Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 24.02.2023. 07:30

Kako izbjeći probleme u proizvodnji presadnica?

Greške koje napravimo mogu dovesti do propadanja svih presadnica.

Foto: Depositphoto/surkovdimitri
  • 2.417
  • 146
  • 0

Pred uzgojem presadnica su mnogobrojni izazovi na koje moramo obratiti pažnju, a greške koje napravimo mogu dovesti do propasti proizvodnje. Ovo je osjetljiva faza u razvoju povrća, ljekovitog, začinskog i ukrasnog bilja.

Osigurajte optimalne uvjete

Starost sjemena može biti jedan od razloga što je izostalo nicanje ili je niknuo mali broj biljaka. Možemo reći da što je sjeme sitnije to se smanjuje njegova vitalnost. Prisutnost inhibitorskih tvari i uvjeti čuvanja dodatno mogu utjecati na klijavost. Tako sjeme celera korjenaša gubi klijavost već poslije 1,5 godine zbog tvari koje inaktiviraju procese klijanja u samom sjemenu.

Loši uvjeti čuvanja, sadržaj primjesa, odnosno nečistoća, izbor supstrata, dezinfekcija i aktivacija sjemena su faktori koji mogu dovesti do smanjenog nicanja. Čuvamo ga u suhim prostorijama, a temperatura zraka ovisi od biljne vrste. Ne pogoduju niske i previsoke vrijednosti, kao ni oscilacije. Dezinficirajte supstrat i sjeme. To će spriječiti pojavu mnogih bolesti koje dovode do propadanja rasada.

Previše i premalo vlage mogu dovesti do propadanja presadnica (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Ishrana mladih biljaka je od velike važnosti. U prvim danima razvoja one koriste rezerve hraniva u sjemenu. Njihov korijenov sustav nije dovoljno razvijen. Zbog toga supstrat treba biti bogat hranivima koja će osigurati početni rast. Za klijanje i nicanje koristi se onaj manje granulacije, dok se za pikiranje upotrebljava veća.

Zaštita od biljnih bolesti je još jedan bitan faktor. Uzročnici su gljivice, bakterije i virusi. Polijeganje rasada, trulež korijena, trulež prizemnog dijela stabljike, crna noga, plamenjača, pjegavost, pepelnica su samo neke od bolesti koje se mogu javiti tokom proizvodnje. Dezinfekcija supstrata i sjemena smanjuje rizik od pojave. Temperatura i vlažnost trebaju biti u optimalnim vrijednostima za svaku vrstu kako bi smanjili rizik od infekcije.

Sjetva krastavca ovisi o vremenu i mjestu sadnje

Nedostatak svjetlosti dovodi do izduživanja presadnica. Slabi njihova mehanička struktura i one poliježu. Takve biljčice su podložne napadu patogena. Protežu se prema izvoru svjetlosti. Kako bi izbjegli ovu pojavu potrebno je osigurati dobru osvijetljenost, a biljke se ne smiju posijati pregusto.

Obratite pažnju na intenzitet i količinu zalijevanja. Previše i premalo vlage mogu dovesti do propadanja presadnica. Kada je previše vlage dolazi do truleži korijena, nadzemni dio postaje blijed, korijen se slabo razvija. Nedostatak vlage izaziva gubitak turgora. Voda treba biti sobne temperature i kvalitetna. Ako sadrži previše soli dovest će do formiranja sloja na površini supstrata ili pokorice koja guši presadnicu.

Pikiranje ili presađivanje

Pikiranje ili presađivanje može izazvati šok, odnosno stres kod biljke koja prestaje rasti i razvijati se. Neke vrste ne vole da im se korijen čupa i ozljeđuje. Takav slučaj je s patlidžanom i krastavcem. Zbog toga ih je najbolje uzgajati u većim posudama kako bi izbjegli pikiranje.

Svakoj presadnici poslije pikiranja i sadnje na stalno mjesto je potreban period da se oporavi i privikne na nove uvjete. Osigurajte im povoljne uvjete, a one će poslije tri ili četiri tjedna nastaviti rast.


Tagovi

Presadnice Proizvodnja presadnica Starost sjemena Bolest presadnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.