Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EMA
  • 11.03.2017. 12:00

Hlađenje i ovlaživanje staklenika i plastenika

Kao najčešći problemi u staklenicima i plastenicima pojavljuju se neadekvatna relativna vlaga i visoka temperatura zraka. Kvalitetan sistem adijabatskog ovlaživanja i hlađenja zraka omogućuje rješavanje problema te korištenje objekata tijekom cijele godine.

Foto: zenstock/bigstockphoto.com
  • 3.770
  • 114
  • 0

Kao najčešći problemi u staklenicima i plastenicima pojavljuju se neadekvatna relativna vlaga i visoka temperatura zraka. Ozbiljne posljedice nastaju ubrzo nakon što relativna vlaga padne ispod 30%, a temperatura zraka odstupi 7-14°C od optimalne, poput usporavanja ili čak zaustavljaja procesa rasta i razvijanja biljaka.

Čest je slučaj da se tijekom ljetnih mjeseci staklenici i plastenici zatvaraju i ne koriste dok se vanjske temperature zraka ne spuste na prihvatljivu razinu.

Kvalitetan sistem adijabatskog ovlaživanja i hlađenja zraka omogućuje rješavanje navedenih problema te korištenje objekata tijekom cijele godine. Time se omogućava značajno povećanje produktivnosti staklenika i plastenika uz vrlo ekonomičnu investiciju. Sustav hlađenja i ovlaživanja staklenika i plastenika tvrtke EMA ima brojne prednosti jer:

  • osigurava učinkovitu kontrolu vlažnosti zraka
  • osigurava učinkovito hlađenje prostora tijekom ljetnih mjeseci
  • omogućuje velike uštede povećanjem iskoristivosti staklenika
  • vrlo ekonomičan u upotrebi i fleksibilan
  • iznimno isplativa investicija

Sistemi adijabatskog hlađenja i ovlaživanja zraka

Proizvedena magla sastoji se od vodenih kapljica mikronske veličine, koje nastaju raspršivanjem vode pod visokim tlakom kroz sitni otvor sapnica a koje su izrađene od mesinga ili INOX-a.

Neophodan pritisak (oko 70 bara) postiže se pomoću visokotlačne pumpe. Voda se distribuira prema sapnicama kroz posebne, fleksibilne ili krute (INOX) visokotlačne cijevi. Jednom kada voda dođe do sapnice pomoću visokog pritiska se pretvara u čestice vodene magle veličine 3µ-5µ. Tvrtka EMA u ponudi ima i mobilne sisteme zamagljivanja.

Prednost hlađenja vodenom maglom je njeno brzo hlapljenje. Kada kapljica vode mikronske veličine dođe u dodir s vrućim zrakom, veoma brzo ishlapljuje apsorbirajući pritom i toplinu, što rezultira hlađenjem zraka. Ishlapljivanje i hlađenje je veće što je viša temperatura a manja vlažnost zraka. Ipak, i u vlažnim područjima ima efekata, tako da se koriste ventilatori koji olakšavaju ishlapljivanje raspršene vode.

Voda se distribuira prema sapnicama kroz posebne, fleksibilne ili krute (INOX) visokotlačne cijevi

Normist sistemi kvalitetni i dugovječni

Hlađenje i ovlaživanje zraka vodenom maglom idealno je za vruće prostore kao što su farme krava, svinja i peradi, staklenici, plastenici i vinski podrumi, uz nezahtjevno projektiranje i instaliranje sistema. Troškovi održavanja uređaja su niski, a učin ovlaživanja i hlađenja zraka vrlo visok.

Sistem Normist je dugovječan, jer je jednostavan i sastavljen od kvalitetnih i otpornih materijala i dijelova. Normist je turska tvrtka specijalizirana u proizvodnji sistema adijabatskog hlađenja i ovlaživanja zraka vodenom maglom, koja je u 20-ak godina postojanja došla do statusa najvećeg svjetskog proizvođača navedenih sistema.

S velikom proizvodnom linijom, Normist ima odgovor na svako pitanje i rješenje za svaki problem područja hlađenja vodenom maglom.

Za više informacija o sustavu ovlaživanja zraka u plastenicima i staklenicima obratite se tvrtki EMA na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: zenstock/bigstockphoto.com


Tagovi

Plastenik Staklenik Ovlaživanje Normist Zrak Vlaga


Partner

EMA d.o.o.

Martićeva 38/2, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 455 2707, e-mail: ema@ema.hr web: http://www.ema.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs