Zahvaljujući ovom OPG-u kod kuće možete imati teglu maracuje s mladim plodovima ili pak jelima dodavati umake od ljutih papričica i najrazličitije egzotične začine.
Zahvaljujući Valentini i Davoru Gotiću iz Leskovca Topličkog, mjesta u Varaždinskoj županiji, na zagorskim poljima već tri godine raste stotinu vrsta i sorata egzotičnog povrća i začina.
Iako je svatko od njih imao posao, u jednom su časopisu naišli na članak o plavom krumpiru te su nabavili sjeme i posadili ga u blizini kuće. Krumpir je odlično uspio, kompletan urod bio prodan i to im je bio poticaj da prošire proizvodnju i vide što se sve u Hrvatskom zagorju može uzgajati.
"S obzirom da se do tad nismo bavili poljoprivredom, stvarno smo počeli od nule. Nabavili smo jedan plastenik, pa drugi, kupili stariji traktor i najosnovnije strojeve. Nemamo niti svoju zemlju, pa povrće sadimo na površinama koje su tu oko nas već bile zapuštene, jer ljudi su ostarjeli i prestali se baviti poljoprivredom. Nažalost, vlasništvo nad zemljama nije sređeno i zbog toga ne dobivamo poticaje. Unatoč prvotnim obećanjima nismo dobili nikakvu pomoć od grada Varaždinskih Toplica, čije je naše selo prigradsko naselje, ali su nam pomogli s ludbreškog područja", ističe Valentina Gotić.
Sjeme ovog povrća koje se svježe u Hrvatskoj rijetko gdje može kupiti, Gotići su nabavljali iz inozemstva, naručivali putem interneta ili rođaka koji žive vani. Ove godine u njihovim plastenicima i obližnjem polju, na ukupnoj površini od približno jednoga hektra, doista ima svega. Tri tisuće čili papričica različite ljutine, šarenih rajčica, Huckleberry bobica, već spomenutog plavog krumpira, raznih tikvi, guave, maracuje, peruanskih jagoda, mačje mente, limunske trave, sibirskog limuna, kiwana, šafranike, chie, mini cherry rajčica, korijandera, papaye, a tu su i aloe vera, opuncija, jam, kurkuma, cherimoya, estragon i mnogih drugih biljaka.
"Dio njih, uglavnom one začinske, prodajemo u teglama, dio kao zrele plodove, a od ostatka radimo umake, pekmeze i sokove. Primjerice, prošle godine smo imali pekmeze od tikvi, batata i raznih začina i kupcima su se jako dopali. Sad smo se nekako bazirali na umake od papričica, od onih blagih do izuzetno ljutih, jer smo vidjeli da su na tržištu jako traženi. I kupcima je drago kad vide da sve to raste tu, da nije uvezeno s drugog kraja svijeta.
Iako moram napomeniti, skupljajući svu papirologiju kako bi to mogla doma raditi, jednom sam se i rasplakala. Htjeli smo da sve bude crno na bijelo, obilazili sve moguće službe, jedni su nas upućivali na druge, no nitko nije točno znao koji dokumenti nam još sve trebaju. I onda nam je nakon dvije godine ganjanja i čekanja papira, na kraju rečeno da već odavno imamo sve što trebamo", prisjeća se Valentina.
U suradnji s Poljoprivrednom zadrugom "Ludbreški kraj" iz Ludbrega, OPG Gotić je ove godine za potrebe koprivničke "Podravke" ugovorio i posadio 10 tisuća sadnica paprike ajvarčice i četiri tisuće krastavaca. Prije toga napravili su analizu zemlje i povrće odlično napreduje.
"Nadamo se da će i urod biti zdrav i kvalitetan. Prema savjetu Podravkinih stručnjaka koji nam od početka pomažu, biljke se minimalno prskaju i srećom za sada nema naznaka bolesti. Budemo li zadovoljni suradnjom, nastavit ćemo je i sljedeće godine. Također, imamo sreće što je i ovo egzotično bilje zdravo", ističe Valentina Gotić.
Sve svoje proizvode Gotići prodaju na sajmovima kontinentalnog dijela zemlje. Neke velike i poznate su preskočili, jer, kaže nam Valentina, cijene zakupa prostora bile su previsoke i jedno ovakvo relativno mlado gospodarstvo novčano to ne bi moglo podnijeti. No sljedeće godine planiraju sudjelovati i na sajmovima duž naše obale, jer vide da i u tom dijelu zemlje ima prilično interesa za njihove proizvode.
Narudžbe im dolaze iz cijele Dalmacije, od sjevernog dijela do Dubrovnika i otoka Visa. Sve izuzev nekih velikih biljaka u teglama, šalju poštom, a od listopada do proljeća, od njih se na taj se način može naručiti i sjeme većine biljaka.
Ljutina papričica mjeri se Scovillovom skalom i ovisi o količini kapsaicina, koji se nalazi u kori paprike. Skalu je osmislio američki farmaceut Wilbur Scoville, pa je po njemu dobila i ime.
Usporedbe radi, običan feferon ima nešto manje od 500 SHU jedinica (Scoville heat units), dok su među najljućim papričicama na svijetu Trinidad Moruga Scorpion, s ljutinom od čak 2 milijuna 9 tisuća i 231 SHU jedinica, potom Carolina Reaper, s milijun 569 tisuća i 300 SHU i Bhut jolokia s također nešto više od milijun SHU.
Što se izgleda tiče kupcima su najzanimljivije penis čili papričice, a razlog, pretpostavljamo ne treba pojašnjavati.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica