Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikvice
  • 13.04.2021. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Buđanovci

Iznošenje tikvica na otvoreno polje - vodite računa o navodnjavanju

Proizvodnja koja je veoma isplativa je i veoma zahtevna, jer se sve mora uraditi tačno i na vreme. Prilikom iznošenja rasada, problem je pravio vetar, a odmah nakon nekoliko dana i sneg.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 232
  • 13
  • 0

Povrtari u Sremu završili su iznošenje rasada tikvica na otvoreno polje. Sada je pravo vreme za taj posao, a imajući u vidu činjenicu da je ova vrsta toploljubiva biljka, rasad se stavlja u niske tunele. Jedino je vetar pravio problem proizvođačima koji je u proteklom periodu i u regionu Srema bio svakodnevna pojava.

Vojnovići iz Buđanovaca bave se pretežno plasteničkom proizvodnjom, mada ima povrća i na otvorenom prostoru. Jedan veoma važan posao su završili, a to je iznošenje tikvica napolje.

"Kao i prethodnih godina krajem marta i početkom aprila, u zavisnosti od vremenskih prilika iznosimo rasad na otvoreno polje. Malo nam je problem pravio vetar jer tikvice moraju pod tunele, pa posle i agril preko kako bi ih zaštitili od mraza i niskih temperatura. Imali smo problema i sa snegom koji je pao odmah nakon iznošenja na njivu. Srećom nije ga bilo previše pa tuneli nisu oštećeni i biljke su ostale u dobrom stanju", kaže Marko Vojnović i dodaje da su ove godine proizveli kvalitetan rasad.

Bolja cena za raniji rod

Pored ove proizvodnje, u Sremu je zastupljena i proizvodnja u plastenicima. U ovakvim situacijama rod stiže ranije na tržište, što u odnosu na gajenje na otvorenom može da bude profitabilnije jer ima i bolju cenu. Kada je ta proizvodnja u pitanju, može da se gaji kao drugi usev i to posle salate ili mladog luka. Naš sagovornik je ranije imao tikvice u plasteniku, a poslednjih nekoliko godina gaji ih na otvorenom prostoru.

Tikvica je topoljubiva biljka

"Sigurno da je zarada od ranije proizvodnje bolja, ali sada u plastenicima imam neke druge biljne vrste. Prve su bile više od 60 dinara, što je izuzetno dobra cena. Kako ih je bilo više na tržištu cena je padala, tako da je bilo i onih koje smo prodavali i po 10 ili 15 dinara. Ali kada se uzme neki prosek prosečna je bila 20 dinara po kilogramu, što uz dobar rod može da donese i dobru zaradu", kaže buđanovački povrtar i dodaje da upravo zbog toga ove godine ima nešto više pod ovom tikvenjačom nego lane - na njivu je izneto 8.000 struka.

Velika potreba za vodom

Podseća da se mora voditi računa i o navodnjavanju, ali i o temperaturi koja u tunelima može da bude viša i za 20 ili 30 stepeni u odnosu na spoljašnju. Ovo povrće ima velike zahteve za vlagom u periodu cvetanja i plodonošenja, a dobro je poznato da formiraju veliku vegetativnu masu pa ne čudi velika potreba za vodom.

Takođe treba voditi računa i o prihrani useva, jer je veoma zahteva kod unošenja mineralnih đubriva. Treba ih unositi pre cvetanja i plodonošenja. Uz sve to kaže Vojnović potrebno je i dosta radne snage, posebno u vreme branja.

Postavljanje niskih tunela

"Čak i da uključiš celu porodicu u taj posao, nije dovoljno. Teško je za radnu snagu, ali snalazim se nekako. Čak i da ponudiš više novca za dnevnicu retko ko hoće da dođe da radi u njivi", dodaje naš sagovornik.

Folija se skida izmedju petog i desetog maja u zavisnosti od spoljašnje temperature vazduha. Berba se obavlja kada su plodovi dužine od 12 do 20 centimetara, a beru se svaki, ili svaki drugi dan.


Tagovi

Proizvodnja tikvica Navodnjavanje Marko Vojnović Niski tuneli Radna snaga


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu