Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje i sušenje papričica
  • 09.08.2019. 10:30

Kada brati papriku za sušenje i kako ju najbolje osušiti

Paprika se za sušenje bere kada dobije svoju karakterističnu boju - bila ona crvena, narančasta, žuta... Dakle, paprika mora biti zrela, ali ne prezrela, uvela. U slučaju da uberete nedozrelu papriku, ona će sušenjem trunuti.

Foto: Depositphotos/swisshippo
  • 16.255
  • 192
  • 0

Jalapeno, Habanero, Cayenne, Tabasco... samo su neke od vrsta ljutih papričica koje se sve češće uzgajaju na našim prostorima. Do nedavno smo imali tek ljute feferone, no kako je danas lako doći do sjemena egzotičnih biljaka, i kod nas se siju i sade ljute paprike različitih oblika, boja i stupnja ljutine. 

Mnogi hobi vrtlari uspješno posiju i posade biljku, no kada dođe vrijeme berbe, nisu u potpunosti sigurni - kada je najbolje ubrati, a onda i kako osušiti papričicu. 

Pravo vrijeme za branje

Paprika se za sušenje bere kada dobije svoju karakterističnu boju - bila ona crvena, narančasta, žuta... Dakle, paprika mora biti zrela, ali ne prezrela, uvela. U slučaju da uberete nedozrelu papriku, ona će sušenjem trunuti. 

U slučaju da ju planirate ukiseliti ili konzervirati u ulju, paprika ne mora poprimiti svoju uobičajenu boju. Tada ju možete ubrati i prije nego je skroz dozrela. 

Pri branju paprike, posebno ako je imate u većim količinama, svakako obucite rukavice jer se kapsaicin, prirodni alkaloid koji je "kriv" za ljutinu paprike, uvlači u kožu i pod nokte i dugo ga vremena nećete moći isprati s prstiju što može biti neugodno pri svakom trljanju očiju. 

Nakon što ste ubrali papriku, ostavite ju u košari par dana, da malo uvene. 

Papriku za sušenje nemojte prati. U slučaju da na njoj ima zemlje ili kakvih nečistoća, samo ju prebrišite suhom krpom. 

Sušenje paprike 

Papriku možete osušiti na više načina. 

Najjednostavnije je raširiti ju na čistu krpu i držati u hladu, na prozračnom mjestu. Kada je u potpunosti osušena, spremite ju u suhe staklenke ili papirnate vrećice te držite na tamnom i hladnom mjestu. Također, sušiti ju možete u dehidratoru. 

No, puno je atraktivnije papričice nanizati u vijenac koji će krasiti kuhinju ili špajzu i uvijek biti pri ruci prilikom kuhanja. 

Papričice je najlakše nanizati na silk. Kraj niti vežite u čvor, a još bolje je na tom kraju privezati komadić drveta, čačkalice i slično. Drugi kraj silka provucite kroz iglu. Iglu sa silkom zabadajte u peteljku paprike i pazite da ne napravite rupicu u plodu jer bi to moglo ulazno mjesto plijesni. Iglu u peteljku zabadajte pod kutem od 45 stupnjeva. Vijenac objesite na sjenovito, prozračno mjesto. 

Kako isplesti češnjak u vijenac

Atraktivniji vijenac je onaj koji se izrađuje pomoću špage, debelog konca i posebnog načina "pletenja". Na ovaj način možete isplesti vijenac kako od manjih, tako i od većih paprika. Jedino je važno da je na njima dovoljno duga peteljka. Također, držite ga na sjenovitom, prozračnom mjestu. 

Kako izraditi ovakav vijenac, pogledajte u videu ispod teksta


Tagovi

Uzgoj paprike Chili paprika Sušenje paprike Branje paprike Kada Vijenac Nizanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]