Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje povrća
  • 15.05.2020. 10:30

Kada je pravo vrijeme za sadnju krastavca i rajčice na otvoreno?

Rajčica i krastavac su povrtne vrste koje traže dosta sunca i vlage i treba biti oprezan prilikom sadnje na stalno mjesto jer su osjetljive na nedostatak vode. Ishrana se obavlja u skladu s fazama rasta i razvoja biljke

Foto: Bojan Kecman
  • 9.915
  • 384
  • 1

Ledeni sveci s pravom nose takvo ime. Opet su narodna vjerovanja bila točna jer se smatra da bi povrće trebalo saditi na otvorenom polju tek poslije ledenih svetaca koji obuhvaćaju period od 11. do 15. svibnja. Proizvođači koji su to učinili prije, riskiraju da se presadnice smrznu ili sporije napreduje zbog nižih temperatura, posebice izraženih u jutarnjim satima.

Rajčica i krastavac su toploljubive vrste i osjetljive su na niže temperature. Već na dva stupnja iznad nule nastaju problemi i može doći do polijeganja rasada.

Prije sadnje, nakvasite biljke vodom

Parcelu na kojoj će se saditi navedeno povrće najbolje je uzorati tijekom zime, isfrezati na proljeće, ako treba i dva puta, da bi zemlja bila što sitnija kako bi se korijen mogao nesmetano razvijati. Dubina rupa je od 20 do 30 centimetara. Na dno se stave šaka ili dvije stajnjaka, najbolje organskog, peletiranog. Tko želi može staviti i NPK gnojivo zajedno sa stajnjakom. Sve se pokrije zemljom da ne dođe do kontakta korijenovih žilica s gnojivom.

Radovi u svibnju: Nakon ledenih svetaca sije se i presađuje na otvoreno

Presadnice se u kontejneru sat, dva prije sadnje pokvase vodom da ne bi došlo do oštećenja korijena, zatim se potopi u kantu vode u kojoj su par dana natopljeni maslačak i hajdučka trava (zbog dezinfekcije i jačanja korijenovog sustava). Na dva do tri mjesta skalpelom se zareže korijen kako bi potakli granjanje nakon sadnje jer su dlačice bile savijene u kontejneru i u pravcu su stabla.

Nakon stavljanja na sadno mjesto, rasad se zagrne zemljom i ponovo se zalije vodom kako bi se smanjio šok koji biljka pretrpi prilikom vađenja iz kontejnera i sadnje na stalno mjesto.

Pazite na razmak sadnje

Nemojte se iznenaditi ako poslije sadnje presadnice klonu jer je to posljedica šoka koji biljka doživi prilikom presađivanja jer većina proizvođača sadi po sunčanom vremenu, a rasad se čuva na hladnijem mjestu, u podrumu ili vani, u hladu. Uz redovno zalijevanje ujutro i predvečer i ako padne dosta kiše koja će natopiti zemlju, biljke će se oporaviti nakon nekoliko dana.

Razmak sadnje za rajčice je od 70 centimetara između redova i 35 centimetara u redu, između biljaka, a mogu se koristiti i razmaci 60x60, 70x50, 80x40.

Kada započeti sjetvu presadnica?

Kod krastavca razmak je 80 do 100 centimetara između redova i 30 do 50 centimetara u redu. Kod obje biljke važno je da svako stablo ima dovoljno svjetlosti i prostora za rast jer u suprotnom lakše dolazi do razvoja bolesti. Na zemlju se može staviti i folija kako bi se spriječio rast korova mada je bolja opcija malč odnosno stavljanje sijena jer se na taj način bolje čuva vlaga, plodovi se ne prljaju, a manje je i zagrijavanje zemljišta u odnosu na korištenje folije.

Na početku rasta, biljkama je potreban dušik

U početku rasta biljke bi trebalo zalijevati gnojivima koja sadrže dušik da bi se potaknuo rast, a pred cvjetanje i oplodnju, smanjuje se njihova upotreba, a dodaju se ona koja sadrže bor, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, mangan.

Kalij i kalcij naročito su važni u rastu i pred sazrijevanje plodova jer se tako spriječava truljenje plodova, naročito na vrhu. Sličnu prihranu zahtijeva i krastavac.

Kada je pravo vrijeme za sijanje da presadnice ne bude prestare?

Nakvasite i zemlju oko biljaka

Važno je napomenuti da prilikom zalijevanja, tijekom i poslije sadnje, pazite na temperaturu vode. Ona ne smije biti hladna da biljke ne bi doživjele stres. Najbolje bi bilo da se voda namijenjena za zalijevanje ostavi na suncu dva do tri sata i da, po mogućnosti, bude izvorska, ne klorirana iz seoskog ili gradskog vodovoda.

Prilikom zalijevanja obratite pažnju da nakvasite zemlju oko biljaka, ne po listu, ujutro ili predvečer, kako bi se smanjila mogućnost razvoja bolesti. Rajčice je dovoljno zalijevati jednom do dva puta tjedno, a krastavac svaki drugi dan.


Tagovi

Uzgoj krastavca Uzgoj račice Proizvodnja presadnica Sadnja presadnica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.