan svakog ljubitelja ovog povrća. 

Tu dolazimo do trenutka kada Dražen kreće sa selekcijom sjemena i onoga što ga je dovelo do dvije nove sorte koje su nastale slučajnim križanjem. 

U nekoliko godina iskristalizirale se dvije linije

Uzeo je sjeme Aunt Ruby's Green, velike zelene poznate po svojoj sočnosti, rodnosti i odličnom okusu te, kako kaže, aftertasteu. "To je ujedno i moja prva zelena rajčica koju sam okusio par godina ranije - pamtim tu nevjericu i trenutak kad sam umjesto očekivane kisele trpkosti u ustima dobio rajsku bombu sočnosti i slatkoće. Fantastična sama po sebi se te 2015. ukrižala s Green Tigerom, sortom koja je zauzela i ne pušta tron apsolutno najukusnije", opisuje. 

Rodni šljivar Green Erika Plum (Foto: Volim rajčice)

Iduće, 2016. bere prve plodove tog križanja, odnosno prvu generaciju križanca, F1. I od nje uzima sjeme pokušavajući u sljedećim generacijama dobiti rezultat što sličniji onom iz F1, iako je znao da su šanse malene. 

U sljedećoj generaciji se pokazala sva genska raznolikost. Ističe kako je tu bilo svakakvih plodova, okruglih, duguljastih, ukusnih, manje ukusnih, onih kojima puca kožica i kojima ne puca, više ili manje žutih, prugastih. Komentira kako je F2 i inače generacija u kojoj varijabilnost najviše dolazi do izražaja i svakom sljedećom se smanjuje. "Od 20-ak posađenih stabljika, svaka je dala različite, ali ipak donekle slične plodove. Izabrao sam one koji su imali najbolji okus i ostala svojstva (trajnost, rodnost, otpornost, ...) i sljedeće godine posijao svo to sjeme, pomno vodeći računa o linijama i svojstvima", naglašava. 

I tako - kroz nekoliko godina selekcija, već 2018. su se iskristalizirale dvije linije koje su bile, ističe, fantastične po svojim svojstvima. Jedna je srcoliko-jabučasta nazvana Green Erika Apple, a druga šljivar, odnosno Green Erika Plum. Naglašava da su obje, osim iznimno ukusne ujedno i rodne, otporne te vrlo trajne. U 2019. su stabljike F4 generacije svake od linija davale identične ili neznatno različite plodove. Na svojoj stranici Volim rajčice u njihovu predstavljanju piše kako se radi o sjemenu pete generacije, kada bi genska stabilnost trebala biti prilično visoka. "No, još je uvijek moguće da se plodovi i ostala svojstva minimalno razlikuju između biljaka, ali sigurno će biti iznimno ukusne, rodne i zelene", poručuje. 

Dražen Karačić: Treba pratiti što se događa u sjemenarstvu

Ovaj amaterski uzgajivač napominje kako se u proizvodnji ovog vrsta povrća sve više pokušavaju unijeti geni koji hibridima daju bogat okus starih sorti, a koji se kroz desetljeća selekcija izgubio. 

"U Španjolskoj i Turskoj je sve popularniji uzgoj takvih rajčica. Smatram da bi i hrvatski uzgajivači trebali pratiti što se događa u svijetu proizvodnje sorti i sjemena te i sami svake godine isprobavati i otkriti što prolazi. Time bi stekli kompletnu prednost na tržištu", smatra Dražen Karačić koji poručuju da ne treba zazirati od isprobavanja novih niti od kupovnih koje su drugačijih boja i oblika. 

Green Erika Plum također je vrlo plodna (Foto: Volim rajčice)

Cacan i dalje nema svoju zemlju, ali ima volju. Rasadu uzgaja pod lampama, a kasnije ju iznese na terasu. "Jedni dobri ljudi, Tihana i Mladen kojima i ovim putem zahvaljujem, ustupili su mi komad zemlje u blizini Osijeka gdje sam podigao plastenik pa rajčicu plamenjača i druge bolesti više ne napadaju u tolikoj mjeri", priča te dodaje kako je kod uzgoja ovog povrća najvažnije da je natkriveno. 

Prema njegovom iskustvu, nema bioloških sredstava koji bi pomogli kod plamenjače. Ističe da je važna prevencija i jačanje imuniteta ili baš svaki puta nakon kiše isprati list s nekim sredstvom. "No, to je bolest koja se u kratkom roku širi kada spora padne na vlažan list. Zato je najbolja borba natrkivanje kako bi ga zadržali suhim. Dovoljno je napraviti konstrukciju bez natkrivanja bočnih strana da bi zrak što bolje strujao. Također, treba ih saditi na vjetrometini", savjetuje naš sugovornik koji će slatke plodove i ove godine uzgojiti za svoju obitelj, prijatelje i - sjeme. 


Tagovi

Dražen Karačić Cacan Volim rajčice Sorta Uzgoj rajčica Nove sorte Nove linije Zelena rajčica Green Erika Plum Green Erika Apple


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.