Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad
  • 28.04.2021. 14:00

Bolesti rasada i kako ga zaštititi?

Prekomerno zalivanje stvara uslove i za razvoj raznih fitopatogenih gljiva koje izazivaju poleganje rasada.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.544
  • 286
  • 0

Proizvodnja rasada je zasigurno jedan od najvažnijih segmenata u povrtarskoj proizvodnji, a koju povrtari svake godine počinju odabirom semena hibrida, supstrata, prostora za proizvodnju sa odgovarajućim uslovima za klijanje semena.

Jedna od čestih grešaka u ovoj proizvodnji je prekomerno zalivanje što za posledicu ima formiranje plitkog korenovog sistema i ovakve biljke imaju problem sa eksploatacijom vode tokom vegetacione sezone. Prekomerno zalivanje stvara uslove i za razvoj raznih fitopatogenih gljiva koje izazivaju poleganje rasada. Proizvodnja rasada u slabo osvetljenim prostorima je takođe veliki problem koji se u vegetaciji ne može nadoknaditi.

"Iz ovakvih prostorija povrtari dobijaju biljke koje su u potrazi za svetlošću izdužile svoja stabla, a samim tim imaju manje mogućnosti da vrate fotosintezu. Slabije razvijena površina listova i korenov sistem smanjuju mogućnost biljkama da postignu pun genetski potencijal", ističe Dejan Mujakić, savetodavac za povrtarstvo u vranjskoj Poljoprivredno stručnoj službi.

Opasnost od pitijuma

Prilikom proizvodnje zdravog rasada, prema njegovim rečima, potrebno je da povrtari koriste zdravo seme, uzgajaju otporne sorte i hibride, a takođe da uklone sve korovske biljke koje se nalaze oko plastenika. Tokom rasta rasada u saksijama ili gredicama, veoma je važno da dnevne i noćne temperature održavaju što bliže optimumu održavanja ravnomerne vlage, provetravaju zaštićeni prostor koji treba da bude osvetljen i zaštićen od parazita.

Nakon nicanja rasada vrlo čest problem povrtara su grinje i fitopatogene gljive koje izazivaju poleganje ili topljenje rasada. Topljenje rasada i to najčešće u 95 odsto slučajeva izaziva fitopatogena gljiva Pythium, ali se može desiti da taj problem sa istim simptomima izazivju druge gljive kao što su Verticillium, Fusarium, Botratis i Phythophthora. Pitijum napada isključivo mlade biljke i to prizemni deo stabla gde se u početku javljaju vodene pege, a kasnije inficirano tkivo truli i mlade biljke padaju kao pokošene.

Pitijum napada isključivo mlade biljke i to prizemni deo

"U takvim slučajevima proizvođači bi trebalo da urade dezinfekciju zemljišta preparatima na bazi Cu So4 i zalivanje leja kako biljaka tako i okolnog zemljišta preparatima Previkur 0,25 odsto (propamokaro - hidrohlorid i previkur energi 0,15 odsto (propamokaro- hidrohlorid + fosetil aluminijum). Sledeći tretman obaviti neposredno posle pikiranja istim preparatima uz dodavanje confidora ili autare protiv insekata", kaže vranjski savetodavac i naglašava da veliki problem povrtarima predstavlja i Fusarium ohisporum koji spada u zemljišne parazite.

On velike štete pričinjava na paprici, paradajzu, krompiru, lubenici, dunji, grašku, luku...Prilikom njegove pojave obično na starijem lišću dolazi do prosvetljenosti nerava, do pojave hloroze liske i njenog uvenuća. Simptomi se šire i na mlađim listovima i stablu, a zaraženi delovi nekrotiraju. Nekroza napada prvo sprovodne sudove, a kasnije se širi ka površinskom tkivu.

Fuzariono uvenuće se posebno brzo ispoljava u fenofazi cvetanja i plodonošenja. Ova bolest se, kako ističe, prenosi zaraženim semenom, zemljištem, vodom za navodnjavanje i zaraženim biljnim delovima.

Sterilisati zemljište

Hlamidospore se u lukovicama mogu uništiti termoterapijom u zemljištu, termičkom ili hemijskom dezinfekcijom. Ako se zemljište ne sterilizuje u potpunosti i mala količina inokulima može da izazove značajnu infekciju. Kiselošću zemljišta i povećanim unošenjem amonijačnog azota u zemljište povećava se opasnost od ove bolesti. Inficirano seme truli ne klija i raspada se. Na mladim biljkama javljaju se simptomi u vidu vodenih pega koje se šire, a zahvaćeno tkivo propada brzo posle nicanja. Starije biljke se ređe inficiraju. Osnovni način suzbijanja ove bolesti je gajenje otpornih sorti.

"Oospore - sporangije - zoospore klijavost zadržavaju osam godina. Odgovara im zemljište koje ima dosta organske materije i aktiviraju ih materije koje luče koren i seme pri klijanju. Njihovo najefikasnije suzbijanje je dezinfekcija zemljišta, Cu So4 preparatom, a dezinfekcija semena preparatom kaptn", kaže naš sagovornik i dodaje da Fusarium spp - fuzariono uvenuće napada starije biljke u fazi cvetanja i plodonošenja.

Prvi simptomi se javljaju na starijem lišću u vidu nekrotičnih pega koje se javljaju i na stablu. Mujakić takođe ističe da se povrtari u proizvodnji rasada suočavaju i sa verticilium spp- verticilioznim uvenućem čiji simptomi su slični fuzarijumu, koji se suzbijaju dezinfekcijom zemljišta.

Žičnjaci i grčice štete rasadu

Po njegovim rečima i žičnjaci mogu da načine velike štete rasadu jer se hrane na korenu i podzemnim organima, baš kao i grčice koje se hrane živim biljnim tkivom. Ovi insekti se na najefikasniji način mogu suzbiti upotrebom zemljišnih insekticida kao što je Galition 6-5, Force 1.5 G, Rovocid, Foksim 6-5, Teteton granule i drugi.

Stručnjaci vranjske Poljoprivredne službe poručuju povrtarima da se suzbijanje poleganja rasada može sprovesti na efikasan način upotrebom preparata Previcur 607 - SL, Proplant 722- SL, Previcur energy, a siva trulež Switch 65,5 - WG, Dional 500 SC i Signum.


Tagovi

Uzgoj rasada Bolesti rasada Pitijum Poleganje Dejan Mujakić Fuzarijum


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer