Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadničarska proizvodnja
  • 02.01.2023. 07:30

Dva načina uzgoja presadnica batata - koji birate?

Gomoljima je potrebna voda, toplina i svjetlost. Sadnja se obavlja u drugoj polovici svibnja.

Foto: Depositphotos/Rocklights
  • 2.434
  • 120
  • 0

Batat je tropska biljka koja formira puzajuće izdanke duge jedan do pet metara, a gomolji mogu biti teški od 200 g do tri kilograma. Njihova boja je ljubičasta, bijela, krem, roza, crvena ili narančasta. Cijenjen je u pripremi slanih i slatkih jela. Od njega možemo pripremati hranu za bebe, a zbog niskog glikemijskog indeksa često ga koriste dijabetičari.

Ima dugu vegetaciju i potrebna mu je toplina. Zbog toga se uzgajaju presadnice koje zatim sadimo na otvoreno u svibnju, kada prođe opasnost od kasnog mraza. Pri temperaturi ispod 10ºC prestaje rasti.

Uzgoj presadnica može se obaviti na dva načina: pomoću teglice napunjene vodom i u supstratu. Koriste se zdravi gomolji teški između 100 i 200 g koje sadimo krajem siječnja, u veljači i početkom ožujka.

Uzgoj pomoću tegle i vode

Najrasprostranjeniji način uzgoja presadnica je pomoću staklene tegle napunjene vodom. Osim tegle i vode, bit će vam potreban batat, čačkalice. Idealno mjesto je prozorska daska na južnoj strani kako bi imao dovoljno svjetlosti. Prostorija mora biti topla, da se zagrijava. Prozor iznad radijatora ili pored peći je odličan za ovu namjenu.

Na jednom komadu se može formirati pet do 10 mladih biljaka  (Foto: Aleksandra Kovačević Damjanov)

U teglu uspite vodu da je batat donjim dijelom uronjen, a jedna trećina treba biti iznad tegle. To ćete postići pomoću čačkalica koje se zabodu u gomolj i postave se na rub posude. Prema gore okrenite dio s okcima iz kojih će se razviti mlade sadnice. Vodu redovno nadopunjujte.

Kako bi spriječili propadanje obratite pažnju na kvalitetu vode i po potrebi obavite dezinfekciju gomolja kao kod krumpira. Na jednom komadu se može formirati pet do 10 mladih biljaka koje odvajamo kada dostignu visinu od 10 cm i sadimo kako bi se ukorijenile. Batat ostavimo u tegli, jer se mogu probuditi uspavani pupoljci i dati još sadnica.

Sadnja u supstrat

Za sadnju će vam biti potrebni posuda i supstrat za presadnice. Supstrat možete sami napraviti od zemlje, humusa i pijeska u omjeru 1:1:1 koji dezinficirate u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 150ºC.

Batat iz presadnica - sadnja na otvorenom polovicom svibnja

U plitku posudu, dubine do 20 cm, stavimo sloj supstrata, a zatim redamo gomolje koje prekrijemo tanjim slojem vlažnog supstrata ili pijeska.

Sadnja se obavlja u drugoj polovici svibnja, a potrebno ih je prije toga kaliti kako bi bile otpornije na vanjske uvjete.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tagovi

Batat Uzgoj batata Sadnice batata Uzgoj presadnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]