Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusa
  • 13.04.2020. 18:00

Kada sijati kupus za berbu tijekom cijele godine?

U vrtovima se mogu kombinirati rane, kasne i zimske sorte kako biste imali svježe glavice tijekom cijele godine.

Foto: JumpStory
  • 6.467
  • 186
  • 0

Kupus je biljka iz porodice kupusnjača koja se kod nas često uzgaja. U kontinentalnom dijelu za jesensku berbu i preradu, a u primorskom u proljeće. Dobro uspijeva u prohladnim i vlažnim podnebljima, a optimalne temperature za rast su oko 17°C.

Visoke temperature nepovoljno djeluju na rast i razvoj glavice, pogotovo ako su praćene sušom. Prema svjetlosti ima umjerene zahtjeve, ali ne podnosi jače zasjenjivanje, naročito u fazi presađivanja, savijanja listova i rasta glavica. Treba naglasiti da ima vIsoke potrebe za vodom, pogotovo u vrijeme formiranja glavica.

Za ranu proizvodnju pogoduju pjeskovita, a kasniju teža i plodnija tla

Najbolje uspijeva na dubokim, plodnim tlima slabo kisele do neutralne reakcije. Za ranu proizvodnju pogoduju mu lakša, topla i pjeskovita tla, a za kasnu teža i plodnija koja bolje zadržavaju vlagu.

Na istu površinu trebao bi doći tek nakon tri godine, a dobri predusjevi su mu lucerna, rajčica, krumpir, grašak, ječam i pšenica. On je odličan predusjev za većinu povrćarskih kultura jer ostavlja tlo nezakorovljeno i rahlo. Prethodna kultura nikako ne bi trebale biti šećerna repa, cikla, špinat ili iz porodice kupusnjača.

Vrijeme je za sadnju kasnog kupusa

Uzgaja se iz presadnica ili direktnom sjetvom koja mora biti pažljivo obavljena. Tradicionalno je najvažnije jesensko povrće za kiseljenje i za tu se svrhu sije na otvorenom u travnju, a presađuje u lipnju. U vrtovima se mogu kombinirati i rane, kasne te zimske sorte iako se ljetni i jesenski kupus mogu sijati jedan za dugim koristeći rane i kasne sorte.

Kiseli kupus u tegli - priprema i čuvanje

Berite kupus cijele godine

U primorju se ovo povrće sije ljeti, presađuje u jesen i bere već od veljače. U hladnijim se područjima rane sorte siju u grijane prostore u veljači, a presađuju na otvoreno nakon 30-ak dana, kada se razvije prvih tri do pet listova. Glavice se beru u svibnju i lipnju. Rane sorte se mogu ponovno sijati i u lipnju te presaditi u srpnju za berbu u kolovozu i rujnu.

Za kiseljenje su najbolje kasne sorte i one se siju na otvorenoj gredici u travnju, presađuju u lipnju i beru u rujnu i listopadu. Za jesensku i zimsku berbu se sije u svibnju i lipnju, presađuje u srpnju ili kolovozu u plastenik ili na otvorenu gredicu gdje ih u listopadu treba zaštiti agrotekstilom.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Za obiteljski povrtnjak dobar je i uzgoj bez presađivanja. Na gredice u travnju posijte sjeme, pa kad biljčice dosegnu tri do pet listova počnite ih brati kao proljetno zeleno povrće koje možete dodavati juhama, varivima i sl. Do vremena kada se počnu formirati glavice, stabljike na gredici trebaju bit prorijeđene.

Razmak sjetve ovisi o sorti, plodnosti i vlažnosti tla

Gustoća presađivanja ovisi o sorti, plodnosti i vlažnosti tla. Kod gredica, radi ručnog okopavanje preporuča se razmak za rane sorte 40 cm, za srednje 50 cm i za kasne 80 cm. Razmak u redu može biti od 30 do 80 cm, ovisno o krupnoći biljke.

Presadnice se sade do prvog razvijenog lista i domah se moraju zaliti. Od njege presađenog kupusa obavezna su dva do tri okopavanja jer se pri tome biljke malo nagrnu zemljom, što dovodi do boljeg stvaranja adventivnih žila. Poželjno je i prihranjivanje nekoliko puta tijekom vegetacije.

Uzgoj kineskog kupusa

Berba se vrši odsijecanjem glavice iznad prve etaže donjeg lišća. Rani kupus se bere dva do tri puta, a kasni se obavezno treba brati prije jakih mrazeva i temperature od -5°C. Ako za vrijeme berbe nastanu niske temperature, tada treba pričekati povoljnije vrijeme.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Uzgoj kupusa Berba kupusa Sjetva kupusa Sadnja kupusa Presađivanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]