Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Katija Stančić
  • 10.09.2019. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Dol, Stari Grad, Hvar

Hrvatski i mediteranski duh u svom najboljem izdanju - OPG Katija Stančić

Osobito su ponosni na čak 13 proizvoda koji nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Neki od njih su: maslinovo ulje, masline u salamuri, džem od smokava te vina Plavac Mali, Pošip i Prošek.

Foto: arhiva Katije Stančić
  • 1.741
  • 446
  • 0

Katija Stančić iz Dola kod Staroga Grada na Hvaru vlasnica je OPG-a koji je otvorila nakon 10 godina rada u računovodstvu. S obitelji je niz godina proizvodila voće i povrće ‘na veliko’ plasirajući ih na tržnicu i hotelima, a danas taj posao vodi stariji sin koji ima vlastiti OPG pod nazivom Kuzma Stančić. “Rad na zemlji me oduvijek ispunjavao, za razliku od uredskog posla, a trebalo mi je i više vremena kako bih se mogla posvetiti djeci. Problem s proizvodnjom na veliko je taj što se puno se radi, a malo plaća - hotelske kuće ostajale su nam dužne. Rješenje smo vidjeli u otvaranju vlastitog restorana gdje bi mogli plasirati naše domaće proizvode”, navodi Katija.

Restoran je uređen u stilu etnomuzeja

Posjetitelji njihove proizvode mogu kušati u seoskom ugođaju restorana Santa Marija koji vodi njen suprug. “Nama sezona traje oko pet mjeseci, ali ako nam se gosti najave, otvorit ćemo za njih i van sezone”, kažu. A restoran je uređen u stilu etnomuzeja s uporabnim stvarima iz starih lokalnih kuća i konoba. Njih je vrijedno prikupljala gospođa Katija koja starim stvarima udahnjuje novi život. Tako ćete cvijeće naći, umjesto u običnim lončanicama, vjerojatnije u odbačenim predmetima ili možda u starim cipelama.

Na imanju Katije Stančić su i magarac, koze, ovce i koke

Osim povrtnih kultura proizvode vino, rakiju, prošek, maslinovo ulje, kozji sir i mnoge druge proizvode koje prodaju na kućnom pragu. Posjeduju veći broj manjih parcela koje su maksimalno iskorištene pa tako imaju 350 stabala maslina, razne vrste vinove loze, dva plastenika za uzgoj povrća te uzgoj na otvorenom. Nalaze se u srcu otoka Hvara, u malom mjestu Dol kod Starog Grada. Proizvode kvalitetna vina (Plavac Mali, Pošip, Bogdanuša, Prošek), rakije (lozovača, travarica, rogačica, smokovača, mirta, medica), maslinovo ulje, masline u salamuri, kozji sir s aromatskim biljem, ušećerene bademe, razne džemove (od smokve, naranče šljive, jagode) i štošta drugo.

Mjesto koje poznaje razne načine kojima će vam izmamiti osmjeh na lice

Deset koza, magarac, ovce i koke govore nam o bogatoj ponudi koju gosti prepoznaju i rado se vraćaju, a što je vidljivo i iz komentara koje ostavljaju na poznatom turističkom internetskom portalu. Neki od najdojmljivijh opisa usluge i restorana su: rustikalno savršenstvo, rajska farma, sakriveni dragulj; nevjerojatno autentična dalmatinska kuhinja, lokalnije ne može, izvrsna hrana u domaćoj atmosferi, hrvatski i mediteranski duh u svom najboljem izdanju i slično. Gosti dalje kažu da je to mjesto koje poznaje razne načine kojima će vam izmamiti osmjeh na lice. Osim prije navedenog, za osmjeh na licu najčešće je zaslužna iskrena dobrodošlica od strane obitelji Stančić koju posjetitelji opisuju kao srdačnu i toplu, onu koja pruža osjećaj doma. I eto nam recepta za dugoročan uspjeh u turizmu!

Restoran Santa Maria je 2018. godine dobio i nagradu Simply the best za kvalitetu usluge, iznimno raznolik i kreativan pristup proizvodnji domaćih otočkih proizvoda, te sadržajnoj ponudi lokalnih tradicijskih jela, a koju dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija u suradnji s časopisom Way to Croatia.

Čak 13 proizvoda nosi oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda

Često sudjeluju i na raznim sajmovima, a osobito su ponosni na čak 13 proizvoda koji nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Neki od njih su: maslinovo ulje, masline u salamuri, džem od smokava te vina Plavac Mali, Pošip i Prošek.

“Gosti, posebno stranci, cijene certificirane proizvode”, kažu Stančići. Katija je, zbog uloženih napora u očuvanju domaćih proizvoda, njihovoj prezentaciji i očuvanju tradicionalnih vrijednosti, bila predstavnica Dalmacije (i to jedina) za Najuzorniju seosku ženu 2016. godine. U očima svoga supruga, koji ju je i prijavio na natjecanje, ona je bila i uvijek će biti najuzornija hrvatska seoska žena.

Vrijedna i ponosna obitelj Stančić 

“Katija je glavni organizator, a ogroman dio posla odradi sama. Brine o obitelji, gospodarstvu, radi s  maslinama, u vinogradu, oko koza, u restoranu, te još vodi brigu i o apartmanima”, zahvalan je suprug Antun. Treba spomenuti i da je njen OPG osvojio posebno priznanje za različite otočne proizvode 2017. godine dobiveno u okviru natječaja Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, a na koji je pristiglo 130 prijava iz 18 županija.

Prijavljuju se i na natječaje iz programa Ruralnog razvoja pa su tako do sada već dobili pola sredstava iz operacije 6.3.1. za obnovu gospodarskog objekta (štale), a ostatak stiže kada završe radove. Dobiveni iznos puno im znači jer, kako kažu, bez pomoći ne bi mogli ulaziti u takve investicije.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Katija Stančić Povrće Prošek Rakija Vino Kozji sir Hrvatski otočni proizvod


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."