Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti hren
  • 18.09.2021. 09:00

Hren: Korijen se vadi krajem jeseni - zdrav je i svjež i prerađen

Hren je izuzetno ljekovito povrće. Ima više vitamina C od limuna i naranče, a najbolje uspijeva na rahlim zemljištima koja su dobro opskrbljena vodom.

Foto: Depositphoto/Vian.na
  • 2.487
  • 171
  • 0

Hren (lat. Armoracia rusticana) je vrsta povrća koju uzgajamo zbog korijena i uglavnom koristimo kao začin. Vodi porijeklo iz južne Europe i zapadne Azije. Od davnina se primjenjuje u narodnoj medicini kao izrazito ljekovita biljka.

Poboljšava rad pluća i probavnih organa, smanjuje krvni tlak, djeluje antibakterijski, čisti oganizam, jača imuni sustav, pomaže kod mršavljenja. Prilikom upotrebe, preporučljivo je posavjetovati s liječnikom. Posebno trebaju biti oprezni s njegovom konzumacijom dijabetičari i osobe koje imaju problema s radom bubrega.

Voli rahlo tlo i dosta vode

U skoro svakom vrtu možemo ga pronaći. Ova višegodišnja povrćarska vrsta na površini zemlje razvija široke, uspravne listove koji dostignu visinu oko jednog metra. Ima debeo korijen, koji prodire duboko u zemlju. Unutrašnjost korijena je bijele boje, a vanjski žućkaste. On je bez mirisa, ali kada se nariba aktivira se jaka aroma koja izaziva suzenje. Svježe nariban može se čuvati tjedan dana. Poslije toga gubi svoja ljekovita svojstva.

Kako spriječiti širenje hrena u vrtu i dvorištu?

Hren najbolje uspijeva na rahlim zemljištima koja su dobro opskrbljena vodom. Korijen se vadi krajem jeseni. Može se koristiti kao svjež ili prerađen.

Izvor vitamina C

Sadrži više vitamina C od limuna i naranče, kao i prirodne antibiotike koji saniraju upalne procese u ljudskom organizmu. Često se konzumira sa jelima od mesa i ribe. Zbog ljutog okusa i oštrog mirisa, upotrebljava se u manjoj količini. Nadražuje kožu želuca i na taj način aktivira lučenje žuči i kiseline. Od njegovih mladih listova najčešće se priprema zdrava salata. Bogati su vitaminom C, beta karotenom, kalcijem, fosforom, magnezijem, sumporom, željezom. 

Redovnom upotrebom hrena jača se imuni sustav i poboljšava stvaranje bijelih krvnih zrnaca. Organizam ćemo očistiti od svih otrova kada tijekom tri do četiri tjedna pijemo svakog dana po tri puta dnevno jednu malu šalicu mlijeka u kojem smo namočili ribani hren.

Zdrava kaša za zdravu kožu

Obloge od kaše hrena izuzetno su efikasne kod reume, uboda insekata, bolova mišića, živaca i dugih problema. Ova smjesa izaziva bolju prokrvljenost i crvenilo. Ne smije se držati kao obloga na koži duže od maksimalno deset minuta. Ukoliko se javi jače crvenilo i peckanje, skinuti je. Ako vam je koža osjetljiva, kaša se razrijedi vodom ili mlijekom. To će ublažiti iritaciju. Razblažena se može koristiti i za tretiranje bubuljica.

Sirup od hrena

Od hrena se može pripremiti sirup koji je koristan kod problema s bronhitisom i kašljom. Lako se priprema. Korijen hrena nareže se na kolutove koje poredamo preko rešetke ili gaze koju smo zategli preko posude. Kolutove ovog povrća dobro pospemo šećerom u prahu. Zbog djelovanja šećera sirup kaplje u posudu ispod mreže ili gaze. Tijekom dana konzumiraju se jedna ili dvije žlice prije jela.

Med i hren

Kombinacija meda i hrena odlična je za jačanje imuniteta, kod problema sa sinusima, plućima, upalom grla, kašljom, sekretom u dišnim organima, protiv gripe. Postoji nekoliko verzija ovog recepta. Najjednostavniji je da se izmješaju iste količine meda i izribanog hrena. U ovu osnovnu smjesu možemo dodati sok od limuna, mrkve ili rendanog đumbira.

Čaj kao čistač pluća

Ovaj jednostavni čaj koristi se za čišćenje pluća. Potrebno je deset grama naribanog korijena hrena preliti sa dva decilitra kipuće vode i ostavi najmanje pet minuta. Tako pripremljen pije se dva do tri puta u manjim šalicama.

Može se kombinirati i sa đumbirom tako što se izrenda 10gr hrena i 5g đumbira, zatim se prelije sa 2dl kipuće vode. Kada se konzumira tijekom tri tjedna ujutro i prije spavanja, dovodi do sagorjevanja masti i gubitka težine.


Tagovi

Uzgoj hrena Ljekoviti hren Korijen hrena Rahlo tlo Ribani hren Kaša od hrena Med i hren Naribani đumbir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]