Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Žmegač
  • 20.04.2022. 13:00
  • Varaždinska, Donje Vratno

Josip Žmegač: Kada bučino ulje uspijete prodati Austrijancima, kao da ste Kinezima prodali rižu

Da bi poljoprivrednici dobro živjeli od svoga rada, treba ih osloboditi silne papirologije, zauzdati ulazne troškove, ali prije svega, treba nam više uvažavanja i drugačiji odnos države i društva prema proizvođačima hrane, kaže nagrađivani proizvođač.

Foto: Igor Čolaković
  • 2.418
  • 419
  • 0

Kada staro znanje i obiteljsko iskustvo u uzgoju spojite sa suvremenom tehnologijom obrade rezultat je bučino ulje visoke kvalitete. Zemljom treba pametno gospodariti kako bi ona dala najbolje, naglasio je Josip Žmegač, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Donjeg Vratna, koji je na nedavno održanom 61. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda - Monde Selection, u Bruxellesu, osvojio zlatnu medalju za kvalitetu ovoga ulja.

Ovaj nagrađivani proizvođač, na 52 hektara poljoprivrednih površina uzgaja buče, kukuruz, tritikale, ječam, zob, pšenicu i soju.

"Imanje sam naslijedio od svojih roditelja, a oni pak od svojih, tako da je ova nagrada koju sam dobio u Bruxellesu, zapravo rezultat dugog iskustva u proizvodnji", kaže napominjući da je uzgoj buča, kao i šećerne repe, nekada bio isplativ posao, no danas je sve teže. Da nije podrške Varaždinske županije bilo bi još teže jer, kaže, troškovi proizvodnje su enormno porasli, čak i do 400 posto.

"Pa unatoč uspjesima koje sam ostvario u Bruxellesu, ali i na drugim međunarodnim priredbama, razmišljam da sve prodam, zatvorim kredit i mirno spavam", istaknuo je Josip koji buču uzgaja na više od 10 hektara.

U čemu je tajna vrhunskog bučinog ulja

Žitarice koje proizvede uglavnom prodaje tvrtki Fanon, Veterinarskoj stanici Varaždin i varaždinskoj Koki, a svoje nagrađivano ulje prodaje širom Hrvatske, ali i u Sloveniji, Austriji, Belgiji, pa čak i u Portugalu.

"Kada bučino ulje uspijete prodati Austrijancima, to je kao da ste Kinezima prodali rižu", opisuje navodeći da je to tržište jako zahtjevno i prihvaća samo najkvalitetnija ulja. Proizvodnja je, dodaje, isto jako zahtjevna i iziskuje puno znanja i iskustva, ali i truda i pažnje, jer ukoliko pogriješite u nekoj od faza, nećete dobiti dobar proizvod.

"Nažalost, u Hrvatskoj ima sve više patvorina i loših ulja, a takvi proizvođači ruše kvalitetu te time i cijenu", upozorio je Žmegač čija su ulja dobila zlatne medalje i na prošlogodišnjem sajmu Alpe - Adria, ali i na smotrama u Austriji.

Imaju 25 bikova pa sve površine na kojima uzgajaju buče gnoje isključivo stajskim gnojem

Otkrio nam je i svoje tajne u proizvodnji bučinog ulja najviše kvalitete.

"Supruga Mirjana uzgaja 25 bikova na dubokoj stelji, tako da sve površine na kojima uzgajam buče gnojim isključivo stajskim gnojem", otkriva. Kaže i da je kiselost tih površina mala, a humusi su visoki, no,jako je važan i dobar redoslijed plodoreda, kojemu posvećuje posebnu pozornost i uvijek pazi da jedna kultura podržava drugu. Ni na jednoj parceli ne sije istu kulturu dvije godine zaredom. Na tako pripremljenoj zemlji rastu buče koje daju sjemenke visoke kvalitete.

Staski gnoj za uzgoj buče, uljne pogače za tov junadi 

Kvaliteta ulja jako ovisi i o dobu dana. Buče treba brati kada je vrijeme toplo i sunčano, a koštice treba vaditi ručno. Jako osjetljiva je i faza sušenja i prerade koštica. Njih, opisuje, treba sušiti dugo i pažljivo, jer bez dobrih koštica nema ni dobrog ulja. Već godinama prešaju u uljari Agroprom Patrčević, s čijom je uslugom jako zadovoljan.

"Prije nego što ulje flaširam u posebno dizajnirane bočice pretočim ga dva puta, a talog koji ostane nakon pretakanja, kao i uljne pogače, koristimo za tov junadi, koja tako na prirodan način dobiva puno proteina, što se odražava na kvalitetu mesa", priča nam naglašavajući da tek kada pravilno odradite sve faze u proizvodnji, kada se one slože u cjelinu, dobit ćete ulje najviše kvalitete. 

Bučina ulja OPG-ova Žmegač, Štorga i Šipek okićena zlatom u Bruxellesu

Vrhunski proizvođač, a inače zaposlen kao vozač kola Hitne pomoći u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, kupcima preporučuje da prije kupnje svakako kušaju ulje, koje mora imati specifični miris i jačinu u ustima.

Poljoprivrednici zaslužuju više uvažavanja

Unatoč nagradama, dodaje da nije lako živjeti od poljoprivrede. 

"Čak i ako imate vrhunski proizvod veće dodane vrijednosti to još uvijek nije garancija da ćete dobro živjeti od poljoprivredne proizvodnje. Svake je godine sve teže, no, ipak se nadam da će moja kći Nikolina jednoga dana nastaviti obiteljsku tradiciju proizvodnje buča i bučinog ulja", kazuje.

Vrijedna i zlatima okićena obitelj Žmegač 

Da bi poljoprivrednici dobro živjeli od svoga rada na zemlji, poručuje, treba ih osloboditi silne papirologije, zauzdati ulazne troškove ili povećati cijene naših proizvoda. "No prije svega, naši poljoprivrednici trebaju više uvažavanja i drugačiji odnos države i društva prema proizvođačima hrane", poručio je Josip Žmegač koji je na nedavnom natječaju Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, dobio bespovratna sredstva za unaprjeđenje proizvodnje i kupnju nove poljoprivredne mehanizacije.   


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Josip Žmegač OPG Žmegač Varaždinsko bučino ulje Buča Monde Selection Zlatna medalja


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]