Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijsko povrće
  • 26.03.2020. 07:30

Azijsko povrće možete uzgojiti i u svom vrtu - ne zahtijeva posebnu njegu

Azijsko povrće je već poznato po zanimljivim okusima, a također je bogato vitaminima, mineralima i hranjivim sastojcima. Ne zahtijeva posebnu njegu i može se uzgajati poput ostalih povrtnica.

Foto: Depositphotos/DipakShelare
  • 1.190
  • 50
  • 0

Azijsko povrće poznato je po svojim zanimljivim okusima i oblicima, a najvažnije je to što je bogato vitaminima, mineralima i mnogim hranjivim sastojcima. Neko od tog povrća, poput patlidžana, daikon rotkve ili kineskog kupusa već se uvriježilo kod nas. No, tu je i mnogo drugog povrća koje, zapravo, ne zahtijeva posebnu njegu i može se uzgajati poput ostalih povrtnica koje se siju ili sade na našim prostorima.

U vrt će unijeti dašak egzotike svojim izgledom, mirisom i okusom, a u nastavku doznajte o kojim vrstama je riječ.

Dobri stari patlidžan (Solanum melongena) je povrće bogato vlaknima i ugljikohidratima, ali i proteinima. Bere se dok je plod mlad jer kasnije postaje gorak. Zahtijeva češće zalijevanje, ali ne treba pretjerivati. Tlo u koje se sadi treba biti bogato organskim tvarima te neutralne do slabo kisele reakcije. Najčešće se proizvodi iz presadnica.

Kako proizvesti presadnice patlidžana?

Daikon (Raphanus sativus longipinnatus) je niskokalorično povrće pa se često koristi pri mršavljenju. Sije se u srpnju i kolovozu jer bi ranijom sjetvom zbog velikih vrućina svu snagu usmjerio u stvaranje cvjetova. Uzgaja se na isti način kao i rotkvica. Prednost ove povrtnice je što se može dugo skladištiti bez kvarenja, a konzumiraju se korijen i listovi.

Vrijeme je za sjetvu rotkvice: Velike doze dušika mogu uveliko smanjiti prinose

Indijski ili malabarski špinat (Basella alba) je trajna zeljsta biljka porijeklom iz tropskog područja. U uzgoju traži dugu vegetaciju, a njegove stabljike brzo rastu. Pogoduje mu topao položaj s puno sunca i visoka vlaga tla. Tlo treba biti rahlo i dobro drenirano, a ukoliko je teško treba mu dodati malo pijeska.

Koji špinat uzgajate? Obični, novozelandski ili malabarski?

Kineski kupus (Brassica rapa var. Pekinensis) se može uzgajati cijele godine bez obzira radi li se o mediteranskom ili kontinentalnom području, a uzgaja se na sličan način kao i običan kupus. Plodored za ovu kulturu je tri godine, a najbolje mu odgovara duboko tlo koje dobro zadržava vlagu. Potrebno mu je češće zalijevanje, ali u manjim količinama. Bere se kada postigne potrebnu veličinu i kompaknost glavice.

Uzgoj kineskog kupusa

Tu je i pak choi, kojega se na našim prostorima također naziva kineskim kupusom, ali je svojim izgledom nešto drugačiji. 

Proljetni luk (Allium fistulosum) je višegodišnja biljka iz porodice lukova, a podrijetlom je zapravo iz Sibira. Uz klasične vrste te luk kozjak koji se uglavnom uzgajaju za mladi luk ovo je najčešća vrsta za takav uzgoj. Ova biljka tijekom cijelog svog životnog vijeka izgleda poput mladog luka tj. nikad nema zrelu lukovicu. Vrlo je otporan na niske temperature, a dobro podnosi sušu. Voli osunčana mjesta u vrtu.

Momordika ili gorka dinja (Momordica charantia) je jednogodišnja zeljasta puzavica iz porodie tikvenjača. Sije se u proljeće na zaštićeno mjesto, a presadnice se sade krajem svibnja kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. Odgovara joj sunčano stanište te rahlo i drobro drenirano tlo. Potrebno ju je redovno i oblino zalijevati tijekom ljeta.

Ljekovita gorka dinja se lako uzgaja

Taro (Colocasia esculenta) je glavna hrana u Africi i Aziji, zbog veće količine škroba je vrlo hranjiv i pomaže u jačanju imunološkog i probavnog sustava. U toploj klimi može se saditi tijekom cijele godine, a u hladnijim krajevima se sadi u rano proljeće. Važno je prilikom sadnje gomolja biti siguran da je pupoljak okrenut prema gore, a razmak između biljaka treba biti barem 3 metra.

Indijska gorušica (Brassica juncea) ima hrskavo lišće puno antioksidana i vitamina. Može se uzgajati 4 do 6 tjedana prije poslijednjeg proljetnog mraza i 8 tjedana prije prvog mraza u jesen. Sjeme ili presadnice se sade u vlažno i dobro drenirano tlo razmaka 30 cm među biljkama.

Lotus (Nelumbo nucifera) ima rizome hrskave teksture, blago slatkastog okusa koji obiluju vlaknima i vitaminima. Ova biljka uspijeva samo ako dnevno dobije 6 do 8 sati izravnog sunca.

Češnjakov vlasac (Allium tuberosum) naraste 12 do 15 cm, a kako piše balconygardenweb mogu se uzgajati i u posudama. Vole vlažno i plodno tlo pod izravnim suncem.

Bršljanolisna tikva (Coccinia grandis) se najčešće koristi u indijskoj, indonezijskoj i tajlandskoj kuhinji, a vrlo je popularna i njena upotreba u lijekovima. Bogata je antioksidansima i pomaže u obnavljanju oštećenih stanica. Voli puno sunca.


Tagovi

Azija Azijsko povrće Vrt Daikon Indijski špinat Gorka dinja Taro Lotus Bršljanolisna tikva Češnjakov vlasac


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]