Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođači duhana
  • 22.10.2013. 12:14

Diskriminacija proizvođača duhana

Diskriminirani proizvođači duhana u Hrvatskoj, a sivo tržište duhana u porastu

Foto: freepik.com
  • 1.303
  • 125
  • 0

U Podravini se vrši berba duhana, a zanimljivo je da svaki kilogram s polja mora završiti u skladištima otkupljivača, jer se niti gram vlastitog uzgojenog duhana ne smije ostaviti za osobnu upotrebu. Kazne su visoke i propisane zakonom, a vlastiti duhan proizvođač smije smotati tek kada plati trošarinu i porez. To znači da, poželi li netko od uzgajivača duhana, isti i konzumirati, mora ga kupiti. S obzirom da je ustaljena pojava, da svi poljoprivredni proivođači, svoj proizvod bez problema na kraju mogu i konzumirati, a jedino se to duhanarima brani zakonom, osjećaju se diskriminirano. Državi je to itekako u interesu, jer ona na duhanu ubire velike količine poreza.

Tržište duhana regulirano je Zakonom o duhanu koji jasno razdvaja proizvođače od otkupljivača, a oni svoje međusobne odnose reguliraju ugovorima. Provodi li se zakon, provjeravaju policija i inspekcije. Obveza proizvođača duhana prema otkupljivaču, je takva da oni sav proizvedeni duhan moraju isporučiti, i to u zakonskom roku do 31. prosinca za tekuću godinu, za tipove nearomatičnih vrsta duhana, kao što je virginia i burley. Ostale tipove duhana moraju isporučiti do 31. ožujka iduće godine, za proizvodnju prethodne godine.

Direktor HR duhana, Mirko Boić, kaže za Plodove zemlje, kako je takav zakon nužnost. Sivo tržište duhana jednostavno je prevelik zalogaj za hrvatske poreznike. Duhanski proizvodi su zadnjih nekoliko godina strašno poskupjeli, standard proizvođača duhana je u padu — no zato je u stalnom porastu sivo tržište duhanskih proizvoda, a procjenjuje se da na njemu godišnje završi 250 tona duhana. Zakon je dobar za otkupljivače, pa oni ne misle da bi išta trebalo mijenjati, omogućuje im planiranje proizvodnje, a proizvođačima, siguran otkup, tvrde. Zakon regulira odnose u proizvodnji duhana, a dođe li ipak do zakonskih promjena, proizvođači će tražiti prestanak diskriminacije, jer realno bi bilo da svoj proizvod mogu konzumirati prije nego plate porez i trošarine. U udrugama duhanara smatraju da je sivo tržište nadišlo Zakon o duhanu, i da se hitno treba mijenjati.

U suzbijanju te brojke, virovitičko-podravska policija ima svakodnevne akcije, a u devet mjeseci tijekom ove godine, oduzeli su građanima 18.996 kg duhana, od toga 16.330 kg duhana u listu i 2666 kg rezanog duhana. Na sivom tržištu, kilogram rezanog duhana stoji pet do 10 puta više nego duhanski list kojeg proizvođači predaju otkupljivačima. Najviše tu gubi država. Primjerice, trošarina za kilogram rezanog duhana je 450, a za duhan u listu 380 kn. Samo na ovogodišnjoj zaplijeni virovitičko-podravske policije, na trošarinama je izgubljeno gotovo 7 i pol milijuna kuna. Sav bi se novac trebao naplatiti od počinitelja prekršaja, a prijete im i zatvorske kazne. Kakva je budućnost hrvatskih proizvođača, jer gotovo 1.300 obiteljskih gospodarstava u dvije županije, na skoro 6.000 hektara uzgajaju duhan, a još oko 10.000 ljudi radi sezonski u tom sektoru, a ni nova EU direktiva o duhanskim proizvodima, ne ide im u prilog.

Foto: freepik.com


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Zakon o duhanu Diskriminacija Trošarine Porez Otkupljivači Sivo tržište Mirko Boić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]