Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Colić-Trade
  • 01.07.2020. 10:30
  • Istarska, Pomer

Jurkovići uzgajaju rajčice u kokosovim jastucima - očekuju do 20 etaža plodova

Petar i Mirko Jurković iz Pomera kod Pule vrlo su brzo uvidjeli mnoge prednosti ovog načina uzgoja, rast biljaka je mnogo brži, prije ulaze u rodnost, a prinos je veći. Kako je sve počelo i odakle su dobili ideju, otkrili su za Agroklub.

Foto: Colić-Trade
  • 7.059
  • 1.132
  • 0

Moderna proizvodnja hrane u zaštićenim prostorima kod naših je poljoprivrednika još uvijek rijetkost. Većina uzgoja odvija se u visokim tunelima koji su pokriveni folijom jer svaki drugi oblik zaštićenog prostora traži izdašnije financijske inpute. 

Dok tržište određuje tempo proizvodnje i diktira potrebne količine hrane, mnogi se farmeri susreću s ozbiljnim problemima osiromašenog tla, gubitkom organske tvari i njegove mikrobiološke aktivnosti, povećanjem brojnosti štetnika i neodgovarajućim pH zemljišta. U takvim je uvjetima teško proizvoditi hranu, ne mogu se pratiti trendovi tržišta, a količine nisu dovoljne za rastuću populaciju.

Uzgoj na kokosovim jastucima

No, rješenje postoji. Svjedoci smo izvrsnog načina proizvodnje hrane na Poljoprivrednom obrtu Agropin u Pomeru kod Pule, čiji vlasnici, braća Petar i Mirko Jurković, proizvode rajčicu na kokosovim jastucima. Koliko je ova tehnologija izvrsna uvjerili su se i svi veći proizvođači s područja Istre koji su znatiželjno promatrali objekte PO Agropina.

dc
Kokosovi jastuci napravljeni su od grubih i finih vlakana kokosa u omjeru 50:50

Petar i Mirko vrlo su brzo uvidjeli mnoge prednosti ovog načina uzgoja, rast biljaka je mnogo brži, prije ulaze u rodnost, a prinosi su veći. Mirko je zadužen za prodaju i plasman robe, dok Petar vodi brigu o proizvodnji.

Kokosov jastuk moguće je koristiti dvije vegetacije

Cijela priča započela je 2019. godine kada su braća odlučila stati na kraj problemima koje su im donijele nematode, rovci, zemljišne bolesti, derutno i alkalno tlo osiromašeno hranjivima. 

U dva zaštićena objekta veličine 1.200 m2 postavljaju Coir project "growing boards" kokosove jastuke koje su im preporučili agronomi iz tvrtke Colić-Trade te pokreću polu-hidroponski uzgoj rajčice.

"Kokosovi jastuci napravljeni su od grubih i finih vlakana kokosa u omjeru 50:50, pri čemu se grublji sloj nalazi na donjem dijelu ploče kako bi se višak hranjive otopine lakše cijedio, a time sprječavamo preveliku vlažnost u zoni korijena. Oni su odličan medij za uzgoj mnogo vrsta povrća i daju sigurnost da ga ne uzgajate na nekvalitetnom tlu. Svaka ploča dimenzije je 1 x 0,2 m i dolazi s bočnim prorezom kroz koji se cijedi drenaža. Na svaku su posađene 4 stabljike rajčice što daje idealan sklop od 2,8 biljaka/m2", pojasnili su ovi sad već stručnjaci naglasivši kako je kokosov jastuk moguće koristiti dvije vegetacije, pri čemu je poželjan uzgoj različitih kultura.

dv
Koliko je ova tehnologija izvrsna uvjerili su se i svi veći proizvođači s područja Istre

Do kraja sezone predviđaju berbu od 18-20 etaža plodova

S obzirom na to da je riječ o vrsti hidroponskog uzgoja povrća, sama hranjiva otopina i voda najvažniji su čimbenici proizvodnje, ističu, bez kojih je nemoguće pokrenuti ovakav uzgoj.

Stoga su braća, po preporuci stručnjaka iz Colić-Trade-a, nabavili Irritec Dosabox NPK Commander pomoću kojeg biljkama osiguravaju hraniva. U svaki su jastuk postavljene četiri antidrop kapaljke, po jedna za svaku biljku čime je osigurano da hranjivo ostane u sustavu na kraju jednog ciklusa navodnjavanja. Na temelju analize vode priprema se hranjiva otopina koja je posebno prilagođena pojedinim fenofazama biljke i njezinim potrebama. Mobilnom aplikacijom upravljaju cijelim procesom, prate vremensku prognozu, broj sunčanih sati i drenažu te na temelju tih podataka određuju broj navodnjavanja u jednom danu. Na samom početku uzgoja, dok su biljke tek posađene u Coir Project kokosove ploče, navodnjavano je svega 2-3 puta na dan. U zadnjim danima lipnja brojano je ukupno njih 24 dnevno, a sam broj ovisi o jačini sunčeve svjetlosti. Pomoću pH i EC metra, Petar i Mirko brižno prate otopine koju šalju biljkama.

Kokosovi jastuci odličan su medij za uzgoj mnogo vrsta povrća i daju sigurnost da ga ne uzgajate na nekvalitetnom tlu.

Obzirom na loš početak 2020. godine i situaciju s COVID-19, nasad je posađen tek 01.04., odnosno 14 dana kasnije od planiranog. Sadnja je obavljena direktno u kokosove jastuke i prvu berbu imali su 20.05. Do kraja sezone predviđaju berbu od 18-20 etaža plodova. Na svakoj etaži ima ih između 3 i 5, ovisno o vrsti rajčice čija je masa između 250-300 grama.

Prelaskom na polu-hidroponski način uzgoja rajčice Petar i Mirko osigurali su potrebnu količinu hranjiva u točnom omjeru čime je postignuta brža zrioba i visoka kvalitetu prinosa u negrijanom objektu.

Kombinacija gnojiva i biostimulatora za jače biljke

Korištenjem Yara vodotopivih gnojiva, biostimulatora Bombardier i nehormonalnog aktivatora korijena Rhyzo čiji je zastupnik već spomenuta tvrtka Colić-Trade, izbjegli su stres koje su mnoge biljke proživjele uslijed temperaturno vrlo nepredvidivog travnja i svibnja, ojačali su korijen i potaknuli stvaranje sekundarnog i tercijarnog korijenja koje je bolje usvajalo hranjiva.

vf
Stres biljaka izbjegli su primjenom kombinacije gnojiva i biostimulatora

"Ono što je danas vrlo rijetko je uzgajati povrće bez korištenja SZB-a, no braća Jurković iz PO Agropin su svijetli primjer da je i to moguće. Bez i jedne aplikacije pesticida, ali uz korištenje difuzora za Tutu i ekoloških-agrotehničkih mjera", istaknuli su iz Colić-Tradea.

Dodaju kako su zahvaljujući iskustvu u proizvodnji, znanju te prepoznavanju kvalitetnih proizvoda na tržištu, aplicirali Bombardier biostimulator, Prebiota Max, Rhyzo i Cupra GL te podignuli imunitet biljke i spriječili napad bolesti. "Cupra GL je korektor nedostatka bakra u tekućoj formulaciji kojim se jača stanična stijenka biljnog tkiva i pogoduje sustavu samoobrane", zaključuju braća Jurković koji postižu zavidne rezultate u svojoj proizvodnji.

Za više informacija o ovakvom načinu uzgoja, obratite se tvrtki Colić-Trade na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Colić Trade Uzgoj rajčice PO Agropin Kokosovi jastuci Yara gnojiva Prinos rajčice Biostimulator


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Colić-Trade d.o.o

Radovanova 22, 23210 Biograd na moru, Hrvatska
tel: 0994496404, e-mail: info@colic.hr web: http://www.colic.hr/