Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marija Cafuk
  • 13.02.2021. 09:00
  • Varaždinska, Domitrovec

Čuvarica sjemena varaždinskog zelja u finalu za najinovativniju europsku poljoprivrednicu

Često naglašavam da bez zelja nema veselja, jer je baš ono hranilo generacije, kaže Marija Cafuk kojoj je i sam izbor u finale pobjeda jer ga smatra priznanjem za našu zemlju i za sve hrvatske poljoprivrednice.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
  • 1.475
  • 487
  • 0

Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja finalistica je izbora za najinovativnije poljoprivrednice 2021. godine, koji organizira Copa-Cogeca, najveće europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača.

Ova poznata i cijenjena poduzetnica iz Domitrovca kraj Varaždina, koja na svom OPG-u godišnje uzgoji više od 3,5 tisuće tona zelja i krumpira, finale ovog prestižnog izbora izborila je u konkurenciji više od 40 kolegica iz Europske unije, kao ona koja je "demonstrirala pametne poljoprivredne pristupe na svojoj farmi“.  

Posebno je pritom istaknuto njeno sudjelovanje u projektu Varaždinske županije "Pokusno - pokazno polje", čiji je cilj prezentirati načine na koje se mogu provesti agrotehničke mjere povezane sa smanjenjem emisije ugljika, očuvanjem biološke raznolikosti i očuvanjem domaćih sorata prilagođenih klimatskim promjenama, čime se poboljšava prijenos znanja i jačanje veza između istraživanja i praktične primjene na obiteljskim gospodarstvima.

Moj plasman je i priznanje svim hrvatskim poljoprivrednicima (Foto: I. Čolaković)

"Stvarno mi je jako drago da sam u finalu ovoga izbora, najviše zbog toga što je to i promocija Hrvatske i naše poljoprivrede", kaže za Agroklub dodajući da njezin ulazak u finale ovoga izbora pokazuje da i mi imamo poljoprivrednice koje ostvaruju prinose na europskoj razini.

Drži ga već sad pobjedom jer je u konkurenciji pet poljoprivrednica, od kojih su četiri iz zemalja koje su agrarno daleko razvijenije od naše. "Plasman u finale smatram priznanjem za našu zemlju i za sve hrvatske poljoprivrednice", skromno ponavlja Marija Cafuk, koju je za ovogodišnji izbor najinovativnije, na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, prijavila Hrvatska poljoprivredna komora.

Ova uspješna poljoprivrednica već godinama promiče i brine o varaždinskom zelju, kao čuvarica njegova sjemena koje je uvršteno na Nacionalnu, ali i na Europsku sortnu listu.

Zelje je tradicija i identitet

"Godinama se borim za varaždinsko zelje i očuvanje njegovog sjemena. Novi Zakon o sjemenu nama neće donijeti osobite promjene, jer je uvršteno i na Europsku sortnu listu, no neprestano ističem koliko je važno sačuvati ono naših autohtonih sorti", naglašava.

Prema njoj, svatko tko je sačuvao i sto grama takvog sjemena čuva identitet svoje obitelji koja ga je vjerojatno i generacijama sijala, ali i tradiciju svoga kraja. Već dvadesetak godina stoga organizira, primjerice, radionice za djecu vrtićke i školske dobi na kojima mališani sami siju sjeme varaždinskog zelja. Tako od najranije dobi počinju shvaćati ne samo da kupus raste u polju, a ne na policama supermarketa, već i to da je varaždinsko dio tradicije i identiteta njihovog kraja.

Zelje je veselje, kaže Marija Cafuk (Foto: I. Čolaković)

"Često naglašavam da bez zelja nema veselja, jer je baš ono hranilo generacije. Njegov uzgoj bio je važan izvor prihoda, zahvaljujući kojem je prosperirao cijeli vidovečki kraj. U poljoprivredi se radi od jutra do sutra, no, ako vam je poljoprivreda na srcu, onda je sve nekako lakše", naglasila je ova i koautorica dvije knjige: "Tradicionalni recepti vidovečke kuhinje" i "Zelje na veselje".

Proglašenje pobjednice 10. ožujka

Marija Cafuk je u ovogodišnjem finalu izbora za najinovativnije zajedno s još četiri poljoprivrednice - Boglárkom Biró, inženjerkom šumarstva iz Mađarske, Nazaret Mateos Alvares, ekološkom uzgajivačicom gljiva iz Španjolske, Immacolatom Migliaccio, ekološkom poljoprivrednicom koja optimizira uporabu digitalnih tehnologija u uzgoju svojih usjeva, te Ines Theunis, stočarkom iz Belgije koja vlastitom etiketom mesa doprinosi održivoj i kružnoj proizvodnji.

Pobjednica ovogodišnjeg izbora za najinovativniju europsku poljoprivrednicu bit će proglašena 10. ožujka.


Fotoprilog


Tagovi

Marija Cafuk Najinovativnija poduzetnica Finale Copa Cogeca Varaždinsko zelje


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]