Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visoka tehnologija
  • 12.10.2015. 17:15

Boschevim senzorima do boljeg uroda šparoga

Povezani senzori bit će predstavljeni javnosti na Agritechnici, najvećem specijaliziranom sajmu za poljoprivrednu opremu na svijetu, koji se održava od 10. do 14. studenog 2015. u Hannoveru.

Foto: bosch-presse.de
  • 293
  • 30
  • 0

Tvrtka Bosch je razvila novi tip bežičnih senzora koji pomažu u povećanju uroda šparoga, za što joj je komisija, sastavljena od nezavisnih stručnjaka, u Hannoveru dodijelia srebrnu medalju za inovacije. Senzori će javnosti biti predstavljeni na najvećem svjetskom specijaliziranom sajmu za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu Agritechnica koji će se u tom njemačkom gradu održati od 10. do 14. studenoga 2015. godine.

Senzori rade na principu mjerenja temperature u gredicama u kojima se uzgaja ovo povrće te podatke šalje na pametni mobitel poljoprivrednika. Poljoprivrednici mogu upotrijebiti te podatke kako bi detaljno pratili promjene temperature na svojim usjevima te tako optimizirali uvjete za uzgoj.

Proizvođači šparoga na mobitelu vide kolika je temperatura tla

Tumačeći svoju odluku, članovi komisije su izjavili kako bežični senzor povećava udio proizvoda koji se može staviti na tržište te stoga uvećava i prihod poljoprivrednika. Sustav također štedi vrijeme i novac budući da poljoprivrednici ne moraju stalno odlaziti na svoja polja. Također, ovo praktično rješenje može se koristiti za proširenje daljnje upotrebe u uzgoju šparoga, ali i koristiti kod drugih usjeva, istaknuli su stručnjaci, a prenio poslovni hr.

Dvobojna folija pomaže pri reguliranju adekvatne temperature

Za rast šparoga najbolja je temperatura između 18 i 22 stupnja. Poljoprivrednici održavaju tu temperaturu prekrivanjem humaka trakama dvostrane folije na kojoj je jedna strana crna, a druga bijela. Za zagrijavanje humaka, pomoću sunčeve svjetlosti, folija se postavlja tako da je crna strana okrenuta prema gore. Za njihovo hlađenje, kada postane previše toplo, gore se okreće bijela strana folije.

Boschevo rješenje sastoji se od nekoliko senzora postavljenih na različite dubine u tlu gdje mjere temperaturu. Kablima se šalju očitanja temperature prema maloj kutiji koja ih proslijeđuje putem radija u oblak koji se temelji na platformi Bosch IoT Suite. Odande se podaci usmjeravaju na aplikaciju na pametnom mobitelu poljoprivrednika. Bosch IoT Suite sveobuhvatno je softversko rješenje koje se može koristiti za razvoj, pružanje i rad aplikacija. Razvojni programeri iz različitih odjela tvrtke, predvođeni Boschevom startup tvrtkom Deepfield Robotics, okupili su se kako bi zajedno osmislili ovo senzorsko rješenje.

Foto: bosch-presse.de


Fotoprilog


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Bosch Bežični senzori Šparoge Hannover Agritechica Deepfield Robotics Temperatura Bosch IoT Suite Gredice Pametni mobitel Usjevi Dvostrana folija Crna strana Bijela strana Zagrijavanje humaka Hlađenje Aplikacija Platforma


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]