U stakleniku Belja prošli je tjedan započela berba prvih ovogodišnjih rajčica.
Hrvatski proizvođači rajčice osiguravaju tek 30% godišnjih potreba za rajčicom, otkrio je Davor Bošnjaković, direktor Belja plus u čijem su stakleniku u Mitrovcu, u Baranji, prošlog tjedna ubrani prvi ovogodišnji plodovi.
Kako je naglasio, ukupno 50 tona zrelih rajčica odmah nakon branja je transportirano prema distributivnim centrima i trgovinama kako bi se našle u prodaji prije uskrsnih blagdana.
"Godišnje u našem stakleniku uberemo 2.700 tona rajčica i zajedno s ostalim hrvatskim proizvođačima osiguravamo tek 30% godišnjih potreba. Naše rajčice su posebno cijenjene zbog svog domaćeg okusa i mirisa, a najviše su tražene u proljetnim mjesecima kad krećemo s berbom. Proizvodnja rajčica dio je kompleksa Mitrovac u kojem se spajaju farma mliječnih krava, bioplinska elektrana i staklenik. Riječ je o ekološki osviještenoj i naprednoj stočarskoj i povrtlarskoj proizvodnji u sinergiji s obnovljivim izvorima energije", objasnio je način proizvodnje.
Inače, proizvodnja u stakleniku u Mitrovcu odvija se cijele godine, a svježe rajčice, među kojima su grapolo i beef, se beru od travnja do prosinca. "Za razliku od uvoznih koje su ranijih godina dominirale na tržištu, domaće rajčice su zrele, ukusne i sočne", naglašavaju iz Belja.
U stakleniku koji se prostire "na površini koja je jednaka kao 8 nogometnih igrališta" trenutno u dvije smjene radi 42 radnika koji svakodnevno brinu za biljke poštujući sve higijenske standarde.
"Koristi se isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida", zaključuju.
Tagovi
Autorica