Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opadanje cveta i ploda
  • 16.06.2019. 10:00

Cvet i plod paradajza opada - koji su uzroci?

Previsoka temperatura, preniska temperatura, manjak vode, nedostatak svetla - razlozi su koji dovode do opadanja cveta i ploda paradajza.

Foto: Pixabay/Hans
  • 14.127
  • 237
  • 0

Paradajz mi je ogroman, ima cveta, ali nema ploda. Cvetovi na pradajzu su mi opali. Ovo su samo neki od problema sa oplodnjom paradajza sa kojima se susreću povrtari ovih dana. 

Paradajz je toploljubiva biljka, ali previsoke temperature koje su ga zadesile, posebno nakon hladnijeg i kišovitog kraja maja i početka juna, ne idu na ruku oplodnji. Osim toga, naglo otopljenje bilo je preveliki stres za ovu biljku. 

Naime, optimalna dnevna temperatura za rast i razvoj ploda je 20 - 25°C. Visoke temperature, pogotovo kad su praćene niskom relativnom vlažnošću vazduha, sprečavaju zametanje ploda i često su uzrok opadanja cvetova. Kada temperature dostignu više od 35°C, rast biljke i zametanje plodova u potpunosti prestaju. Sitnije sorte su otpornije na ovu pojavu dok se kod sorti koje dolaze iz hladnijih delova sveta, odbacivanje ploda može dogoditi već kod temperatura višim od 30°C. 

Mreža za zasenjivanje sačuvaće povrće i cveće od ožegotina

Iako paradajz ne treba toliko vode kao, na primer paprika, krastavci ili tikvice, predugo razdoblje suše dovešće do opadanja cveta. Dakle, u fazi cvetanja potrebno je redovno zalivanje, barem svakih nekoliko dana, a da bi se vlaga zadržala, tu će pomoći malčiranje oko biljki. Važno je zalivati uz samu stabljiku, a na po lišću. 

Nepravilnim zalivanjem šokirate povrće

Sa druge strane, manje svetla takođe može uzrokovati opadanje plodova. Paradajz zahteva od šest do osam sati sunca kako bi mogao cvetati, a onda i dati plod. Zato je važno saditi ih na sunčana mesta u bašti. 

Osim što je logično da niske dnevne temperature koje ni ne očekujemo u ovo doba godine mogu dovesti do odbacivanja cveta, problem su i noćne temperature. Naime, ako su noćne temperature niže od 10°C, takođe mogu uzrokovati lošiju oplodnju. Problem je još više izražen ako su dnevne temperature 30 i više stepeni, a noćne ispod 10°C. 

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Dakle, jedino na šta možete uticati je da smanjite stres biljke pravilnom prihranom i da joj redovno dajete dovoljno vode. Na temperaturu možete eventualno uticati tako što ćete zaseniti gredicu paradajza. 


Tagovi

Opadanje cveta Opadanje ploda Uzgoj paradajza Stres Zašto


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.