Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 09.01.2017. 15:00

Dezinfekcija plastenika - uspješna proizvodnja

Uspjeh plasteničke proizvodnje u velikoj mjeri ovisi o higijenskim uvjetima koji vladaju u plasteniku. Plastenik je potrebno redovno čistiti, uklanjati biljne ostatke kako bi spriječili širenje bolesti i štetnika.

Foto: Bigstockphoto/vladteodor
  • 11.380
  • 551
  • 0

Kako bi se osigurao dobar urod ili proizvodnja kvalitetnih presadnica u plasteniku, potrebno je redovno održavati higijenu plastenika, a nakon svakog ciklusa proizvodnje plastenik je potrebno očistiti i dezinficirati. Obično se dezinfekcija obavlja tijekom jeseni ili u rano proljeće.

U plastenicima i drugim zatvorenim uvjetima stvaramo optimalne uvjete za razvoj biljaka, ali istovremeno visoka temperatura i vlažnost omogućavaju razvoj uzročnika bolesti i nesmetan razvoj štetnika koji mogu u potpunosti uništiti naš rad. Zbog toga je potrebno posvetiti veliku pažnju plasteniku, opremi u plasteniku, zemljištu i oruđu koje koristima za rad u plasteniku.

Uklanjanje biljnih ostataka

Nakon svakog proizvodnog ciklusa važno je ukloniti biljne ostatke iz plastenika i plastenik dobro očistiti. Uklonjene biljne ostatke možemo kompostirati i na taj način dobiti gnojivo za sljedeće sezone ukoliko biljke nisu bile izložene jakoj zarazi ili napadu štetnika.

Uklanjaju se stabljike i lišće, špage za vezanje, crijeva za zalijevanje ovisno o tipu sustava za navodnjavanje. Okviri i folije se čiste, a način čišćenja ovisi od kojeg materijala su izrađeni. Pranje se može obaviti toplom vodom ili vodom sa sodom bikarbonom. Pranje plastenika obaviti s mekim spužvama, jutom ili četkama.

Jedan dio poljoprivrednih proizvođača svake godine uklanja površinski dio zemljišta debljine 5 do 10 cm i dodaje novi sloj zemljišta. Ovo je veoma skup postupak. Kod proizvodnje povrća u plastenicima potrebno je poštovati plodored kako ne bi došlo do nagomilavanja štenika i uzročnika bolesti. Zbog toga se može iskoristiti pažljivo planiranje rotacije usjeva u nekoliko plastenika što ovisi o broju plastenika.

Unošenje snijega

U malim plastenicima moguće je krajem zime, kada se snijeg počne topiti, unijeti snijeg u plastenik. Ovaj snijeg će sniziti temperaturu zemljišta u plasteniku, opskrbiti ga sa dovoljno vlage i negativno djelovati na većinu uzročnika bolesti. Snijeg koji se unosi u plastenik treba biti čist.

Zemljište se može dezinficirati zalijevanjem vrelom vodom, pomoću sunčeve svjetlosti ili djelovanjem pare. Kod sterilizacije parom zemljište se zagrijava tijekom pola sata na temperaturu od 70ºC. Polietilenskim folijama prekriva se zemljište koje upijaju sunčevu svjetlost i zagrijavaju zemljište.

Dezinfekcija sumporom i modrom galicom

Unutrašnjost plastenika se može dezinficirati sumporom ili plavim kamenom (modrom galicom). Kod dezinfekcije sumporom za dezinfekciju 1m³ potrebno je utrošiti 10 do 20 g sumpora, maksimalno 30 g. Sagorijevanjem sumpora nastaje sumporov dioksid. Ovaj postupak se provodi pri temperaturi zraka iznad 12ºC. Dezinfekcija sumporom se obavi tijekom 24 h, to je minimalno razdoblje dezinfekcije, i u tom razdoblju se ne ulazi u plastenik. Proizvođači plastenik ostavljaju četiri do pet dana zatvorenim i tek nakon toga otvaraju plastenik da se prozrači.

Kada se sumporne trake zapale, potrebno je brzo napustiti plastenik i dobro ga zatvoriti. Na plasteniku je potrebno zatvoriti sve otvore. Kod rukovanja sumporovim dioksidom, potrebno se zaštititi, a dezinfekciju vršiti tijekom jeseni ili zime da ne bi došlo do neželjenih efekata na uzgajanim biljkama kod dezinfekcije tijekom proljeća.

Modru galicu koristimo kod dezinfekcije drvene konstrukcije. Ne korisititi je za dezinfekciju armature od metala, budući da je nagriza. U 100 l vode rastvori se 5 kg modre galice.

Kod dezinfekcije plastenika bakrenim preparatima, potrebno je zaštiti okvire ukoliko su od metala kako ne bi došlo do korozije. Dezinfekcija se može vršiti i kalijevim permanganatom.

Sav alat koji se koristi u plasteniku tijekom zime potrebno je očistiti, pripremiti za novu sezonu (naoštriti), dobro oprati vrelom vodom ili premazati alkoholom. Dezinfekcija alata i pribora može se napraviti i potapanjem alata u 10% otopine sode ili 5% otopine modre galice.

Sva odjeća i obuća trebaju se redovno prati. U plasteniku se ne treba pušiti, jer je duhan prijenosnik mnogih virusnih oboljenja biljaka. Okolo plastenika ne smije biti otpada, uklanjati korov i saditi biljke koje svojim mirisom i tvarima koje luče tjeraju štetnike i smanjuju vitalnost uzročnika bolesti. Plastenik nije skladište i ne treba ga koristiti za tu namjenu.

Dezinfekcija plastenika s višegodišnjim nasadom

Kod uzgoja kultura koje brzo završavaju svoj proizvodni ciklus, uklanjanje biljnih ostataka vrši se nakon posljednje berbe. Najčešće se čišćenje biljnih ostataka vrši tijekom jeseni i ranog proljeća. Kod kultura koje su višegodišnje, dezinfekciji treba pristupiti na drugačiji način. U ovom slučaju čišćenje i dezinfekciju treba obaviti u razdoblju mirovanja uzgojne kulture. Radove treba izvesti nakon berbe, rezidbe i početkom mirovanja ili na kraju razdoblja mirovanja, prije kretanja vegetacije.

Sve osušene i odrezane dijelove ukloniti iz plastenika. Dobro očistiti i oprati armaturu plastenika, foliju plastenika, opremu, armaturu koja služi za vezivanje zasada i sav alat. Provesti adekvatnu zaštitu biljaka.

Što se tiče gnojidbe plastenika, zemljište se gnoji zrelim kompostom ili stajnjakom.

Foto: Bigstockphoto/vladteodor


Tagovi

Plastenik Čišćenje Dezinfekcija Štetočine Pranje Sterilizacija Sumpor Modra galica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P