Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 30.03.2022. 07:30

Kada krenuti s kaljenjem presadnica i navikavanjem na uvjete otvorenog polja?

Mlade presadnice paprike, rajčice, krastavca i drugih kultura koje su rasle i razvijale se u optimalnim uvjetima potrebno je osnažiti postepenim izlaganjem utjecaju vanjske sredine

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 2.655
  • 251
  • 0

Uzgoj presadnica i sadnja na stalno mjesto zahtijevaju prijelazni period u kome se biljke navikavaju na uvjete otvorenog polja. Direktnim presađivanjem rasada iz plastenika i staklenika riskiramo propadanje usjeva, a sav naš rad oko sjetve i njegovanja mladih biljaka bio bi uzaludan.

Ovaj period naziva se kaljenje i u njemu se biljke postepeno navikavaju na uvjete vanjske sredine, odnosno smanjuje se stres od presađivanja.

Rasad koji ne prođe kroz ovu fazu teško se privikava na promjene temperature, variranje dostupnosti vode i hraniva, slabije se ukorjenjuje, formira manje cvjetova što znači manje plodova, biljke su podložnije pojavi bolesti i napadu štetnika

Početak kaljenja i zasušivanje supstrata

Mlade presadnice paprike, rajčice, krastavca i drugih kultura koje su rasle i razvijale se u optimalnim uvjetima potrebno je osnažiti postepenim izlaganjem utjecaju vanjske sredine.

Sam postupak započinje oko dva tjedna prije sadnje na stalno mjesto i obavlja se postepeno. Ovisno o vremenskim prilikama potrebno je prilagoditi proces. Minimalna temperatura tijekom dana ne smije biti manja od 12ºC.

S iznošenjem krenite dva tjedna prije sadnje (Foto: Depositphotos/rumifaz)

Zalijevanje se postepeno smanjuje kako bi došlo za zasušivanja supstrata. Norma zalijevanja se povećava kao i razmak između zalijevanja. Tako se potiče korijen da raste u potrazi za vodom. U samoj stabljici smanjuje se sadržaj vode, a povećava mineralnih tvari. To čini cijelu biljku jačom, otpornijom na vanjske uvjete, bolesti i štetnike.

Postepeno privikavanje

Kako vrijeme postaje toplije presadnice se počinju provjetravati, odnosno izlagati vanjskim uvjetima. Na početku se provjetravanje obavlja tijekom dana u kratkom terminu, a zatim se produžava vrijeme u kome su izložene vanjskoj sredini.

U drugom tjednu, ako vrijeme to dozvoljava, ne pokriva ih se ni tijekom noći. 

Crna noga: Kako spriječiti propadanje presadnica povrća i cvijeća?

Presadnice koje su prošle kaljenje imaju jaku i debelu stabljiku, s kratkim internodijama, listovi su tamnozeleni, korijenje dobro razvijeno i zdravo.

Presađivanje na stalno mjesto

Dan prije presađivanja obavlja se zalijevanje. To će osigurati lakše vađenje iz posude ili teglice i što manje oštećenje korijena.

Dan prije sadnje zalijte presadnice (Foto: Depositphotos/simazoran)

Za neke kulture je neophodno prikraćivanje kako bi se osiguralo bolje ukorjenjivanje. Takav slučaj je sa zelenom salatom, porilukom, kupusom. Mlade biljke se prikrate na 1/3 i pazimo da se ne oštete točke rasta.

Susjedi u vrtu: Idealno je saditi biljke s plitkim korijenjem pored onih s dubokim

Sadnja toploljubivih kultura na otvoreno se obavlja kada prođe opasnost od mraza. U ovu grupu spadaju: rajčica, paprika, krastavac, bamija, tikvica. Dok se vrste poput ranog kupusa i zelene salate mogu presađivati ranije. Njima ne odgovara kasna sadnja.


Tagovi

Rasad povrća Presadnice Sadnja presadnica Privikavanje Zalijevanje Kaljenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]