Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjetača
  • 24.02.2020. 18:00

Cvjetača se sije u veljači u zatvorenom, a presađuje u ožujku i travnju

Cvjetača se uzgaja od ranog proljeća do kasne jeseni iz presadnica. Dobro uspijeva u uvjetima umjerene temperature od 13 do 20°C i dovoljne vlage u tlu i zraku.

Foto: Pixabay/Carlos López 
  • 1.883
  • 52
  • 0

Cvjetača (Brassica oleracea) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača. Uzgaja se radi metamorfoziranog cvata koji je nastao kao rezultat redukcije cvjetnih stabljika. Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a raširena je po cijelom svijetu.

Cvjetači ogovaraju blago kisela tla, a važna je i njegova priprema 

Cvjetača se uzgaja od ranog proljeća do kasne jeseni iz presadnica. Dobro uspijeva u uvjetima umjerene temperature od 13 do 20°C i dovoljne vlage u tlu i zraku. Zahtijeva tlo slabo kisele reakcije (pH od 6 do 6.5), bogato humusom i rahlo.

Osnovna obrada tla vrši se obavezno u jesen na dubinu od 25 do 30 cm, a poorano tlo treba prezimjeti u otvorenim brazdama. Priprema tla za presađivanje počinje odmah u proljeće i sastoji se od kultivacije, drljanja i valjanja. Smatra se da je valjanje bitno jer kupusnjače ne podnose rastresito tlo.

Kod kasne cvjetače koja dolazi kao postrni usjev, tlo se ore i odmah priprema poslije skidanja prethodnog. Na istu površinu cvjetača se sadi nakon 3 godine jer kupusnjače napada dosta bolesti i štetnika. Dobri predusjevi su lucerna, rajčica, krumpir, grašak, ječam, pšenica i dr.

Sjetva u klijalište ili na otvorenom

Rane sorte sijemo na otvorenu gredicu u lipnju i srpnju, a presađujemo potkraj kolovoza i početkom rujna. U kontinentalnim krajevima kasne sorte siju se u toplo klijalište u veljači, a presadnice se presađuju u ožujku i travnju. Kod uzgoja iz sjemena preporuča se korištenje sjemena velike klijavosti (najmanje 90%).

Kako proizvesti presadnice cvjetače za kasnu sadnju?

Cvjetaču sijemo u klijalište, u redove razmaka 10 cm. Razmak između sjemenki u redu je oko 2,5 cm, a dubina sjetve 2 cm. Kada biljke razviju između 3 i 5 listova presađujemo ih na gredicu. Rane sorte sade se na razmak 50 x 50 cm, a kasne na 60 x 60 ili 80 x 70 cm. Za m2 potrebne su dvije do četiri presadnice. Mini cvjetača promjera glavica 5 - 8 cm sadi se u sklopu od 20 - 40 biljaka/m2.

U kontinentalnom dijelu, proljetni uzgoj je najčešći u plastenicima, a kada su vanjske temperature iznad 20°C (najčešće tijekom travnja) i kada su dani sunčani, potrebno je zasjeniti plastičnu foliju bojanjem ili koristiti sjenila da se smanji intenzitet svjetlosti i temperatura unutar plastenika.

Zasjenjivanjem plastenika spriječite ožegotine na plodovima biljaka

Vegetacija cvjetače traje od 60 - 200 dana, pa se razlikuje nekoliko vegetacijskih skupina. Uzgoj vrlo rane i rane traje oko 60 dana, srednje rane 75 - 85, a srednje kasne do kasne od 120 - 200 dana

Važna je gnojidba i suzbijanje korova u početku rasta cvjetače

Od mjera njege najvažnije je plijevljenje u početku rasta cvjetače, uz redovito okopavanje. Za sušnog vremena potrebno je obilno zalijevanje. Budući da ima velike zahtijeve za vodom idealnim uzgojem na veliko se smatra onaj gdje je primijenjen sustav za navodnjavanje i to kap po kap jer sustav navodnjavanja putem orošavanja ostavlja glavice vlažnima te su one podložne napadima raznih uzročnika bolesti.

Također, cvjetača ima i velike zahtjeve prema hranivima. Što se tiče gnojidbe, treba dodati oko 25 t/ha zrelog stajnjaka, a u proljetnom razdoblju je potrebno dodati 400 do 600 kg/ha NPK mineralnog gnojiva ili na manjim površinama 40-60 g NPK gnojiva po m2. Napominjemo da ovu količinu treba rasporediti prema fenofazama razvoja biljke. Dobri rezultati postižu se i malčiranjem tla oko biljaka kompostom. Želite li uzgajati cvjetaču na većim površinama i imati kvalitetan plod, treba izvršiti analizu tla i na osnovi toga od ovlaštenih ustanova možete dobiti preporuke za pravilnu gnojidbu i prihranu.

Treba zaštititi glavice kako ne bi požutjele

Kod visokih temperatura zraka iznad 28°C, glavice se ne razvijaju dobro jer ostaju sitne, rastresite i nemaju tržišnu vrijednost. Kada kupujemo cvjetaču uvijek gledamo da njen cvat bude bijele boje, a kako bi se dobile snježno bijele glavice i spriječilo njihovo žućenje od izravnog djelovanja sunca, glavicu treba obaviti vanjskim listovima te zavezati kako bi im stvorili sjenu.

Berba i prinosi

Prinosi cvjetače za ranu proljetnu proizvodnju mogu biti od 25 do 30 t/ha, a prinosi jesenskih sorti kreću se od 20 do 25 t/ha. Berba se obavlja ručno, a na velikim površinama mehanizirano se prikupljaju cvatovi i na taj način se ubrzava proces berbe. Bere se za vrijeme suhog i sunčanog vremena odsjecanjem cvatova s lišćem koje ih obavija, a nakon toga se listovi skrate toliko da samo s bočnih strana zaštićuju cvatove. Nakon berbe važno je zaštititi ubrane cvjetove od sunčevog svjetla kako ne bi došlo do promjene njihove boje. Kod zakašnjele berbe može doći do izduživanja cvjetnih grana cvatova koji gube i boju. U skladištu se može čuvati do mjesec dana na temperaturama 0°C uz relativnu vlagu zraka 95-99%.

Cvjetača je vrlo zdravo povrće koje sadrži antioksidanse, bjelančevine, fitokemikalije, ugljikohidrate, masti i vlakna, a uz to ima vrlo malo kalorija – tek 25 u 100 grama. Bogata je vitaminom C, vitaminima B skupine te vitaminima A, E i K. Danas se cvjetača uzgaja diljem svijeta, a najveći proizvođači su Francuska, Italija i zemlje Bliskog istoka.


Povezane biljne vrste

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Tagovi

Cvjetača Karfiol Povrće Sjetva cvjetače Sadnja cvjetače Presadnice Uzgoj cvjetače


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije