Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dobrijević
  • 19.04.2017. 16:00

Enormni prinosi luka i krumpira kod Dobrijevića

Prošlogodišnji dobar urod luka smanjio je ovogodišnju cijenu na 2-3 kune/kg, a krumpir na 80 lipa za kilogram.

  • 6.550
  • 340
  • 0

"Bez obzira na to, da je zdrava, njena cijena je samo 3 kn po kilogramu i još uvijek pada. Moramo konkurirati poslovnim centrima, koje nam smanjuju cijenu luka", kaže proizvođač luka Nenad Dobrijević iz sela Veliki Zdenci pokraj Daruvara, koji se cijeli život bavi poljoprivredom. U ovom selu se, prema njegovim riječima većinom sadi krumpir i kupus.

Cijena krumpira pala ispod kune, a luk 3 kn/kg

"Bavimo se ne samo sa lukom, ali i krumpirom, koji prodajemo. Njegova prodaja ove godine stagnira. U skladištu su mi ostale još tri tone. Cijena krumpira je pala sa 3 kune za kilogram na 1 kn/kg."

Dokaz da je ponuda premašila potražnju su vreće krumpira koje se nude u susjedstvu uz cestu, što je rezultiralo cijenom ispod kune za kilogram. "Ne vjerujem da ću krumpir prodati", požalio se poljoprivrednik i naveo i drugi razlog neuspješne prodaje. "Prošle godine su bili abnormalno visoki prinosi ne samo krumpira, ali i drugih kultura, tako da se to moralo odraziti na cijenu.

Nenad Dobrijević

Jedino što ga spašava je raznolikost ponude

To što Dobrijeviću, poljoprivrednom tehničaru po struci, omogućuje zaradu je raznolikost asortimana, koji nudi na tržnicama u Sisku i Kutini tako da uvijek za nešto iz ponude postoji interes. U ponudi ima osim luka i krumpira i kukuruz, pšenicu, ječam, zob i varaždinski kupus, koji se prema njegovim riječima najviše isplati. "Sve što proizvedemo, mogu prodavati i kod kuće na kućnom pragu. Dopuštenje košta 70 kn/godišnje po 1m2 i moram ga tražiti u upravi grada Grubišno Polje."

Vrijeme nicanja sorte luka Nizozemski žuti, pučki zvani "Pogačica"

Sadnjom luka se obitelj Dobrijević bavi već 15 godina. "Najprije sam sadio na jedno jutro na to je potrebno 400 kg lučica, sada sadimo samo na 1/4 jutra, na što trošimo 100 kg lučica. Ove godine smo posadili sortu Nizozemski žuti luk, pučki Pogačica", rekao je proizvođač, koji se poljoprivredom bavi isto kao njegovi roditelji, koji su se pored više navedenih kultura bavili i uzgojem stoke.

"Ja sam se orijentirao samo na ratarstvo", rekao nam je velkozdenački proizvođač, kojemu na obiteljskom gospodarstvu pomaže i supruga Rajka i brat Milorad.

Luk voli plodno tlo

Zemlju Dobrijevići obrađuju vlastitom mehanizacijom. Za sadnju luka ipak si sadilicu posuđuju. "Luk nije zahtijevan, ali mora se saditi na plodno tlo. Ne voli direktno gnojenje stajskim gnojem. Tlo treba biti propusno, obrađeno i trebalo bi sadržavati dovoljno hranjivih tvari. Lučice (cijena 10 kn/kg) se sade od sredine ožujka. Prethodna kultura bio je kupus. Nakon što parcelu kultiviramo, apliciramo gnojiva 175 kg/ha NPK15-15-15, da ne bi luk trunuo, ne gnojimo dušičnim gnojivima.

Krumpira puno skladište

Tijekom vegetacije prskamo 2x protiv korova. Sredstvima Ridomil i Switch, protiv peronospore luka (plamenjača), 2x protiv antraknoze (trulež) luka, s kojom imamo najviše problema. Protiv štetnika, posebno protiv lukove muhe raspršujemo proizvod Rogor 40 EC. Luk vadimo krajem srpnja, te početkom kolovoza a sa redova ga ručno sakupljamo. Iznos je 20-25 t/ha. Ove godine smo imali velikih problema sa skladištenjem. Bio je veliki mraz pa smo prostorije, gdje smo luk skladištili morali grijati", rekao nam je proizvođač.

Ako neće krumpir i luk, prebacit ćemo se na žitarice

Kakva je situacija s krumpirom, zanima nas. "Moja obitelj prije 14 godina je surađivala sa hercegovačkom čipsarom, ali zbog nepovoljnih uvjeta u to vrijeme smo ugovor otkazali. Sada je situacija drugačija i uvjeti su bolji. Prije 10 godina se krumpir na tržnici dobro prodavao, ali sada je s njim, isto kao i sa kukuruzom i lukom slična situacija", komentirali su tešku situaciju Dobrijevići, koji obrađuju 15 ha zemljišta, i više desetaka hektara imaju u zakupu.

S mehanizacijom bez koje ne može

"Ako neće ići krumpir i luk, povećat ću površine sa žitaricama", planira Dobrijević, koji je naveo da zemljište pod lukom ne navodnjavaju, jer je to za njih velika investicija. Planiraju se javiti za sredstva iz EU fondova.

"Sve to ide u krug - jedne godine je dobra žetva i berba određenih kultura, to rezultira padom cijene i potražnje. Konkurencija je velika. Sljedeće godine se možda dogodi manja berba i žetva a s time raste cijena i potražnja. Kako se u tom kaosu može orijentirati običan mali farmer? Kako preživjeti? I kako se s tim svim nositi? Nitko neće savjetovati."


Fotoprilog


Tagovi

Nizozemski žuti luk; „Pogačica";Nenad Dobrijević; Velik Switch Rogor 40 EC


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.