Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuta papričica
  • 08.08.2019. 10:00

Kada brati papriku za sušenje i kako je najbolje osušiti

Paprika za sušenje bere se kada dobije svoju karakterističnu boju - bila ona crvena, narandžasta, žuta... Dakle, paprika mora biti zrela, ali ne prezrela ili uvela. U slučaju da uberete nedozrelu papriku, ona će sušenjem istrunuti.

Foto: Depositphotos/swisshippo
  • 6.515
  • 74
  • 0

Jalapeno, Habanera,Tabasko... samo su neke od vrsta ljutih papričica koje se sve češće uzgajaju na našim prostorima. Do nedavno smo imali tek ljute feferone, ali kako je danas lako doći do semena egzotičnih biljaka i kod nas se seju i sade ljute paprike različitih oblika, boja i stepena ljutine. 

Mnogi hobi baštovani uspešno poseju i posade biljku, međutim kada dođe vreme berbe, nisu u potpunosti sigurni - kada je najbolje ubrati, a onda i kako osušiti papričicu. 

Pravo vreme za branje

Paprika za sušenje bere se kada dobije svoju karakterističnu boju - bila ona crvena, narandžasta, žuta... Dakle, paprika mora biti zrela, ali ne prezrela ili uvela. U slučaju da uberete nedozrelu papriku, ona će sušenjem istrunuti. 

U slučaju da je planirate ukiseliti ili konzervirati u ulju, paprika ne mora poprimiti svoju uobičajenu boju. Tada je možete ubrati i pre nego što bude skroz dozrela. 

Prilikom branja paprike, posebno ako je imate u većim količinama, svakako koristite rukavice jer se kapsaicin, prirodni alkaloid koji je "kriv" za ljutinu paprike, uvlači u kožu i pod nokte i dugo vremena nećete ga moći isprati sa prstiju što može biti neprijatno pri svakom trljanju očiju. 

Nakon što ste ubrali papriku, ostavite je u korpi par dana, da malo uvene. 

Papriku za sušenje nemojte prati. U slučaju da na njoj ima zemlje ili bilo kakvih nečistoća, samo je prebrišite suvom krpom. 

Sušenje paprike 

Papriku možete osušiti na više načina. 

Najjednostavnije je raširiti je na čistu krpu i držati u hladu, na provetrenom mestu. Kada je u potpunosti osušena, stavite je u suve tegle ili papirne vrećice i držite na tamnom i hladnom mestu. Takođe, možete da je sušite i u dehidratoru. 

Ipak, dosta je atraktivnije papričice nanizati u venac koji će krasiti kuhinju ili špajz i uvek biti pri ruci prilikom kuvanja. 

Kako isplesti venac belog luka

Papričice je najlakše nanizati na najlonski kanap. Kraj niti vežite u čvor, a još bolje je na tom kraju privezati komadić drveta, čačkalice i slično. Drugi kraj kanapa provucite kroz iglu. Iglu zatim zabadajte u peteljku paprike i pazite da ne napravite rupicu u plodu jer bi to moglo da bude ulazno mesto za plesni. Iglu u peteljku zabadajte pod uglom od 45 stepeni. Venac obesite na senovito, provetreno mesto. 

Atraktivniji venac je onaj koji se izrađuje pomoću debelog konca i posebnog načina "pletenja". Na ovaj način možete isplesti venac kako od manjih tako i od većih paprika. Jedino je važno da je na njima dovoljno duga peteljka. Takođe, držite ga na senovitom, provetrenom mestu. 

Kako izraditi ovakav venac, pogledajte u videu ispod teksta


Tagovi

Uzgoj paprike Čili paprika Sušenje paprike Branje paprike Kada Venac Nizanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer