Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarstvo
  • 14.07.2021. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Hrvatska dobiva prvu sušionicu povrća - cilj je zaokružiti proizvodni proces "od polja do stola"

Ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje sušionice za korjenasto povrće, potpisao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije koja je u vrhu i kada je riječ o navodnjavanju.

Foto: Kristijan Toplak
  • 951
  • 466
  • 0

U Hrvatskoj nema sušionica za povrće, pa se ono uglavnom uvozi iz Mađarske, Poljske i Srbije. No, tome bi uskoro trebao biti kraj jer će se prva izgraditi u Virovitici, a cilj je omogućiti sigurnost plasmana korjenastog povrća hrvatskim poljoprivrednicima, otvarajući nova radna mjesta i perspektivu brojnim kooperantima, ponajprije onima iz Virovitičko-podravske županije.

Izgradit će se na površini od 10,3 hektara u Poduzetničkoj zoni Zapad II, koje je osigurao Grad Virovitica, a sastojati od proizvodne linije, hladnjače i kotlovnice na biomasu, što će omogućiti da pogon radi cijelu godinu.

Kompletan projekt vrijedan je 225,8 milijuna kuna

Prvi korak napravio je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan, potpisivanjem ugovora o izradi projektno tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje sušionice povrća. Ugovor vrijedan 2,4 milijuna kuna potpisao je sa Slavenom Pavlovićem, direktorom tvrtke Eko plus inženjering, a sredstva za izradu dokumentacije osigurana su kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem.

U taj sporazum između šest ministarstava i pet slavonskih županija, uključena je ova, kojoj je lani odobren projekt Izgradnje i opremanja sušionice povrća, procijenjen na 225,8 milijuna kuna. Rok za izradu projektne dokumentacije je 16 mjeseci, a za dobivanje građevinske dozvole 18. Kroz projekt će se izraditi elaborat zaštite okoliša za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš, zatim idejni projekt i ishođenje lokacijske dozvole, geotehnički istražni radovi, glavni projekt i ishođenje građevinske dozvole.

"Sušionicu korjenastog povrća koristit će domaće tvrtke u preradi i proizvodnji svojih konačnih proizvoda, kao što je primjerice Vegeta i to će dati novi zamah gospodarskom razvoju naše županije, generirati nova radna mjesta te otvoriti vrata brojnim kooperantima“, istaknuo je župan.

Kad svi sustavi budu funkcionalni ova županija će imati 9.400 navodnjavanih hektara

Ovim projektom, uz potporu Vlade RH, nastavljaju sa značajnim ulaganjima u poljoprivredu. Prepoznali su i važnost natapanja površina, pa se suši odupiru navodnjavanjem.

U godinu dana trostruko više korisnika sustava navodnjavanja

U vrijeme klimatskih promjena navodnjavanje je nužno za sve one koji se žele ozbiljno baviti poljoprivredom. Pa tako natapanjem površina stvaraju pretpostavke za bolju učinkovitost poljoprivrednika, posebno onih koji se bave s radno intenzivnim kulturama. Sve će to, kažu, doprinijeti većim prinosima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, te omogućiti kontinuitet stabilnih prinosa i u godinama kada ima dosta padalina.

Trenutno na tri sustava koja su u pogonu, Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac - Detkovac, imaju gotovo 3.000 natapanih površina, a samo na sustavu Kapinci – Vaška u zadnjih godinu dana imaju trostruko više korisnika, dok je sustav Đolta pokriven u gotovo stopostotnom udjelu. Krenula je i gradnja više oko 37 milijuna kuna vrijednog sustava Kapinci – Vaška II, koji će se spojiti na već postojeću mrežu, za što je Virovitičko-podravska županija dobila bespovratna sredstva Programa ruralnog razvoja RH. Kada svi sustavi budu u funkciji imat će 9.400 navodnjavanih hektara.

Sve što radimo danas ostaje budućim naraštajima poljoprivrednika

"Sve to doprinijet će većoj proizvodnji povrća, nudeći našim poljoprivrednicima proizvodnju dohodovnijih kultura te dodanu vrijednost onoga što su proizveli svojim rukama u što spada i korjenasto povrće. Ovdje će se u budućnosti zaposliti oko 50 ljudi, no benefiti će biti bitno izraženiji jer će velik broj poljoprivrednika biti kooperanti sušionice“, istaknuo je župan Andrović na potpisivanju ugovora i zaključio da sve što rade danas ostaje budućim naraštajima.

Igor Andrović, virovitičko-podravski župan

Lokalni proizvođači jako su zainteresirani za realizaciju ovog projekta, jer žele koristiti sustave navodnjavanja, imati sigurno tržište i organizirani otkup. Siniša Hrgović, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, na oko 5 hektara postavio je eksperimentalno polje s "podzemnim navodnjavanjem“ za što mu je, nakon raspisanog javnog poziva, Županija u nabavci opreme pomogla polovicom iznosa investicije.  

Siniša Hrgović: S podzemnim navodnjavanjem učinci su najbolji, a gubitci minimalni

"Cilj je zaokružiti proizvodni proces za otkup povrća - od polja do stola. Prvo želimo suradnju s hrvatskim tvrtkama, jer s njima smo i razvijali ovaj projekt", zaključio je Bojan Mijok, županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu navodeći da je tlo na ovom području idealno za uzgoj korjenastog povrća. Pri tome je posebno značajna ekološka očuvanost zemlje koja će kroz krajnji prioizvod nuditi nezagađenu i zdravu hranu. 


Tagovi

Virovitičko-podravska županija Igor Andrović Vlada RH Razvojni sporazum za Slavoniju Baranju i Srijem Navodnjavanje Klimatske promjene


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]