Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rajčice
  • 07.04.2020. 13:15
  • Osječko-baranjska, Mitrovac

Davor Bošnjaković: Svi hrvatski proizvođači osiguravaju tek 30% godišnjih potreba za rajčicom

U stakleniku Belja prošli je tjedan započela berba prvih ovogodišnjih rajčica.

Foto: Belje plus
  • 956
  • 44
  • 0

Hrvatski proizvođači rajčice osiguravaju tek 30% godišnjih potreba za rajčicom, otkrio je Davor Bošnjaković, direktor Belja plus u čijem su stakleniku u Mitrovcu, u Baranji, prošlog tjedna ubrani prvi ovogodišnji plodovi. 

Kako je naglasio, ukupno 50 tona zrelih rajčica odmah nakon branja je transportirano prema distributivnim centrima i trgovinama kako bi se našle u prodaji prije uskrsnih blagdana.

"Godišnje u našem stakleniku uberemo 2.700 tona rajčica i zajedno s ostalim hrvatskim proizvođačima osiguravamo tek 30% godišnjih potreba. Naše rajčice su posebno cijenjene zbog svog domaćeg okusa i mirisa, a najviše su tražene u proljetnim mjesecima kad krećemo s berbom. Proizvodnja rajčica dio je kompleksa Mitrovac u kojem se spajaju farma mliječnih krava, bioplinska elektrana i staklenik. Riječ je o ekološki osviještenoj i naprednoj stočarskoj i povrtlarskoj proizvodnji u sinergiji s obnovljivim izvorima energije", objasnio je način proizvodnje. 

Ubrano je 50 tona zrelih rajčica 

Inače, proizvodnja u stakleniku u Mitrovcu odvija se cijele godine, a svježe rajčice, među kojima su grapolo i beef, se beru od travnja do prosinca. "Za razliku od uvoznih koje su ranijih godina dominirale na tržištu, domaće rajčice su zrele, ukusne i sočne", naglašavaju iz Belja. 

U stakleniku koji se prostire "na površini koja je jednaka kao 8 nogometnih igrališta" trenutno u dvije smjene radi 42 radnika koji svakodnevno brinu za biljke poštujući sve higijenske standarde.

"Koristi se isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida", zaključuju. 


Tagovi

Berba rajčica Ugoj rajčica Samodostatnost Belje Davor Bošnjaković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]