Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja boba
  • 20.09.2021. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Turanovac

Ivica Ponediljak: Iz iskustva s leguminozama - bob je bolji od soje

Prinos po hektaru nakon ovogodišnje žetve bio je 2.800 kilograma što je u ovoj teškoj i sušom obilježenoj godinu ocijenjeno odličnim, kaže ovaj poljoprivrednik hvaleći suradnju s tvrtkom NutriS Farm.

Foto: Goran Gazdek
  • 1.672
  • 309
  • 0

Još donedavno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivice Ponediljka iz Turanovca kod Virovitice uz ratarske kulture proizvodilo je stotinjak tona paprike i pedesetak tona luka te po više desetaka tona patlidžana, rajčice, kupusa i drugog povrća.

Onda su na 130 hektara koliko ukupno obrađuju, ostavili soju, pšenicu, kukuruz, repicu i suncokret. Povrće su odbacili jer bi svo ulaganje i cijeli trud propao kad bi došlo vrijeme skidanja ljetine – nije bilo dovoljno radne snage. Prestali su obrađivati i šećernu repu jer joj cijena iz godine u godinu kontinuirano padala.

Znatiželjan i brz u donošenju poslovnih odluka, a poljoprivredom se profesionalno bavi od 1995. godine kada je od svog oca naslijedio gospodarstvo, Ivica se prošle godine okrenuo novoj i do sada nepoznatoj kulturi na podravskim tlima – proizvodnji boba.

"Nazvao me Denis Sartić s kojim sam ranije radio papriku i pitao hoću li za tvrtku NutriS Farma sijati bob. Cijeli život u vrtu imamo bob za svoje potrebe tako mi nije bio nepoznat pa sam rado prihvatio prijedlog. Na kraju krajeva bob je povrće s kojim imam iskustva, a prvo što mi je palo na pamet kao prednost je što se bere strojno“, prisjeća se trenutka kada je odlučio prihvatiti novi izazov.

Visokovrijedna proteinska kultura

Bob pripada porodici leguminoza i sve je traženiji u prehrambenoj industriji jer kao visokovrijedna proteinska kultura nema GMO inačicu. Zbog udjela bjelančevina i do 35 posto, što je približno četiri puta više nego u zobi i ječmu, uzgaja se za potrebe stočarstva, a sve više traži i u ljudskoj prehrani kao zamjena za sojin protein.

Prinos po hektaru boba bio mu je 2.800 kilograma 

U NutriS grupaciji, iz Novog Senkovca kod Slatine, uz tvrtku NutriS Farm djeluje i NutriS Tech, prva tvornica za preradu boba u Europi i prva hibridna tvornica na svijetu za preradu boba i krumpira te proizvodnju proteinskih izolata. U tvorničkim pogonima za proizvodnu proteina može preraditi 40.000 tona. Kada su prije dvije godine krenuli s eksperimentalnom proizvodnjom bob se prostirao na 30 hektara, a ove je godine proširen na 300.

Ivica Ponediljak zasijao ga je na tri hektara, a iskustva su, kaže, pozitivna. "Nema puno posla, lagano smo to odradili. Sije se žitnim sijačicama pa za njegov uzgoj nije potrebna posebna mehanizacija. Pošto bob tu nikada nije sijan nema bolesti i nametnika", kaže dodajući da mu se posebno sviđa što je zemlja rahla, čini mi se da je to odlična predkultura za bilo što. 

"Imam iskustva s leguminozama radeći sa sojom, ali ovo je još bolje od soje“, tvrdi Ponediljak.

Prinos po hektaru nakon ovogodišnje žetve bio je 2.800 kilograma što je u ovoj teškoj i sušom obilježenoj godinu ocijenjeno odličnim. "Nicanje je bilo odlično, ali je podbacila oplodnja", objašnjava. U fazi cvjetanja imao je sjajan cvat, bilo je i puno bumbara, ali nisu se sve stabljike oplodile do kraja. Presjekla ih je neobično visoka temperatura u lipnju, bilo je nekoliko dana po 35 stupnjeva, a u vrijeme cijele proizvodnje ukupno šest toplotnih udara.

Postupno povećava površine pod bobom

Žetva boba u normalnim godinama je od 10. do 15. srpnja, a ovog ljeta već je 5. srpnja bio spreman za žetvu. Imao je kompletne mahune i odličan sklop, krupnoća zrna trebalo bi biti četiri tone. Ali, bilo je biljaka gdje nije bilo mahuna.

"Spasila ga je ekstra dobra zemlja, amortizirala je nepovoljne klimatološke uvjete. Kad sam ga pokosio bilo je toliko napuknuća, rupa i rupetina da nisam morao orati“, objašnjava Ivica.

U zapadnoj Europi prinosi boba su u prosjeku pet tona po hektaru. U Hrvatskoj je cilj prijeći tri tone i približiti se europskom prosjeku. "Moramo isprobati sorte koje su pogodne za naša klimatska područja i agrotehniku prilagoditi našim uvjetima jer nije isto raditi na poljima Njemačke, Francuske ili HrvatskeIvica je koristio sjeme austrijske sorte Alexia deklarirane na 3,5 do 4 tone za austrijsko tržište što znači da je bio vrlo blizu tome“, kaže Andreja Žeravica koja je ispred tvrtke NutriS Farm pratila proizvodnju.

Bob je sve popularnija biljna kultura, traže se kooperanti!

Ivica je zadovoljan bobom i suradnju s ovom tvrtkom koja osigurava sjeme i daje savjetodavnu podršku. U budućnosti planira postupno povećavati površina pod tom kulturom jer, kako kaže, želi učiti i stjecati iskustva kako bi postigao što bolje rezultate i tek onda prijeći na ozbiljnu, veliku proizvodnju.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ivica Ponediljak Uzgoj boba Nutris Farm Andreja Žeravica


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]