Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj raštike
  • 06.11.2015. 12:55

BPZ Imoćanka - poticanje proizvodnje raštike

S prvom ovogodišnjom slanom u dalmatinskom zaobalju ukusnija, slađa i raštika sa suhim mesom (koštradinom).

  • 844
  • 44
  • 0

Najnovijim razvojnim projektima braniteljska poljoprivredna zadruga BPZ Imoćanka sa sjedištem u Kamenmostu potiče poljoprivredu gotovo svih kategorija, posebice proizvodnju povrća (raštike) te razvitak ovčarstva i proizvodnju janjaca, mlijeka i sira - kako je to kontinuirano i sustavno činila svih desetak minulih godina.

Ta zadruga uspješno radi i posluje, a takve su rijetke u Hrvatskoj. Manje više, svaki je njezin projekt prihvaćen za imotske poljoprivrednike, odnosno proizvođače mesa, mlijeka, sira; povrća, voća, a u zadnje vrijeme i uzgoj ukrasnog ljekovitog bilja poput smilja, kadulje. Očekuje se kako će BPZ Imoćanka uskoro otvoriti i svoju prvu mesnicu putem koje će i peradari s imotskog područja moći lakše plasirati svoje proizvode do potrošača.

Nasadi raštike

Proizvodnja i pakiranje raštike za tržište

No, što se pak tiče povrća i voća, uglavnom je riječ o eko proizvodima koji se u svježem stanju mogu plasirati na domaćem tržištu, ne samo na imotskoj gradskoj tržnici i trgovačkim lancima, nego i u Splitu i okolici pa i znatno šire.

Baš se u tom smislu ističu itekako zanimljivi projekti braniteljske poljoprivredne zadruge Imoćanka, poput pakiranja svježe imotske raštike na tržište, uzgoja smilja, proizvodnje ovčjeg mlijeka i sira te janjaca. Inače, imotski povrćari su i danas poznati u proizvodnji kvalitetne raštike, a kada se ona skuha sa suhim mesom, primjerice koštradinom, oduvijek je bio nadaleko poznat gastronomski specijalitet, ne samo na imotskom području, nego i u cijelom dalmatinskom priobalju.

25 tisuća sadnica i 50 tona domaćeg povrća

Raštika je zdrava i ukusna te se konzumira ne samo u obiteljima u ruralnom prostoru srednje Dalmacije. Ali se najavljenim projektom tek ubrana svježa raštika stručno pakira i za domaće tržište gdje se nudi kupcima, odnosno potrošačima. Dobrim dijelom se prodaje i prema narudžbi. To sve radi BPZ Imoćanka za hrvatsko tržište, a u sklopu tog hvalevrijednog projekta. Mjerodavni te zadruge ističu kako je samo ove godine zasađeno oko 25.000 sadnica raštike na imotskom području, kako bi se godišnje ubralo i domaćem tržištu plasiralo oko 50 tona tog domaćeg povrća. Računa se kako će se toliko raštike ubrati samo ove godine i toliko ponuditi u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji gdje je tražena, posebice odnedavno kako je krajolik Zagore svakog jutra pod novim slojem slane. Tako je i raštika ukusnija, kojoj je prodajna cijena 15 kuna za kilogram, ali se još ne nudi na mnogim dalmatinskim tržnicama, niti na sajmovima.

Samo jedan povrćar uzgaja 15 tisuća sadnica

Mijo Božiković bere raštiku

"Smisao toga projekta je i poticaj uzgoja i razvoja te poljoprivredne kulture koja je godinama bila gotovo zaboravljena u mnogim sredinama ne samo na području Dalmacije. Primjerice na izrađenoj ambalaži u proizvodnji zdravog povrća piše Imotska raštika, što je itekako prepoznatljivo na tržištu, pa je i to razlogom da se ozbiljno ušlo u taj projekt koji je odjeknuo vrlo pozitivno kod imotskih proizvođača, kupaca, potrošača, ugostitelja.

U prvoj godini smo počeli sam s pet do šest naših kooperanata, a sada se proizvodnja raštike proširila te se uzgoj tog povrća sve više povećava na imotskom području. Do kraja ove jeseni ćemo posaditi znatne količine novih sadnica raštike i taj nam se projekt ostvaruje dosta dobro, čak i iznad očekivanja. Samo jedan povrćar u Imotskom kraju uzgaja oko 15.000 sadnica raštike", ističe Teo Klapirić, ravnatelj BPZ Imoćanka.

On podsjeća kako je BPZ 'Imoćanka' utemeljena 2007. kada je nekoliko poljoprivrednih entuzijasta osmislilo višegodišnje želje i potrebe, dakako i sustaviziralo oblike različite kooperacijske odnose i koordinaciju djelovanja. Njezin upravitelj Teo Klapirić ističe da je ta zadruga osnovana s ciljem organiziranja proizvodnje i otkupa poljoprivrednih proizvodnih viškova na imotskom području.

Zadruga unaprijedila skladištenje i distribuciju

Teo Klapirić

"No, unapređenjem načina proizvodnje te prihvaćanje inovacija, koji dovode do znatno veće efikasnosti, trendovi su koji se prezentiraju i održavanjem edukacijskih radionica za sve zainteresirane imotske poljoprivrednike. Inače, naša je BPZ Imoćanka smještena na pogodnoj lokaciji, na nevelikoj udaljenosti od autoceste i tunela sv. Ilije kroz Biokovo Rastovac-Makarska rivijera", dodaje Teo Klapirić.

Kaže kako je novi objekt BPZ Imoćanka tako približen i Splitu. Voli reći da je ta zadruga tijekom desetak godina postojanja i djelovanja u bitnoj mjeri unaprijedila mnoge poljoprivredne kategorije, posebice u proizvodnji zdrave hrane; mogućnosti skladištenja, dakako i prezentiranja poljoprivrednih proizvoda i kroz otvoreni tip tržnica. Ističe kako je ona značajne uspjehe postigla i vezala se baš za opremanje prihvatnog centra za voće i povrće gdje se poljoprivredni proizvodi skladište prema postojećim mogućnostima.

Novi projekt će promicati smilje

"BPZ Imoćanka obavlja poslove koji su vezani za poljoprivredu ne samo proizvodno, nego i skladištenjem te distribucijom proizvoda. I ove godine je osigurala značajne količine sjemenskog krumpira, također ostvarujemo uspješnu suradnju s najvećim domaćim trgovačkim lancima u zemlji, od kojih mnogi traže i velike količine ubrane svježe raštike, za čiji je uzgoj pogodno imotsko područje. BPZ Imoćanka će, u suradnji s jednim trgovačkim lancem, uskoro otvoriti i mesnicu, putem koje će naši kooperanti imati priliku plasirati svoje proizvode. I to će biti zanimljivo našim kooperantima koji se bave peradarskim uzgojem", zaključuje Teo Klapirić ističući kako će biti atraktivan i novi razvojni projekt o uzgoju ukrasnog ljekovitog bilja poput plantaže od 15.000-ak sadnica smilja.


Fotoprilog


Tagovi

BPZ Imoćanka Proizvodnja raštike Braniteljska poljoprivredna zadruga Eko proizvodnja Uzgoj smilja Mesnica Sadnice Teo Klapirić Biokovo Skladištenje Distribucija Razvojni projekt Bijeli korijen Vrtni turovac