Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba paprike
  • 02.09.2019. 13:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Berba paprike u povrtnjaku obitelji Japarić - nema ništa bez kidanja zaperaka

Kada krene berba i dalje kidamo ove silne zaperke i ostavlja se samo po dva ili tri cvjetna pupa. Grana koja je dobro formirana dobije jako dobru rodnost", priča Tomica Japarić.

Foto: Youtube/screenshot
  • 3.187
  • 146
  • 0

Nakon njegovanja tijekom proljeća i ljeta u povrtnjaku obitelji Japarić, iskusnih proizvođača povrća iz Požege, došlo je vrijeme za berbu paprike. Prema riječima Tomice Japarića urod paprike mora ići preko dvije glavne grane, inače može doći do neželjenih posljedica.   

"Grane od prekomjernog tereta i ploda otpadaju. Primjerice, na ovoj glavnoj grani je trebao biti rod, nažalost dogodi se da grana pukne pa dobijete plodove manje veličine. Oni bi kasnije bili kudikamo bolji, no trebalo bi ih ostaviti na biljci puno vremena, a istovremeno stopiraju biljku, pa dobijete plodove druge ili treće klase. Kada krene berba i dalje kidamo ove silne zaperke i ostavlja se samo po dva ili tri cvjetna pupa. Grana koja je dobro formirana dobije jako dobru rodnost", rekao je Tomica Japarić.      

Vjetar pokidao najlon na plasteniku

Ove godine vremenske nepogode uništile su neke od plastenika obitelji Japarić.   

"Vjetar nam je pokidao najlon. Inače bi to bilo kudikamo veća biljka, ne bi bilo korova, jer su strogo kontrolirani uvjeti. No za sada je urod dobar s obzirom na to da se bere cijele godine, a ovo je sada već peta ili šesta berba. Opet se mora raditi konstantno jedan te isti posao, moraju se kidati zaperci, kontrolirati količina uroda, da ga ne bude previše", pojašnjava Japarić.   

Ovogodišnji loši vremenski uvjeti za uzgoj povrća, uzrokovali su naravno i porast cijena.

"Stručnjaci su rekli da se ne vidi učinak PDV-a od 13 posto, da se vidi nešto na voću, ali na povrću se ne vidi. Na povrću se ne može vidjeti ove godine zato što je ova godina izuzetno nepovoljna za uzgoj povrća, imate jako velike štete i gubitke. Krumpira neće biti dovoljno, jako su nepovoljni uvjeti, od silne vlage sve trune. Glavnina povrća se prodaje u velikim trgovačkim centrima. Oni traže samo prvu klasu, a drugu neće platiti. Cijena kilograma paprike u veleprodaji je od pet do sedam ili osam kuna, a na tržnici je za sada osam kuna", kaže Japarić.   

Berba traje do prvog mraza

Prema riječima našeg sugovornika berba paprike bi se trebala obaviti do prvog mraza.

"Najgore je ako se paprika smrzne. Sve plodovito povrće su biljke koje vole puno topline. Ne vole hladne temperature, onda zaostaju s rastom, premda pred kraj vegetacije dobijete izuzetno slatke plodove, jer biljke rastu sporije imaju duži period sazrijevanja i onda se šećer u njima gomila. Po mom ukusu, najbolji omjer kiseline i šećera u paprici i rajčici dobijete u rujnu i listopadu", rekao je za kraj Japarić.     


Tagovi

Berba paprike Uzgoj paprike Tomica Japarić


Partner