Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinska paprika
  • 30.08.2013.

Berba začinske paprike u Baranji

Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima i pojavi skakavaca, baranjska začinska paprika drži kvalitetu

Foto: PSS, RGBStock.com
  • 1.565
  • 110
  • 0

Plodna je zemlja Baranje, no unatoč tome trebaju se poštivati i agrotehničke mjere za uspješnu i kvalitetnu proizvodnju. Neka obiteljska poljoprivredna gospodarstva nastavljaju tradiciju proizvodnje začinske paprike. Baranjska mljevena paprika poznata je - kako u Hrvatskoj tako i izvan granica, zahvaljujući raznim manifestacijama i razvoju kontinentalnog turizma u Baranji.

Berba paprike u Baranji

Vremenski uvjeti koji su pratili ovogodišnju proizvodnju začinske paprike bili su od početka vegetacijske sezone, pa sve do 20. lipnja - hladno i kišovito vrijeme, što je uvjetovalo kasniju sadnju, a time i sjetvu, u odnosu na optimalne rokove. Osim navedenog, vremenski uvjeti praćeni izmjenom sunčanih razdoblja prijepodne s kišama u poslijepodnevnim satima, kao i hladnim noćima, stvorili su idealne uvjete za razvoj bolesti, a što je otežalo samu proizvodnju. Zatim se vrijeme stabiliziralo, biljke su se počele razvijati i formirati plodove, no - opet je nastupilo razdoblje velikih vrućina s temperaturama i do +40 °C, što je utjecalo na pojavu ožegotina plodova.

Dodatni problem bila je pojava skakavaca koji su činili štetu izgrizanjem mladih vrhova plodova i cvjetova. Mali savjet koji je učinkovit i pomaže u suzbijanju najezde skakavaca je staviti u redove nasada paprike posudice sa naftom. Miris nafte odbojan je za skakavce.

Što trebamo znati kod berbe?

Berbu paprike treba uraditi po sunčanom vremenu, poslije rose, nikada poslije kiše, jer se vlažni plodovi lako zagrijavaju, što može uzrokovati pojavu plijesni i truleži. Pri berbi treba biti osobito pažljiv, jer se grane lako lome. Berba paprike je probirna i treba se obavljati više puta.

Stavljanje paprike u mrežaste vreće

Svaka berba ujedno zahtjeva i prebiranje, jer se bere samo tehnološki zrela paprika, koja treba biti jednako crvene boje duž cijelog ploda. Plodovi koji imaju na sebi tamno smeđih ili zelenkastih crta ne bi se smjeli brati, jer su takvi plodovi nedozreli (kad se plod razreže iznutra je zelen). Nedozreli plodovi utječu na lošu kvalitetu mljevene paprike koja poprima gorak ukus i nema svojstvenu crvenu boju. Ovisno o vremenskim uvjetima, druga i svaka sljedeća berba obavlja se sedam do deset dana poslije prethodne.

Priprema paprike, sušenje i mljevenje

Poslije berbe, paprika se stavlja na dozrijevanje (uvenuće) okvirno sedam do deset dana. Dozrijevanje se treba vršiti na prozračnom mjestu i ne direktno izloženom suncu, primjerice nizanjem i vješanjem paprike oko kuće ispod nadstrešnice. Radi dobivanja kvalitetne mljevene paprike, sušenje se obavlja na tradicionalan način.

Nakon dozrijevanja (kada paprika uvene), skida se peteljka i istodobno sa vrši samo brisanje pomoću bijelih platnenih krpa ili rukavica. Tako pripremljena paprika stavlja se na sušenje. Tijekom sušenja u prostoriji je potrebno održavati temperaturu od +40 °C do +50 °C tijekom 24 sata. Prostorija mora biti opremljena i sustavom za ventilaciju kako bi se tijekom sušenja sva vlaga izvela iz prostorije. Sušenje traje od osam do deset dana. Nakon sušenja dobiven je polu proizvod.

Pravilno osušena paprika treba biti tanka kao papir, ujedno lomljiva i hrskava. Slijedi prebiranje, odbacivanje oštećenih te lomljenje (drobljenje) paprika na manje komade. Tako izlomljena paprika, ako se ne melje isti dan, odlaže se u papirnate vreće i skladišti u toploj prostoriji, maksimalno dva dana.

Zadnja operacija u tehnologiji proizvodnje začinske paprike jest mljevenje. Mljevenje se obavlja mlinom sa sitom promjera otvora na situ od 1,5 mm, najmanje dva puta. Prije ponavljanja postupka mljevenja, paprika se mora ohladiti. Provjerom kvalitete mljevenja između prstiju ne smijemo osjetiti grube čestice. Postupak mljevenja možemo ponoviti i treći put, ali se u tom slučaju može dogoditi da mljevena paprika zagori, što znatno smanjuje kvalitetu čak do toga da ona više nije za plasman na tržište.

Samljevenu papriku stavljamo u plastične ili emajlirane zdjele (veće), ostavljamo par dana u tamnoj prostoriji i povremeno promiješamo, kako bi paprika dobila svoju karakterističnu crvenu boju. Poslije toga slijedi pakiranje mljevene paprike u različitu ambalažu.

Ovom tradicionalnom, i danas još uvijek primjenjivom postupku dobivanja mljevene začinske paprike na području Baranje, su nas naučili naši djedovi, bake i roditelji. Sve više mladih, koji su puzali i prohodali u redovima povrća, nastavljaju ovu proizvodnju i tako čuvaju tradiciju ovog ruralnog prostora, ali i djeluju u pravcu ekonomskog i svekolikog gospodarskog razvoja svoga kraja, između Drave i Dunava.

Foto: PSS, RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Mljevenje Pakiranje Baranja Kontinentalni turizam Skakavci Dozrijevanje Gospodarski razvoj


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/