Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Begečka šargarepa
  • 07.08.2021. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Futog

Dobar rod šargarepe uprkos vrućinama - za žičare postoji rešenje

U toj šargarepi su odrađeni svi tretmani zaštite protiv bolesti, što se tiče insekata najveći problem je žičar, kaže futoški proizvođač Stefan Vidović.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 702
  • 149
  • 0

Na parcelama Stefana Vidovića u Futogu kod Novog Sada šargarepa se vadi punim kapacitetom. Prvi rod kreće se od 45 do 60 tona po hektaru što je, kaže, izuzetno dobro s obzirom na to da je u letnjim mesecima, sa tropskim temperaturama kakve imamo, vrlo teško postići visok prinos.

"Šargarepa je 90 odsto jednake, ujednačene veličine, tako da je kvalitet koji traže naši kupci na mestu. Jedna je oko 80-90 grama, dužine je u proseku oko 20 cm. Od 18 do 22 cm, to su idealne dimenzije koju traže naši kupci", kaže Vidović.

Slatka i za komšije

Do potrošača lakše dolazi jer proizvodi begečku šargarepu, inače najzastupljeniju u ovom kraju, a prepoznatljivu po oznaci zaštićenog geografskog porekla.

"Begečka je specifična po tome što ima više šećera u sebi i slasti u odnosu na šargarepe iz drugih zemalja. Mi ovde imamo količine sa kojima možemo da podmirimo zemlje u regionu. Ja izvozim u Severnu Makedoniju, Hrvatsku, pomalo i u Bosnu i Hercegovinu."

Na parcelama Stefana Vidovića šargarepa je spremna za vađenje 

Za izvoz, ali i domaće tržište, imaće šargarepu i u narednim mesecima. Sa jedne parcele biće spremna za vađenje za 20 do 30 dana.

"U toj šargarepi su odrađeni svi tretmani zaštite protiv bolesti, što se tiče insekata najveći problem je žičar. Sa setvom puštamo otrov koji ih ubija i posle toga kroz sistem kap po kap, kada dajemo prihranu azotom, dodajemo i to što sprečava širenje žičara i na našim parcelama je skoro iskorenjen", objašnjava futoški proizvođač.

Takav tretman sledi na delu parcele gde je šargarepa stara mesec dana i u fazi je formiranja žbuna, a uveliko brine i o zaštiti one koja će doneti prinos tek u toku zime. Sa ovog dela njive vadiće je u decembru, lagerovati, čuvati u hladnjačama i pustiti u prodaju u martu naredne godine.

Više u prilogu Agrokluba:


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja šargarepe Žičar Stefan Vidović Begečka šargarepa Oznaka geografskog porekla Izvoz šargarepe


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.