Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga Češnjak
  • 26.09.2017. 12:00

Češnjak za sadnju osiguran za 28 OPG-ova

Već četvrtu godinu zaredom Vukovarsko-srijemska županija i Udruga (danas zadruga) "Češnjak" organiziraju podjelu sadnog materijala češnjaka, čuvene sorte "Cerićki ozimi.

Foto: Zadruga Češnjak
  • 1.211
  • 132
  • 0

Već četvrtu godinu zaredom Vukovarsko-srijemska županija i Udruga "Češnjak" organiziraju podjelu sadnog materijala češnjaka, čuvene sorte "Cerićki ozimi", potičući tako proizvodnju visoko dohodovnih kultura na OPG-ima i osigurava se poslovanje poljoprivrednih domaćinstava. Vukovarsko-srijemska županija, u suradnji s Udrugom "Češnjak", omogućuje kompletnu proizvodnju osiguravajući proizvođačima sadni materijal, logistiku proizvodnje, zajedničko trženje i naplatu njihovih proizvoda, te potiče udruživanje poljoprivrednih proizvođača.

Za dodjelu sadnog materijala odabrano je, koristeći faktor ekonomske veličine i raspoloživih poljoprivrednih površina, 28 OPG-ova iz cijele Vukovarsko-srijemske županije i svi su oni pozvani da dođu u četvrtak, 28. rujna u 16 sati u Veliku županijsku vijećnicu u Vinkovcima kako bi preuzeli sadni materijal. Tom prigodom će Vukovarsko-srijemska županija, Udruga "Češnjak" i krajnji korisnici, OPG-ovi, potpisati ugovore o proizvodnji češnjaka uz potporu Vukovarsko-srijemske županije.

"Obveza korisnika je posijati, odnjegovati i pobrati urod i vratiti količinu koju su zadužili, kako bi naredni urod bio dodijeljen drugim korisnicima, a ostatak obavezno ponovno posaditi. Ovo je model koji se do sada pokazao uspješan u proizvodnji češnjaka", kažu iz Udruge "Češnjak".

Udruga "Češnjak" osnovana je 2013. u Ceriću i tada je bilo samo pet proizvođača koji su češnjak proizvodili na nepuna tri hektra, a danas je udruženo 140 OPG-ova, gdje se češnjak uzgaja na površini od preko 100 hektara. Novost od ovog proljeća je da je Udruga "Češnjak" prerasla u Zadrugu i sjedište joj nije više u Ceriću, već u Starim Jankovcima.

Foto: Zadruga Češnjak


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Slavonija Vukovarsko-srijemska županija Poljoprivreda Prehrana Češnjak Zadruga Udruga OPG


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]