Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šparoga
  • 23.01.2023. 07:30

Kako i kada posaditi šparoge?

Kod kupovine sadnica obratite pažnju na rizome i pupoljke, a kod sadnje na izbor lokacije u vrtu

Foto: Depositphotos/ms-grafixx
  • 4.451
  • 185
  • 0

Mladi izdanci šparoge se pojavljuju rano u proljeće kada temperatura poraste iznad 10ºC. Na istoj gredici rastu 15 godina, a ponekad i duplo duže. Ako ih uzgajate iz sjemena, važno je znati da ćete na berbu sačekati nekoliko prvih godina poslije sjetve, jer će im trebati dvije do tri godine da počnu stvarati izdanke.

Sadnjom presadnica skraćujemo vrijeme čekanja. Kako bi zadovoljili potrebe jedne osobe, potrebno je pet do 10 biljaka.

Kod kupovine presadnica pogledajte pupoljke

Presadnice mogu biti jednogodišnje ili dvogodišnje. Prednost jednogodišnjih je što se lako ukorjenjuju, a dvogodišnjih što brže stupaju u rod. Ako koristite rizome, oni se prije sadnje prikrate.

Kod kupovine pregledajte u kakvom su stanju sadnice, odnosno rizomi. Važno je da su zdravi, da nema simptoma truljenja, promjene boje. U osnovi i na rizomima trebaju se nalaziti pupoljci iz kojih će se razviti biljke.

Rizomi u zemlji (Foto: Depositphotos/Alexshyripa)

Sadnja se obavlja u rano proljeće na pripremljenim gredicama. Kako se radi o višegodišnjoj vrsti, veliku pažnju obratite na izbor lokacije. Odaberite osunčano mjesto, a najbolje na rubu vrta gdje se može neometano razvijati. Zemljište treba biti dobro drenirano, jer je suvišna vlaga neprijatelj šparoga, s pH reakcijom koja je neutralna do blago kisela oko 6,5. Prije sadnje dodajte organsko gnojivo, pregorjeli stajnjak ili kompost.

Međuredni razmak je 1 do 1,5 m, a razmak u redu od 25 do 45 cm. Dubina sadne rupe je 40 cm. Korijen i biljke će se širiti u narednim godinama. Održavajte zemljište umjereno vlažnim.

Uzgajanje iz sjemena

Ako ste se ipak odlučili za uzgoj iz sjemena, sjetva se može obaviti u zatvorenom prostoru, a u južnim područjima i na otvorenom. Kod šparoga razlikujemo muške i ženske biljke. Muške će dati više jestivih izdanak, dok su ženske fokusirane na formiranje cvjetnog stabla. Morate biti spremni da ćete iz sjemena dobiti oba tipa.

Ostavite ženske biljke ako želite skupljati vlastito sjeme. Plodovi, bobice šparoge su otrovne, a u svakoj se nalaze sjemenke. Kod skupljanja sjemena, koristite rukavice i u posudi s vodom odstranite meso ploda.

Termin sjetve je kraj veljače i tijekom ožujka. U optimalnim uvjetima mlade biljke niču za dvije do osam tjedana. Ključna je toplina. Za klijanje, nicanje i rast optimalna je temperatura 21 do 29ºC. Kako bi se ubrzalo klijanje sjemenke, potopite tijekom 24 sata i posadite ih na dubinu od 1 cm u navlažen supstrat.

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

Na otvoreno se mlade sadnice sade kada su stare 12 do 14 tjedana, visine do 30 cm, poslije posljednjeg proljetnog mraza. Prethodno je potrebno da sedam dana prođu kroz proces kaljenja ili privikavanja na vanjske uvjete.


Povezana biljna vrsta

Šparoga

Šparoga

Sinonim: Špargla | Engleski naziv: Asparagus | Latinski naziv: Asparagus officinalis L.

Šparoga je sezonsko povrće i njezini se izboji u priobalnom području beru u travnju i svibnju, a u kontinentalnom području u svibnju i lipnju.  U Europi se više cijeni bijela... Više [+]

Tagovi

Šparoga Sjetva šparoge Sadnice šparoge Sadnja šparoge Kako Rizom šparoge


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/